De zesde zomergasten bijdrage is van Anna van Praag, jeugdboekenschrijver. In de eerste helft van 2022 deed zij mee aan het programma Literair Podcasten wat het Podcastnetwerk organiseert in opdracht van het Nederlands Letterenfonds. Anna blogt regelmatig op haar eigen website.
Het was corona en de boekwinkels waren dicht. Twee boeken van mij waren al in het tomeloze niets gestort, ik kon ze door het raam zien liggen bij de boekwinkel maar niemand kon ze kopen.
Gelukkig hebben wij schrijvers het Letterenfonds en die schoten te hulp. Hoe konden wij rap nieuwe publieksgroepen aanboren en iets minder afhankelijk zijn van dat o zo kwetsbare papieren boek? Ik kreeg een beetje geld om mijn website moderner te maken. En toen kreeg ik de cursus Literair podcasten cadeau. Leuk! Net zoals iedereen die niet onder een steen leeft, luister ik wel eens een podcast. En verhalen vormgeven is altijd fijn, op welke manier dan ook, dus waarom niet even zo’n cursusje volgen? Ik schreef me in.
De eerste schok kwam toen ik de lijst van cursusdata onder ogen kreeg: daar gingen al mijn kostbare zaterdagen. Ik geef in het weekend ook vaak schrijfles, dat viel al helemaal niet te combineren. Langzaam begon ik me te realiseren dat een podcast, net als een boek, komt in vele vormen en kwaliteiten, en dat ik op een of andere manier had ingetekend op de eredivisie.
Na de aanvankelijke paniek raakte ik in de ban. In de ban van al die inspirerende makers die elke week hun geheimen met ons kwamen delen. In de ban van de tover van al die nieuwe mogelijkheden en de luistertips van al die kenners - meteen de allereerste tip (iets met Harvey Keitel en mindfulness in New York) was al verrukkelijk.
Maandenlang droomde, dacht, oefende ik podcast. Het was me al heel snel duidelijk dat ik nooit zou gaan monteren of mooie soundscapes bedenken - al was het maar omdat mijn computer de hele tijd vastliep bij al die nieuwe programma’s. En monteren was gewoon vet moeilijk. Maar ik kon wel een verhaal in mijn hoofd tot een podcast denken. Les in les uit werkten we aan een trailer, wisselden we uit, leefden we mee met elkaar — al die andere dappere schrijvers en ik.
Nu zou het mooi zijn om af te sluiten met de zin: ‘En kijk, en hier staat ie dan, mijn podcast.’ Zo deed autodidact-collegaschrijver Ted van Lieshout dat. Die had gewoon ineens brutaal zijn eigen podcast in elkaar geknutseld. En nog goed ook. Voor mij zat de anticlimax in de staart, toen ik me ten volle realiseerde hoeveel werk zo’n echt mooie podcast eigenlijk is. Net zoveel werk als een boek eigenlijk. En als ik dan moet kiezen (en dat moet ik) ga ik toch nog steeds voor dat papieren ding. Altijd. Maar ik ga nu wel net als Ted eenmalig een audiodocumentaire van 1 aflevering maken. Dat is spannend. En er is ook iets anders, iets heel waardevols. Dat er in al die maanden tussen mijn oren zomaar allemaal nieuwe raampjes zijn geopend naar prachtige nieuwe verten.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#82)
Podcast: DOCS
Aflevering: 66
Uitgekomen op: 27 juli 2022
Uitgekomen bij: Radio 1, Deze productie kwam tot stand tijdens het programma Literair Podcasten, georganiseerd door het Podcastnetwerk en het Letterenfonds.
Maker: Gemaakt door en met teksten en muziek van Ted van Lieshout. Inhoudelijke begeleiding door Siona Houthuys.
Ted van Lieshout is een van de allerbeste schrijvers in kinderboekenland en daarbuiten. Daarnaast is hij ook kunstenaar, vormgever en naar het nu blijkt zelfs podcastmaker. 66 is een reis door zijn brein rond het fascinerende gegeven dat niemand van de mannen in zijn familie ouder is geworden dan 66. Een leeftijd die hij nu zelf net heeft bereikt. Over ouder worden, vergankelijkheid en dat stemmetje in je hoofd dat jezelf steeds tot de orde roept. Licht als een zomerdag op het strand.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#82)
Podcast: Mijn schuld
Uitgekomen bij: NRC en De Standaard
Makers: Roos van Ees en Wederik de Backer
Je schuld dragen. Daar gaat deze podcast over - hoe groot die schuld ook is. Ontzettend goed gescout, zowel de persoonlijke verhalen van mensen met schuld als de experts die er vanuit verschillende perspectieven naar kijken. En dat alles prachtig vervlochten zonder overdreven te doen, maar wel op een manier dat je snapt: dit moest gewoon een podcast zijn.
(Herhaal)KLIKLINKJES
Lees ook de weblog van Alexander Schwarz over zijn beleving van het programma Literair Podcasten.
Naar het al dan niet anoniem blijven van de personages en het gebruik van archiefmateriaal doet de ombudsman van NRC n.a.v. Mijn schuld nu onderzoek.
Abonneer ook op de blog van Anna van Praag!
RODDELINBOX
In de inbox deze week dit bericht van een PR bureau:
Wij doen de pr voor een hele interessante nieuwe podcast over het Nederlandse koloniale verleden in Indonesië en hoe dat door heeft gewerkt voor nabestaanden: De Ranchi Babies (van de makers van Buiten de Muren en De Man en de Maan). Ik stuur je bij deze twee luisterlinks om de podcast eventueel te kunnen tippen (niet om te delen). Joost Wilgenhof (Het Wilgenhof Geheim, 2017) is in de geschiedenis van de boot de SS Ranchi gedoken, een schip die in 1950 terugvoer naar Nederland toen Indonesië onafhankelijk werd.
Los van dat het opvallend is de formulering “van de makers van” te gebruiken terwijl alle podcasts door totaal verschillende makers gemaakt zijn (maar dezelfde producent): waarom stuur je linkjes om een podcast te tippen die je vervolgens niet mag delen???1 🤷🏼♂️
Dit is overigens geen tip! Voetnoten zijn wel een tip.