Driemaal is scheepsrecht, zegt men vaak over dingen die goed gaan. Deze nieuwsbrief gaat juist over dingen die mis gaan in podcastland. Helemaal geen grote dingen, maar juist die pietluttige dingen waardoor de "gebruikservaring" suboptimaal is.
Allereerst ging mijn favoriete podcast-app Overcast ongeveer anderhalve maand geleden stuk. In die app had ik meerdere playlists: een paar van series en een playlist die ik 'up next' noemde. Daarin verschenen automatisch nieuwe afleveringen van podcasts waar ik op geabonneerd was, en kon ik losse afleveringen toevoegen die mensen mij tipten. Precies toen ik terug kwam van vakantie besloot de app te stoppen met deze functionaliteit. Sterker nog: Overcast voegt geen enkele aflevering meer toe aan welke playlist dan ook, waardoor ik ook gestopt met het handmatig bijhouden van geluisterde podcasts. Als ik die administratie nu weer up-to-date zou willen krijgen, zou ik een volle werkdag bezig zijn - en zo leuk was dat nou ook weer niet.
Van de weeromstuit (en omdat Reinier, Tatjana en Sander er zo enthousiast over zijn) ben ik toen overgestapt op Castro. Die app heeft 'up next' (inbox) centraal staan én houdt in een 'history' tabblad bij wat je geluisterd hebt! Op het moment van schrijven ben ik 140 afleveringen verder. Helaas bestaat er (nog) geen mogelijkheid om die data te exporteren naar een tabel – zelfs niet in mijn betaalde versie. Sowieso kent Castro kent weer zijn eigen problemen: heel veel podcasts verschijnen niet direct in de zoekresultaten. Al is dat niet altijd de schuld van de app...
Daar kwam ik achter toen Botte (Jellema, u kent hem als iemand die meermaals gastredacteur is geweest in deze nieuwsbrief en als Podcastkoning des vaderlands) vroeg of ik naar Sweelinck Nu wilde luisteren, een serie die hij deze zomer gemaakt heeft voor Radio 4. Volgens Botte was deze beschikbaar op Apple Podcasts en Spotify "maar nog niet op andere podcast-apps." Dat laatste leek me erg sterk, dus trok ik mijn Baantjer-jas aan om Sweelinck Nu te vinden in mijn nieuwe favoriete podcast-app. Al snel kwam ik er achter dat de serie misschien wel Sweelinck Nu heet maar de podcastfeed waarop die staat niet. Die heet namelijk: Het Verhaal. Dit zijn de zoekresultaten als ik zoek op 'het verhaal' in Overcast (links) en Castro (rechts):
De zendermanager van Radio 4 had op zijn Hilversums bedacht dat podcast ook één 'kanaal' is waar de niet-musicologische content van de zender op uitgezonden zou worden. De feed kreeg de titel Het Verhaal, alle series van Radio 4 verschijnen in die feed. Hier ontstaan twee problemen. Allereerst kan niemand de series vinden omdat ze in een feed staan die een nieuwe titel heeft die niemand nog kent. Daarnaast ben je met een titel als "Het Verhaal" in podcastland totaal niet origineel. Even leek het er op, zo suggereerde James Cridland van Podnews in antwoord op een vraag die ik hem per DM stelde, dat degene die de feed had aangemeld er voor had gekozen dat de podcast niet buiten het platform van Apple te delen.*
Vervolgens probeerde ik of er misschien toch ergens een spoor van een publieke RSS feed te vinden was (want die zet Radio 4 natuurlijk niet gewoon op de site🤦♂️). Hier slaagde ik in met hulp van de Podcastnetwerk slack en Hay 'Vledder' Kranen – lees zijn nieuwsbrief mensen! Toen ik die feed plakte in het zoekbalkje van mijn podcast app, kwam alles goed. Het open internet saves the day! Dacht ik. Totdat mijn huidige vriendin op zaterdagochtend met overpeinzingen kwam hoe zij voor haar werk het best een podcast kon delen. Ook die kon ik niet in Castro vinden.
Het Nieuwe Insituut had namelijk óók besloten om één kanaal te maken waar alle 'audiocontent' in verschijnt: op irreguliere basis en zelfs in meerdere talen. Voor een nieuwe productie — New Material, waar Maarten Westerveen (van o.a. Echt Gebeurd) een van de makers van is — zou ook een eigen feed worden gemaakt. Die was er echter nog niet, maar de podcast moest wel die dag gedeeld worden met mensen die naar een Dutch Design Week event gingen. Die eerste aflevering werd ook in de 'algemene' feed van HNI geplaatst, maar in die feed kon ik in Castro dus nog geen nieuwe aflevering vinden.
Op zich kan dit gebeuren: podcast apps 'scannen' op verschillende momenten podcastfeeds om te kijken of er nieuwe afleveringen beschikbaar zijn. Daarom is het slim om de publicatie van je podcast heel vroeg in de ochtend in te plannen, dan staat 'ie als je subscribers wakker worden klaar in hun favoriete podcast-app. Castro beschrijft zelfs hoe ze prioriteiten stellen in het scannen van de inmiddels meer dan twee miljoen RSS feeds. De nieuwe aflevering verscheen echter écht niet: pas op maandag kreeg ik een pushbericht van Castro dat 'ie klaar stond om te luisteren. Misschien hebben de scanners van Castro vrij in het weekend?
Al deze onhandigheden laten maar weer eens zien hoe ontoegankelijk podcastluisteren is. Aan het luisteren van Sweelinck Nu ben ik nog niet toegekomen, er staan te veel nieuwe afleveringen in mijn up next playlist in mijn (nog niet helemaal) favoriete podcast app. Drie maal geen scheepsrecht.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK #42
Podcast: 99% Invisible
Aflevering: 456 Full Spectrum (nummer van de hoofrolspeler van Squid Game!)
