
Discover more from Heb je nog een podcasttip?
The Power of Pause
Heb je nog een podcasttip? #86 over het Heb je nog een podcasttipfestival. Tips: De Genderkwiebus podcast en Sweet Bobby.
Deze editie verschijnt nu en niet op vrijdag, omdat dan het Podcastfestival in Amsterdam plaatsvindt đȘ In deze nieuwsbrief een kleine update over hoe het met mij gaat en een groot stukje transparantie over de Podcastfestival conferentie en het avondprogramma dat komende vrijdag plaatsvindt in de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. TLDR: als je deze nieuwsbrief leest, moet je daar eigenlijk gewoon zijn.
Ieder jaar in september word ik weer geconfronteerd met de bubbel waarin ik me, volgens mij samen met jullie (lezers van deze nieuwsbrief) in begeef. In 2018 organiseerden we met het (in dat jaar opgerichte stichting) Podcastnetwerk de eerste editie van Het Podcastfestival omdat iedereen toen maar bleef zeggen dat âde podcast nog niet echt is doorgebrokenâ. Vijf jaar, miljoenen podcasts en vijf festivaledities later lijkt dat idee nog vrij dominant, vooral op krantenredacties. Als we het nieuws van het festival naar kranten brengen willen ze graag vaak eerst nog dat we âiets algemeens schrijven over podcasts en hoe je ze luistertâ omdat (volgens de eindredactie) âons publiek niet zo bezig is met podcastsâ. Hoe ze dat weten blijft een raadsel, bovendien is het jammer omdat we het festival onder meer organiseren om dieper over het medium na te denken. Gelukkig zijn er inmiddels 664 mensen op deze nieuwsbrief geabonneerd, ik hoop om precies die reden.
Overspannen
Even een stukje persoonlijk verhaal. Eind mei schreef ik in deze nieuwsbrief dat ik door verschillende oorzaken hoofdpijn kreeg, het overzicht en mijn puf kwijtraakte en dat ik daarom op advies van velen rondom mij even mijn werkzaamheden heb neergelegd. Dat was (denk ik nu) een slimme zet, omdat als ik door was gegaan ik deze nieuwsbrief waarschijnlijk nog niet had kunnen schrijven. Hoewel de definities van burn-out en overspannen zijn niet super concreet zijn, ga ik er nu vanuit dat ik overspannen ben/was en niet burn-out (die klachten zijn zoals ik het begrijp echt nog een stukje erger). De remedie tegen overspannen zijn is ontspannen, dat heb ik deze zomer gedaan door heel veel op de Playstation te spelen, in de Kralingse Plas te zwemmen en te beginnen met boulderen â een sport waarbij je, in tegenstelling tot zwemmen, podcasts kan luisteren terwijl je het doet!
In de sessies met de praktijkondersteuner van de huisarts kwam ik er achter dat ik eigenlijk te veel van mezelf eis en niet goed ben in nee zeggen of grenzen stellen. Na een periode van rust kon ik vertellen dat als ik niets werk gerelateerd deed, ik ook geen klachten had. Om weer beter te worden wilde ik dus weer gaan werken om een nieuwe balans te vinden. Ik ben inmiddels opgekrabbeld van 1 uur per week werken naar 1 dag per week werken. Dat betekent officieel dat ik ben begonnen aan mijn re-integratietraject, maar ik zoek nog naar een bedrijfsarts/coach die me daarbij kan helpen. Als jullie nog iemand weten in de regio Amsterdam (waar ik sinds vorige week weer woon!) houd ik me aanbevolen: reply op deze mail!.
Ondertussen heb ik niet helemaal stil gezeten âik heb nog af en toe een editie van deze nieuwsbrief kunnen publiceren met hulp van de zomercolumnisten â en de organisatie van het Podcastfestival al helemaal niet. Afgelopen zaterdag hadden we een super editie in Forum Groningen en komende vrijdag staat de editie in Amsterdam op het programma. Daarover nu meer.
