Een kleine pauze van de ontwikkelingen rondom Superzintuigen, om jullie te informeren over andere, nieuwe ontwikkelingen.
De laatste tijd heb ik me, voor een nieuw podcast-project waar ik hopelijk volgende week meer over kan vertellen, verdiept in wat “kunst” nu eigenlijk is. Een van de mensen die ik daarover sprak was Helen Westgeest. Zij is hoogleraar kunstgeschiedenis aan de universiteit Leiden.
In een telefoongesprek dat we hadden over moderne mediakunst zei ze:
“Generaliserend is het bij de moderne kunst altijd moeilijk om iets te zeggen, omdat kunstenaars juist altijd met de kenmerken van een medium experimenteren, waardoor het dus ook niet te grijpen is. De kunstenaars ondervragen elke keer juist de kenmerken van hun eigen medium en keren dat om, of zoeken de randen daarvan. Dat vind ik het interessante aan het onderzoeken van de media in de moderne hedendaagse kunst, dat kunstenaar zelf ook een soort theoretici zijn. Omdat ze hun medium ondervragen, omkeren, binnenstebuiten keren en de randen daarvan op zoeken en juist de ongrijpbaarheid willen benadrukken.”
Als je kijkt naar mediakunst zie je dat er in een tijd dat nieuwe media opkomen interessante experimenten worden uitgevoerd die dat medium bevragen. Twee goede voorbeelden zijn (sorry, beiden man!) Nam June Paik, een kunstenaar die het medium televisie als materiaal had en James Turrell die werkt met licht. Paik regisseerde geen televisieseries en Turrell maakt geen lampen: in hun werk bevragen ze de randvoorwaarden van wat ‘televisie’ en ‘licht’ zijn door unieke, nieuwe ervaringen te creëren. Wat mij betreft doet een generatieve podcast dat ook. Maar wat is een generatieve podcast? Daarvoor moet je eerst begrijpen wat dynamische content is.
We kennen de podcast als medium waarin mp3’s over open RSS worden gedistribueerd. Sinds een aantal jaar bestaan er mogelijkheden om content ‘dynamisch’ toe te voegen. Dit betekent dat de aflevering pas op het moment van afspelen/downloaden ‘in elkaar wordt gezet’. Doorgaans betekent dit dat er reclames voor, tussen of achter een aflevering worden geplakt. Misschien heb je het weleens gehoord doordat er ineens een Nederlandse reclame in een Engelse podcast verscheen: ze leveren dan Nederlandse reclames uit op basis van je IP-adres. Of dat de hosts zeggen dat ze ‘er even tussenuit moeten voor de reclame’, maar je vervolgens geen reclame hoort (dan zijn het aantal ‘vertoningen’ van een reclame ‘opverkocht’). Dynamische content krijg je ook op Youtube voor tussen en na video’s voorgeschoteld, of als je geen Spotify Premium hebt tussen de nummers door. Ik gebruik het ook in mijn podcast Kaas: alle reclames die je hoort heb ik erin ‘geprogrammeerd’. Dat heb ik gedaan door tegen mijn podcast hosting service (Art19) te zeggen: deze reclame moet op dat moment verschijnen voor een onbepaalde tijd. Ik kan ze dus ook makkelijk weer aanpassen. Het is iets wat eigenlijk alleen maar voor commerciële toepassingen wordt gebruikt. Tot ongeveer een jaar geleden, maar daar gaat de tip hieronder over (Neutrinowatch).
Al toen ik die reclames aan het inplannen was in Kaas, bedacht ik dat dit systeem ook gebruikt kon worden om een nieuw soort podcast te maken. Eentje waarbij veel meer delen van een aflevering op een willekeurige volgorde in elkaar worden gezet. Sterker nog: theoretisch zou je het zo kunnen instellen dat iedere keer dat je de podcast afspeelt, er een nieuwe volgorde ‘verschijnt’. Dat betekent dus dat hetgeen wat je hoort nooit hetzelfde is 🤯 (tenzij je de aflevering downloadt en opnieuw afspeelt). Je zou op deze manier verhalen kunnen vertellen als in games, waarbij niet alles lineair hoeft te verlopen. Nu wil zou ik mezelf nooit durven vergelijken met Nam June Paik of James Turrell, maar wat mij betreft bevraag je hiermee wel de kenmerken van het medium. Omdat dit een vrij high concept en artistiek project is, dat ik zeker niet in mijn eentje kan maken, heb ik samen met Hay Kranen en Nienke Huitenga-Broeren subsidie aangevraagd onder de werktitel De Merel uit de Machine. Een deel daarvan hebben we gekregen en in de eerste week van mei hebben we daarom een projectweek — dat klinkt toch net als op de middelbare school?? — gepland om te kijken welke stappen we kunnen zetten. Afgelopen vrijdag hebben we post-it’s gebruikt om die week vorm te geven, dan weet je pas echt dat het serieus is:
Wat we willen uitzoeken over twee weken, is of we een generatieve podcast kunnen ontwikkelen waarbij luisteraars ook zelf audio kunnen toevoegen. Daarnaast willen we kijken of we gebruik kunnen maken van artificial intelligence om, op basis van de analyse van de audio en andere input van de gebruikers (zoals OS of IP adres), de afleveringen samen te stellen. Ook moeten we nog uitzoeken wat nu eigenlijk het verhaal is dat we willen vertellen. Daarvoor willen we eigenlijk literaire schrijvers uitnodigen omdat zij zoveel bezig zijn met verhalen en hun structuren. En nee, er gaan geen robots tegen elkaar praten — hopen we.
