Gedoe met een koe & Podcastfestival! 🥳
Heb je nog een podcasttip? #83 door zomercolumnist Anne Dirks
De zevende zomercolumn bijdrage dit jaar is van niemand minder dan Anne Dirks. Toen ze vorig jaar solliciteerde voor het Podcastfestival schreef ze in haar brief dat ze in 2014 nog This American Life illegaal downloadde om op haar iPod te zetten. Nu is ze voor de tweede keer (lees hier haar eerste bijdrage) gastauteur en is haar zusje misschien wel de grootste fan van deze nieuwsbrief. Dat allemaal naast de bergen met werk die ze verzet voor het Podcastfestival… Daarover in deze nieuwsbrief meer!
In mijn eerste jaar antropologie kreeg ik tijdens een hoorcollege het boek Some trouble with cows onder mijn neus geschoven. Een antropologie-klassieker, hoewel de meningen verdeeld zijn over Roy’s theorie — al zou je kunnen stellen dat het geen goed wetenschappelijk boek is, als er geen discussie over is. Het boek is een aaneenschakeling van persoonlijke verhalen en analytische inzichten, maar begint met gedoe rondom een koe. In een afgelegen dorpje in Bangladesh eet een koe het gewas uit de tuin van een buurman. Die buurman is boos en er ontstaat ruzie.
Op zichzelf staand niet een heel interessant verhaal, maar wat Roy doet is heel duidelijk laten zien hoe dit conflict tussen twee boeren compleet uit de hand loopt. De ene man is hindoe, de ander moslim. Binnen twee dagen zijn er tienduizenden mannen verwikkeld in een hevige, gewapende strijd.
Roy laat zien wat er omging in de twee boeren, hun families en de rest van de dorpelingen, terwijl ze tegelijkertijd grotere thema’s aanstipt binnen de sociologie en conflictstudies: de veranderende betekenis van gemeenschap, de impact van de staat op het lokale leven, de complexheid van herinneringen en de kracht van burenruzies in het verschuiven van machtsrelaties tijdens een periode van verandering.
Wie deze mannen zijn, hoe zij een kant kiezen, en de symbolische geografie van hun strijd is allemaal specifiek voor dit dorp in de jaren ’50. Maar conflicten vinden overal ter wereld plaats, van de donkere steegjes in Amsterdam tot de open vlaktes van de Negev woestijn in Israël en lijken in de kern toch op elkaar, toont Roy aan.
Wat ik er vooral van onthield is hoe kleine verhalen iets kunnen vertellen over grotere sociale structuren, machtsverhoudingen en zelfs hele samenlevingen. Je moet alleen op zoek naar die koe. Nog steeds kan ik, als ik zo’n verhaal lees of luister, jaloers zijn op de maker die dat slimme haakje heeft gevonden, dat kleine verhaal dat een groot thema zoveel duidelijker en persoonlijker maakt.
Zoals de podcastserie Dolly Parton’s America (eerder getipt in deze nieuwsbrief), een serie over Dolly Parton’s carrière die stiekem heel veel zegt over de hedendaagse geschiedenis van de Verenigde Staten. Of de podcast Dead Eyes van acteur Conor Ratliff. Hij wordt afgewezen voor een rol in Band of Brothers omdat Tom Hanks vindt dat hij ‘dode ogen’ heeft. In zijn podcast gaat hij op onderzoek uit, en legt ondertussen de willekeurigheid van de showbusiness bloot en stipt universele thema’s als teleurstelling, autonomie vs. structuren, falen en the butterfly-effect.
De podcastkoningin van de kleine verhalen die iets zeggen over grotere thema’s is Avery Trufelman. De podcastproducer, die je misschien kent van 99% Invisible, The Cut of haar eigen series Articles of Interest en Nice Try!, weet op de één of andere manier altijd een onderwerp te kiezen waar je van denkt: oké random. Maar dan blijkt er plots een veel groter verhaal achter te zitten. Zoals de brandtrappen buiten de oude gebouwen in New York en hoe mensen reageren in crisis (ze pakken dus niet de brandtrap), Hawaii shirts en kolonialisme of het linkje tussen de Finse architect Alvar Aalto en skateboarden.
Elke keer weer denk ik: dammit. Dat is écht een goeie koe.1
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#83)
Podcast: Articles of Interest (Lieven was al vroeg fan)
Aflevering: Pockets
Uitgekomen bij: als serie bij 99% Invisible, dat toen nog bij Radiotopia zat
Ik heb deze aflevering aan zó veel mensen aangeraden, dat hij laatst bij mij terugkwam (Een vriend zei heel tevreden: dit is écht een podcast voor jou. Eh ja, ik heb ‘m je aangeraden drie maanden geleden). Het begint met een van de eerste dagen op de Universiteit waar Avery en Pierce van outfit wisselen. Pierce stapt in zijn roze minijurk de kamer uit en realiseert zich meteen: mijn sleutels liggen nog binnen. Dat komt omdat zijn sleutels normaal in zijn zakken zitten, maar er zitten geen zakken in vrouwenkleding. Vrouwenkleding heeft bijna nooit zakken en als er wél zakken in zitten zijn de vaak nep of ondiep. Waarom? En waar komt dat vandaan? Avery duikt in die vraag (SPOILER: it’s the patriarchy).