Duur: 32 minuten
Taal: Engels
Keywords: wetenschap, zintuigen, kleur, pigment, storytelling ↔ interview?
Verschenen op: 31 augustus 2021, 99PI wordt tegenwoordig uitgegeven bij Sirious XM
Voor mijn gevoel had ik al veel vaker een aflevering van 99% invisible getipt, maar dat blijkt nog maar één keer eerder te zijn gebeurd. Als je zoals ik veel naar 99PI luistert, merk je dat er verschil zit in de afleveringen en zelfs in wie het maakt. Sommige afleveringen (zoals deze) vind ik heel knap. Niet omdat er sprake is van super goede 'tape', een bizar verhaal of sicke sounddesign. Het knappe aan deze afleveringen is dat de maker (de "reporter", in dit geval Vivian Le) vaak gewoon spreekt met de auteur van een (non-fictie) boek, dat interview opsnijdt en weer vertelt aan host Roman Mars. Je zou verwachten dat dat gaat klinken als een 'kletspodcast', maar dat is nooit zo. Ergens lijkt het misschien een beetje op NRC Vandaag, al luister ik dat dan weer niet zo vaak. Deze afleveringen gaat over hoe het ontwikkelen en waarnemen van kleur een relatief modern verschijnsel is — het boek heet dan ook Full Spectrum: How the science of Color Made Us Modern. Ik heb het boek achteraf direct besteld voor een geheim podcastproject waar ik mee bezig ben. Inmiddels heb ik het uit, en ik had niet het idee dat ik iets las wat ik al gehoord had: extra lof voor Vivian en het team van 99PI dus! Een ander goed voorbeeld van zo'n 99PI aflevering 'praataflevering' is Missing the Bus. Bonustip: Vivian had afgelopen week ook weer een zeer informatieve en classic 99PI aflevering over de vlag van Vietnam. Extrabonustip: deze week ging de aflevering over de kleur van margarine 🤯
SERIE TIP VAN DE WEEK #42
Podcast: dat dus.
Taal: Nederlands
Duur: 12 afleveringen van ca 20 minuten
Uitgekomen bij: Hard//hoofd, makers: Dennis Gaens, Jozien Wijkhuis en Martin Rombouts
Van Full Spectrum (zie tip hierboven) naar (weer eens een) full disclosure: ik ken de makers van deze podcast goed, deze podcast ging op het Podcastfestival 2021 in premiere én ik zit zelf in de eerste aflevering. Extra disclosure: van mezelf mag ik geen series tippen die ik nog niet afgeluisterd heb (in tegenstelling tot andere ‘recensenten’). Deze podcast is daarop een uitzondering omdat het een fictiepodcast is zonder plot. Dat duidt men binnen de genreleer aan als “mumblecore”. Fictie en plotloosheid zijn niet twee dingen waar ik direct op aan sla, maar in dit geval wel heel vet uitgewerkt. Ze omschrijven het zelf treffend als een "fictiepodcast voor mensen die van keukentafelpodcasts houden". Ik vind het vooral hilarisch omdat het voor mij als dertiger heel herkenbaar is. Vooral aflevering 3 over de Playstation 5 en aflevering 4 over hobby's. Juist daardoor vraag ik me wel af of het voor tieners, veertigers of zestigers ook herkenbaar is. Ook vind ik dat ze wel érg snel/goed Kubb kunnen spelen (aflevering 7). Toen ik vanochtend aflevering 8 luisterde, had ik de neiging om een signal groep aan te maken om iets terug te zeggen tegen de fictionele karakters. Deze fictie werkt dus voor mij!
Voor het Podcastfestival 2021 schreef Anna van der Kruis (op basis van ruwe montages) een heuse kritiek over deze podcast en in de feed van het Podcastfestival kan je de première inclusief een speciale nul aflevering van dat dus. terugluisteren.
Dank aan eindredacteur Wouter voor het begrijpelijk maken van deze zoektocht. Vanavond neem ik hem en eindredacteur Sharon mee uit eten als dank voor hun harde werk. Ze weten nog niet waar, maar ik geef vast een hint met dit gifje:
KLIKLINKJES
Volgende week donderdag 28 oktober kan je leren hoe ze 99PI maken in een online masterclass van de boven al genoemde Vivian Le en Chris Berube bij AIR media.
Volgende maand kunnen nog maar twee mensen meedoen met de cursus Montagevaardigheden, waarin Daniël van de Poppe je in vier bijeenkomsten de fijne kneepjes van het mixen en masteren bijbrengt.
Opvallend: de podcast De Plantage van Onze Voorouders 'is' sinds kort een stichting: Tout Lui Faut. Naar mijn weten is dit, na Man met de Microfoon, de tweede podcast die een stichting is geworden.
NASA heeft een supervette video met meer geluid van Mars online gezet (via Botte).
Er is een bizar goedkoop podcastfestival in Oostende in het eerste weekend van December georganiseerd door De Standaard. Ik ga — wie zie ik daar? Bonusluistertip: Oostende Healing van Marco Raaphorst, over wat Marvin Gaye daar deed vlak voor zijn dood.
*De meeste apps gebruiken Apple's podcast directory om de podcasts op te halen. Sinds Apple betaalde podcasts aanbiedt kan je er nu ook voor kiezen dat de content niet wordt doorgegeven aan de zogeheten API. Hierdoor verschijnt een feed dus niet in alle podcast apps, waardoor het open podcastlandschap fragmenteert. Apple heeft deze week overigens eindelijk uitgelegd hoe het binnenhalen van podcasts in de Apple Podcast app werkt, en wanneer iets nu al dan niet een "download" is.