Afgelopen zondag rende ik de marathon van Rotterdam. Oké, niet de hele: ik sprintte ongeveer 500 meter over de Mariniersweg om mijn vriend Christiaan een gepelde banaan te voeren — hij rende overigens wél de hele 42.1 kilometer, in minder dan 4 uur 🤯. Ik wist niet zo goed wat ik van het hele gebeuren moest verwachten omdat ik nog nooit bij zo'n wedstrijd was geweest, maar ik was blij verrast! De sfeer zat er goed in, zo goed zelfs dat ik af en toe 'koningsdagvibes' had. Wat me vooral is bijgebleven is de grote diversiteit aan mensen die meelopen. Natuurlijk heb je de geoefende sporters, die als eerste over de finish proberen te komen, maar veruit de meeste mensen zien het toch als een persoonlijke uitdaging en doen het op hun eigen tempo. Ik zag zelfs iemand in een rolstoel! 💪🏼👨🏼🦽💨
Ik moest opnieuw denken aan de marathon toen ik vlak voor het schrijven van deze nieuwsbrief bezig was met het updaten van de presentatie voor de workshop Publiceren die ik geef tijdens de basiscursus van de Podcastakademie. In die workshop leg ik de deelnemers uit hoe ze hun podcast in alle podcastapps krijgen, waar ze op moeten letten bij publicatie en geef ik tips voor het krijgen van meer luisteraars. Een van de vragen die ik maar al te vaak krijg luidt: 'wat is een goed beluisterde podcast?' Daar probeer ik op in te gaan door met de deelnemers na te denken over statistiek, ook al heb ik dat vak nooit gevolgd op de universiteit. Omdat ik voor veel verschillende klanten podcasts upload, heb ik een (zeer beperkt) meta-perspectief op wat een gemiddelde, niet high-budget productie bereikt.
Het is niet chique om daar zonder toestemming van de opdrachtgever over te spreken, dus hanteer ik mijn eigen podcast Kaas steeds als voorbeeld. Op het moment van schrijven is die in totaal 18.727 keer afgespeeld. Om het geheel in perspectief te brengen vraag ik catalogi op bij commerciële podcastnetwerken en kijk ik naar de cijfers die publiekelijk beschikbaar zijn. Een vrij nieuwe bron is de audio on demand standaard van het Nederlands Luisteraars Onderzoek (NLO, evenknie van de SKO van de kijkcijfers). Deze standaard is redelijk betrouwbaar omdat ze gebruik maken van de IAB-standaard (meer uitleg over wat dat is vind je hier). Ik kwam erachter dat het NLO sinds mei elke maand een lijst uitbrengt. Hier zie je de eerste 25 van de maand september:
Wat direct opvalt is dat dit lijstje best lijkt op... de uitslagen van een wedstrijd! Je hebt stijgers en dalers, ploegen en allerlei andere bijkomende statistieken. Het lijkt ook een beetje op de Top2000. De vraag voor de deelnemers aan de workshop (en de lezers van deze nieuwsbrief) is dan ook: wat is zinnige statistiek? In dit screenshot zie je meteen al dat het NLO de haken en ogen aan de lijst erkent: niet alleen wordt het aantal nieuwe afleveringen erbij gezet, ook is er een aparte kolom voor 'terugluisterradio' en hebben ze verschillende soorten (zelf verzonnen) categorieën genoemd.
Alleen al door dat laatste zou je kunnen zeggen dat de lijst appels met peren vergelijkt. Niet elke titel verschijnt even vaak, en de lijst bevat zowel series als talkshows en alles er tussenin. Bovendien bevat de lijst alleen titels van mensen die ervoor betalen om meegeteld te worden (Dag en Nacht Media, Topcast Media en Tonny Media doen bijvoorbeeld niet mee). Het is dus alleszins een incomplete lijst, maar wel een heel transparante — in tegenstelling tot de 'top' lijstjes van platforms als Apple en Spotify.
Het grootste probleem natuurlijk, net als met de twee weken geleden beschreven Dutch Podcast Awards, is dat deze lijstjes van de praktijk van podcasting een (populariteits)wedstrijd maakt. Dat is niet gek, want het is bedoeld om cijfers voor marketeers te genereren. Tegelijkertijd is het jammer, want de deelnemers die aan de basiscursus van de Podcastakademie meedoen hebben over het algemeen niet de ambitie om bovenaan een lijst te komen (de meeste van mijn klanten ook niet trouwens). Het zou leuker zijn als er zinnige statistieken komen waarin iedere podcast mee kan doen, als ware het een openbaar toegankelijk fenomeen.