De serie tip deze week is zoals aangekondigd super thematisch, maar de aflevering tip ook een soort van!
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#68)
Podcast: Geeky Dingen
Aflevering: 95: Being Charlie Kaufman
Taal: Nederlands
Duur: 1 uur, 28 minuten en 53 seconde
Uitgekomen bij: indie
Omdat ons generatieve podcastproject nog geen verhaal heeft, wilde ik in eerste instantie aflevering 93 van Geeky Dingen tippen: “de ondraaglijke lichtheid van high conceptfilms”. Bij nader inhoren, kies ik toch voor de aflevering over het werk van Charlie Kaufman, omdat zijn oeuvre nu eenmaal wat eh… generatiever aanvoelt. In Geeky Dingen bespreken vaste hosts Thom Aalmoes en Linda Duits popcultuur met een wisselend panel aan gasten (ja, ik ben ook weleens te gast geweest).
Nu moeten jullie weten dat ik niet graag luister naar podcasts over films of series die ik niet gezien heb. Te veel spoilers en bovendien zonde van mijn tijd. Het bijzondere aan deze aflevering is dat het het werk van een auteur bespreekt, waar ik een paar films wel van gezien heb die ik geweldig vond (Eternal Sunshine of the Spotless mind, Being John Malcovic en Synecdohe New York). Deze films worden allemaal besproken, maar ook een paar die ik nog niet gezien heb. Juist het naast elkaar bespreken van al deze films geeft een fijn meta-perspectief en maakt me enthousiast om meer Charlie Kaufman films te gaan kijken. Sowieso is het fijn om, in tegenstelling tot de verwarrende term high concept films, uitgelegd te krijgen hoe verhalen in elkaar zitten waar je soms op het eerste gezicht geen snars van snapt!
SERIE TIP VAN DE WEEK (#68)
Podcast: Neutrinowatch
Taal: Engels
Duur: 9 afleveringen van tussen de 3 en 15 minuten
Uitgekomen bij: rete onafhankelijk, gemaakt door Jeff Emtman en Martin Zaltz Austwick.
Dit is een heel bijzondere podcast omdat het dus een echte generatieve podcast is. Naar mijn weten is het de eerste in zijn soort omdat er (een soort van) verhalen worden verteld. Het is lastig om uit te leggen waar het over gaat, omdat in iedere aflevering een ander concept is uitgewerkt. Zo hoor je in aflevering twee steeds een nieuw stuk van een dagboek van een fictionele onderzoeker op Antarctica en ‘praten’ in de zesde aflevering twee bots met elkaar aan de hand van nieuwskoppen van die dag die ze aan elkaar voorlezen. Soms zijn de veranderingen subtieler: in de vijfde aflevering hoor je andere muziek. De afleveringen veranderen iedere dag van inhoud en het werkt niet als je via Spotify luistert.1
Het concept is heel vet en ik vind dat ze ook goed verschillende mogelijkheden van de dynamische content hebben onderzocht. Toch is het niet iets wat ik dagelijks luister omdat er tussen de afleveringen onderling geen verband is en het soms voor mij nog te subtiel is. Maar het is het zeker waard om af en toe eens naar terug te keren (en op voort te borduren)!
Bonustip: in deze aflevering van The Podcast Studies Podcast leggen de makers meer uit over hun project.
Bedankt weer Sharon voor de eindredactie! Het is even spannend of er volgende week een nieuwsbrief komt, omdat een idee wat ik had professioneel on hold is geplaatst. Bovendien is het vakantie én ga ik verhuizen, dus ik moet even kijken of ik er tijd voor heb. Het zou wel de eerste keer zijn in de geschiedenis van deze nieuwsbrief 🙀 Mocht je om nieuwsbrieven verlegen zitten, dan kan ik De Circulaire van Hay erg aanraden. Of de blog van Marco Raaphorst, waarop hij onder meer reageerde op mijn nieuwsbrief van vorige week!
KLIKLINKJES
Deze week een selectie van dingen die we hebben opgegeven als inspiratiebron voor Merel uit de Machine:
motto.io (doen op je telefoon als je je handen vrij en een kwartiertje over hebt)
Games als The Stanley Parable, Animal Crossing en GTA V
Leuke dingen als de Biechtestaffette en Cadavre Exquis
De HBO-serie Westworld (met name seizoen 1) 🤖
Buitenkansje voor beginners: de podcast summerschool van Audiocollectief Schik in juni in De Brakke Grond in Amsterdam.
RODDELHOEK
In de reacties op deze tweet kan je lekker genieten van mensen die boos zijn op sommige podcasts (waar ze soms al vriend van waren en dus al voor betaalden) die achter het muurtje van Podimo zijn gegaan.
Dat komt omdat Spotify, als je het niet goed aangeeft bij het aanmelden, content eerst op hun servers downloadt voordat ze het aanbieden: lang verhaal, stom.