Teamwork
âMaar Lieven, jij bĂ©nt (de directeur van) het Podcastfestival/Podcastnetwerkâ zeggen mensen vaak tegen mij. Ik ga daar dan altijd tegenin, omdat ik die schijn niet wil wekken. Een netwerk is immers geen netwerk als het maar uit één persoon bestaat en een festival kun je al helemaal niet in je eentje produceren. Dat blijkt alleen al door de editie in Groningen die gecoördineerd is door Mina met hulp van Amanda en Marjolijn. Maar natuurlijk ben ik wel bij veel dingen betrokken. Dat dat eigenlijk best veel was, had ik pas dit jaar door.
Op het moment dat ik uitviel is alles rondom het festival super goed opgepakt door het bestuur van het Podcastnetwerk en de mensen die zij daarvoor hebben benaderd. Toen ik laatst voor het eerst weer bij een vergadering was kwam het festival en wat er nog allemaal voor moest gebeuren ter sprake. Die waslijst aan dingen door iemand anders opgenoemd horen worden, in de mentale staat die ik nu heb, was een reality check: het is absurd veel werk â waar je vaak ook nog eens heel weinig voor betaald wordt. Ik zou dat echt helemaal niet aan kunnen in mijn huidige staat van zijn.
Desondanks vroeg het bestuur mij wel voor de inhoud, omdat ik ook (met Mina) de meeste subsidie aanvragen had geschreven. Mijn in-de-trein-op-weg-naar-mijn-vakantiebestemming Berlijn-klad-Excel, is inmiddels een heus blokkenschema. Dat kon ik niet zonder Pleun, die de conferentie dit jaar produceert en ook een hele boel programma-ideeën heeft geopperd en uitgewerkt.
Podcastconferentie: geld stinkt niet als je communities maakt
De podcastconferentie richt zich op (aspirant)makers en mensen uit de inmiddels ontstane podcastindustrie. Het Podcastnetwerk wil daar een spil in zijn, met een zo divers mogelijk publiek aan makers en sprekers. Over hoe we het festival precies programmeren ga ik misschien later een keer iets schrijven, de kernwaarde is dat we er zijn voor autonome makers. Wat dat precies betekent kun je lang over steggelen, maar het komt erop neer dat je zelf beslist over het lot van je podcast. Daardoor vallen NPO-podcasts af: daar beslissen eindredacteuren en commissies wat wel en niet verschijnt. Bovendien krijgen die podcasts al genoeg aandacht en hebben ze ook hun eigen evenementen â waar vaak bijna alleen maar NPO mensen over NPO-dingen praten đ„± en bijna nooit over de podcast praktijk zoals die voor de meeste podcasters is. Het Podcastnetwerk en het festival is er voor de indy maker. Voor die onafhankelijke makers is er veel aan de hand in Nederland en daarbuiten.
Daarmee doel ik voornamelijk op de komst van commerciĂ«le bedrijven en podcast betaalmuren, zoals die van Podimo en Spotify. Track 1, âGeld stinkt nietâ gaat daar verder op in. Aan de ene kant biedt het hoop, omdat er meer plekken zijn waar je kan aankloppen voor geld. Hoe veel geld je nodig hebt en of dat ook beschikbaar is als je geen podcastsuperster bent, leer je in de Grote Grote Begroting Masterclass van Randy Vermeulen (producent van Audiocollectief Schik/Slowpony). En als je dan al achter die muur kan/mag, wat voor onderhandelingspositie heb je dan als maker? Dipsaus ging dit jaar achter de muur, EbissĂ© Wakjira komt daarover vertellen.
Buiten de muur liggen ook nog kansen. Vaak krijg ik vragen over hoe je een podcast goed âmarketâ â waar ik wel het een en ander van weet maar alleen uit eigen ervaring. De mensen van Markteffect, die al een aantal keer de podcastmonitor hebben uitgebracht, komen op basis van onderzoek onder 1000 podcastluisteraars met nieuwe inzichten over hoe luisteraars nieuwe podcasts vinden. Bovendien rijst de vraag: wat gaat er nu met het landschap als geheel gebeuren? Hoe kunnen we het duiden vanuit een groter perspectief op online media en waar liggen de kansen voor makers? Dat wordt besproken in het panel aan het einde van de dag met onder andere sprekers van Bits of Freedom, Tonny Media en Podimo.