Laat me afsluiten met wat ik de deelnemers aan de workshop Publiceren ook heb meegegeven aan het einde van de workshop: podcasten is een marathon, geen sprint.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#43)
Podcast: Echt Gebeurd
Aflevering: Afl. 113 Aan tafel: Hiske Versprille
Taal: Nederlands
Duur: 12 minuten
Verschenen op: 12 februari 2016
In de voorbereiding van de workshop Publiceren keek ik ook even naar de shownotes van Kaas; in aflevering 3 verwijzen wij dan weer naar deze Echt Gebeurd aflevering. Dit is er eentje in de categorie "als je deze nog niet gehoord hebt, heb je eigenlijk nog nooit een goede podcast gehoord". Hiske Versprille vertelt over haar ervaringen als jonge kok bij restaurant Toscanini, alwaar ze een extreem exclusieve kaas aangeboden krijgt... Bonustip: luister dit niet tijdens het koken. Bonusbonustip: de dagboekafleveringen van Echt Gebeurd zijn stuk voor stuk goud!
SERIE TIP VAN DE WEEK (#43)
Podcast: Nice Try!
Taal: Engels
Duur: het eerste seizoen heeft 8 afleveringen van allemaal rond de 40 mintuen
Verschenen: in 2019 bij Curbed.
Met heel veel plezier ben ik aan het luisteren naar het nieuwe seizoen van Nice Try! over producten voor meer huishoudelijk gemak. Maar omdat ik (in tegenstelling tot anderen) het niet oké vind om series te bespreken die nog volledig gepubliceerd zijn, heb ik nu het genoegen om hier het eerste seizoen te tippen. Deze serie gaat over utopia's en hoe die tot nu toe altijd falen. Iedere aflevering bespreekt een ander voorval uit de geschiedenis, vaak met als insteek de ideologische architectuur van een gemeenschap. Eigenlijk zit er niet een heel sterke lijn in het verhaal tussen de afleveringen, het klinkt eerder als een soort themanummer van een magazine. Daardoor krijg je wel een soort meta-perspectief op het fenomeen. Bovendien zijn het allemaal stuk voor stuk goede verhalen, zéker die over de Chandigarh chair en het theater van de eerste soort van namaak Marsmissie.
Dank aan eindredacteur Sharon met wie ik vorige week heerlijk Chinees heb gegeten bij Order Sichuan in het verhuisde Sexyland! Aan het eind van de dag gaf mijn smartwatch aan dat ik mijn beweegdoelen ruimschoots had gehaald, wat me verbaasde omdat ik in mijn herinnering toch alleen naar kantoor en Sexyland was gefietst. Ik was alleen even vergeten dat het dansje wat we direct na het diner in de club onder het restaurant waagden (tot 24u uiteraard) ook meetelde 🕺🏼
KLIKLINKJES
Vorige week gemist: er wordt (waarschijnlijk voor het eerst) een podcastreis georganiseerd! Wie is de Mol fan podcast Trust Nobody gaat met fans naar Tsjechië.
Ook vorige week gemist: de eerste aflevering van De Goede Immigrant podcast staat online! Dat is vet, want gemaakt door Dipsaus en de VPRO. Ik heb nog niet geluisterd maar ben erg benieuwd hoe het zich tot het boek verhoudt, dat laatste vond ik namelijk erg goed.
Volgende week begint de Podcastakademie cursus Montagevaardigheden, in december de cursus Oral History Interviewen. Je kan nu nog een kaartje kopen, straks niet meer!
Als je wil browsen (en zoeken!) door mijn podcast log, klik dan hier. Een overzicht van welke podcasts er tot nu toe allemaal getipt zijn in deze nieuwsbrief vind je hier.
RODDELHOEK
Dennis Gaens, een van de makers van dat dus. (een podcastserie die ik vorige week tipte) werd afgelopen week verrast door Michiel Veenstra die langs kwam met een microfoon met daarop een gele plopkap. Het is duidelijk wie er op deze nieuwsbrief geabonneerd is 💜
Ohja en mijn voorspelling van de winnaar van de BNR Dutch Podcast Award kwam uiteraard uit.