SERIE TIP VAN DE WEEK (#83)
Podcast: Sh**thole county
Uitgekomen bij: Radiotopia, in het speciale programma Radiotopia Presents
Afia Kaakyire moet een keuze maken. De dertiger woont in San Francisco, maar tijdens een reis naar Akra bieden haar ouders haar een appartement aan in het gebouw dat ze daar zelf ontwikkelen en proberen haar over te halen om naar hun thuisland Ghana te verhuizen. Afia twijfelt. En over die twijfels maakte ze deze audio memoires. Het zijn vooral herinneringen en audio-snippets van haar tijd in Akra terwijl zij probeert te kiezen tussen twee werelden, maar het laat ook heel duidelijk zien hoe een klein verhaal kan staan voor grotere thema’s als thuisgevoel, emancipatie, migratie en acceptatie.
SUPERBONUS TIP: Podcastfestival 2022
De kaartjes voor het Podcastfestival zijn nu te koop! Het Podcastfestival 2022 vindt plaats op 24 september in Groningen en op 30 september in Amsterdam. De edities in Utrecht en Rotterdam volgen later in het jaar. Kaartjes vind je hier 🎫
Het thema is dit jaar: the power of pause. De vijfde editie van het Podcastfestival – een jubileumeditie! – nemen we pas op de plaats. Een kleine onderbreking om terug te blikken op waar we nu staan in het podcastlandschap.
Dat is al leuk nieuws, maar nóg leuker is dat Avery Trufelman de hoofdgast is op het Podcastfestival in Amsterdam aanstaande 30 september. Trufelman geeft een masterclass over hoe je een goed idee omzet in een goed podcastidee en waar zij haar ideeën vandaan haalt (je mag dus IN haar hoofd kijken) én ze laat nieuw werk horen wat nog niet is uitgebracht: een wereldwijde première, gewoon in Amsterdam!
Tot dan! 🐄
KLIKLINKJES
De podcast Howsound van PRX heeft zichzelf (om niet overtuigende redenen) omgedoopt tot de School of Sound podcast. In de eerste aflevering van die podcast meteen een goed interview met maker Elissa Nadworny die a) er graag bij is met haar microfoon als de actie zich ontvouwt, omdat ze dat had geleerd als documentaire film maker en b) een mega slim systeem heeft om overzicht te houden op heel veel tape (aka audiomateriaal).
Vrienden van het Podcastnetwerk krijgen korting op het Podcastfestival programma in Amsterdam. Het leuke is dat iedereen vriend kan worden van het Podcastnetwerk, want we zijn een open en verwelkomende organisatie 💗 Bonusfunfact: de zaalcapaciteit van het festival is ongeveer even groot als het aantal vrienden van het Podcastnetwerk nu — of 1/6e van het aantal abonnees op deze nieuwsbrief. Wacht dus niet te lang met kaartjes kopen!
Bonuspodcastaflevering over een koe per dag (hat tip naar Dennis Gaens).
Er zijn sinds deze week zeker 5.2 miljoen podcasts ter aard.
Op de dag dat deze nieuwsbrief wordt verzonden is de moeder van Lieven jarig! Gefeliciteerd mam! 🤸🏻😘
RODDELHOEK
Hommeles bij het NPO-Fonds: door persooneelstekorten zijn ze genoodzaakt de deadlines van september uit te stellen en samen te voegen met de (mogelijk allerlaatste) ronde in oktober. Vooral de filmmakers zijn boos: de Dutch Directors Guild stuurde een boze brief. Ik heb er nog geen podcastmaker over gehoord…
Nagekomen bericht van de vorige roddelhoek: de toegezonden afleveringen waren nog niet af en mochten daarom niet doorgestuurd worden. Als dat in het bericht had gestaan, had ik het meteen — zoals men dat op zn plat Amsterdams zegt — gesnopen.
We (Anne en Lieven) hebben heel hard nagedacht of we een Nederlands voorbeeld konden vinden maar dat is ons helaas niet gelukt. Het grootste probleem met de meeste Nederlandse series die wel grotere thema’s aansnijden (De Plantage van onze Voorouders bijv) is dat ze stuk voor stuk ook altijd zeer persoonlijke verhalen zijn. In de voorbeelden van Amerikaanse series die we geven is de maker zelf niet essentieel voor het verhaal. De Deventer Mediazaak vonden we ook niet tellen, omdat dat eerder een geschiedenispodcast-meets-mediakritiek is, Man en de Maan komt in de buurt maar heeft niet een maatschappelijk genoeg thema (of: communicatieproblemen in de ruimtevaart staan te veel van jan en alleman af).
Eigenlijk willen we dat de podcast, het liefst in één aflevering en niet in een serie, doet wat deze vrouw met haar haar kan:
Hebben we nu een lacune in het Nederlandse podcastlandschap ontdekt, of meen jij de titel te kennen die wij zoeken? Mail hem ons! Dat kan gewoon in een reply op deze email.