Sinds vorig jaar hebben we ook een internationale track op de conferentie, omdat er nu eenmaal niet alleen maar Nederlandse podcasts worden gemaakt. We partneren hier samen met een aantal sponsors en Are We Europe magazine, omdat we graag aandacht willen vestigen op niet-Amerikaanse podcasts. In deze track met als subtitel âcrossing borders, creating communtiesâ leer je over hoe je podcasts toegankelijk kunt maken voor groepen die vaak bij het productieproces over het hoofd worden gezien. Ook is er een coole talk van Max Stern (uit Berlijn) die nog het meest direct gaat over het thema van het festival: the power of pause. Hij laat aan de hand van de verschillende versies van een montage zien, waar wat een pauze toevoegt aan je verhaal. Ook krijg je les van Alexi Mostrous, van de podcast Sweet Bobby (die ik hieronder tip). Ten slotte is er een panel over die podcast-communities die er zijn buiten dat o zo dominerende Amerikaanse taalgebied.
We gaan natuurlijk niet ontkennen dat de beste podcasts nog steeds in Amerika worden gemaakt. Hoofdgast Avery Trufelman geeft een masterclass over hoe je nu op goede ideeën komt voor een podcastverhaal. Dat kan zij als geen ander en ook op een niet-Nederlandse manier: er gaat niemand dood en het zijn ook nog eens geen persoonlijke verhalen over haarzelf. Maar het zijn wél verhalen waardoor je de volgende keer even pauze neemt als je de onderwerpen tegenkomt op straat, of op iemands lichaam. Ze heeft de kneepjes van het vak geleerd bij 99% Invisible maar laat ook zien hoe goed ze is in haar series Nice Try! (eerder getipt in deze nieuwsbrief editie) en Articles of Interest.
Voor het conferentiegedeelte koop je een kaartje voor een van de tracks. Geen zorgen, beide tracks komen samen bij de masterclass van Avery. En bij misschien wel het leukste onderdeel: de borrel!
Podcastfestival avond (Amsterdam)
In de avond kun je ook een podcastfan meenemen die geen ambities heeft om maker te worden (zijn die er nog?). Je neef/buuf/beste vriend krijgt twee (!) podcast premiĂšres voor diens kiezen. De eerste is van het nieuwe seizoen van Articles of Interest, gemaakt door hoofdgast Avery Trufelman over âpreppyâ kleding. De ander is de podcast Wie is Emmy? van makers Daan Windhorst en Nikki Dekker. Daan heeft een tijdje terug per ongeluk een rip-off kleurboek voor volwassenen gekocht via libris.nl. Ze willen weten hoe dat boek daar terecht is gekomen. Ik heb de eerste paar afleveringen al mogen luisteren en ik moet zeggen dat dit misschien wel het meest Reply-All esque verhaal is wat ik tot nu toe op Nederlands taalgebied heb gehoord.
Daarnaast is er een prikkelarme versie van de podcast Tussen je oren te horen én is er een liveshow van de Genderkwiebus podcast (zie tip hieronder). In de avond werkt het festival als een muziekfestival: je koopt een kaartje en daarmee mag je overal luisteren!
Er is maar plek voor 150 mensen, dat is ongeveer een kwart van deze nieuwsbrief. Niet iedereen kan dus komen, maar ik verwacht wel heel veel lezers daar een high-five te kunnen geven. Want het Podcastfestival is stiekem dus ook een beetje het Heb je nog een podcasttip? festival!
Als je deze nieuwsbrief echt alleen maar leest om de tips en de roddelhoek, even goede vrienden natuurlijk. De tips deze week zijn uiteraard wel gerelateerd aan het festival:
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#86)
Podcast: De Genderkwiebus Podcast
Aflevering: Internationale vrouwendag-special #1
Genre: Talkshow
Uitgekomen: 2020 (seizoen 1), maar loopt nu nog
Uitgekomen bij: onafhankelijk!
Ik ga iets doen wat ongebruikelijk is: een podcast tippen waar ik nog niet alle afleveringen van gehoord heb. Nu is dit geen narratieve serie en dus ook niet zo erg, maar toen ik maker Nanoah zelf vroeg welke aflevering hen het beste vond, tipte die deze aflevering die ik toevallig voor hen gemixt had!
In mijn belevingswereld is trans zijn pas een jaar of twee echt een onderwerp. Niet omdat ik zelf twijfel over het bij mijn geboorte toegekende geslacht, maar omdat er zo veel mensen domme dingen over zeggen en op zitten te haten. Om onkunde en haat uit de wereld te halen bestaat de Genderkwiebus podcast, gemaakt door Nanoah Struik â de eerste persoon in Nederland met een âxâ bij het geslacht in diens paspoort.
Bonustip: deze aflevering van DAMN, HONEY waarin veel trans-terminologie wordt uitgelegd vond ik ook goed!
SERIE TIP VAN DE WEEK (#86)
Podcast: Sweet Bobby
Genre: true crime đ
Uitgekomen: October 2021
Uitgekomen bij: Tortoise Media. Maker: Alexi Mostrous
Toegegeven, ik moest even overtuigd worden om deze true-crime podcast te gaan luisteren (waarvoor dank aan onder andere Nydia đ en Stefano). Het verhaal gaat over een meisje uit het VK dat jarenlang bedrogen wordt door iemand die ze maar één keer in haar leven ontmoet heeft. Die ene keer is cruciaal, en hoe dat in het begin van het verhaal wordt geplugd is heel goed (als een waar pistool van Tsjechov). Audio speelt daadwerkelijk een rol in het verhaal, wat het relevanter maakt voor het medium podcast. Ten slotte wordt de uitdaging waar de maker zichzelf voor stelt ook daadwerkelijk ingelost, maar niet op een manier die je van tevoren verwacht. Het is gewoon goed geschreven! Bovendien gaat er niemand dood: al met al not your average true-crime podcast.
NB: de maker van deze podcast is vrijdag in Amsterdam op de podcastconferentie om te praten over het maakproces (uiteraard in de Engelse track).
Dank deze week aan Anne voor het redigeren van deze nieuwsbrief. Zij doet de communicatie voor het festival, maar huur haar vooral in voor research en het schrijven van leuke stukken!
KLIKLINKJES
Voor de mensen die nieuw (of het vergeten zijn): Randy schreef begin dit jaar bij deze nieuwbrief een verhalende reeks over podcastfinanciën en kansen. Huiswerk voor als je naar de conferentie komt!
In NRC interviewt Vincent Bijlo een aantal voormalig radiomakers voor wie de podcast de reddingsboei is, in een serie over âhet nieuwe lezenâ. Het is helaas een nogal wiedes stuk met de gebruikelijke verdachten. Als ik een database had met alle artikelen van deze soort die er in de afgelopen vijf jaar over podcasting geschreven zijn had ik deze in een handomdraai kunnen genreren. Misschien leuk om ook eens wat andere of ânieuweâ makers te interviewen?
Vorige week vergeten te linken maar Adnan Sayed, de verwachte en veroordeelde moordenaar uit het eerste seizoen van Serial is vrijgelaten nadat bleek dat het onderzoek wat destijds was aangeleverd als bewijs â en weer opgerakeld werd door de serie â niet deugde. Luister de laatste aflevering van Serial voor het hele verhaal.
Mijn pauze wordt mede mogelijk gemaakt door mijn broodfonds Beter. Ik kan alle zzpâers van harte aanraden om je aan te melden bij een broodfonds! Je bepaalt zelf je inleg en het systeem werkt briljant!
RODDELHOEK
Ben ik gevraagd om te stemmen voor een nieuwe zoektocht van een landelijk dagblad naar het podcasttalent van 2023? Heb ik gestemd, en op wie? Wie zal het zeggen, de stemprocedure is anoniem đ€
Daar maakte ze onder meer deze geweldige aflevering over âhet gemiddeldeâ, deze over het ontwerp van de zwembaden waar skaters in zwemmen, deze over Las Vegas (eerder getipt in deze nieuwsbrief) en meer recent deze over achthoekige huizen đ€