Ik ben weer terug van mijn zomerbreak. Daarin had ik het druk met op vakantie gaan, 'iets leuks voor mezelf doen' (zoals een workshop recensies schrijven maar dan over theater) en vooral met het Podcastfestival — en wat een festival was het!
Nu dat nog een kwestie is van evalueren en facturen voldoen, heb ik weer tijd om jullie iedere week van mijn perspectief op podcasting en nieuwe tips te voorzien. Dat laatste doe ik graag, want uit de enquête die ik voor de zomer uitzette bleek dat jullie dit het meest waarderen. Mijn vriendin gaf me nog mee niet de hele tijd zo 'zuur' te schrijven, maar dat gaat deze week niet lukken. Deze editie gaat namelijk over de BNR Dutch Podcast Awards. Want o o o, wat zijn die toch goed voor het medium.
Al jaren loop ik rond met het idee om een prijs uit te reiken voor de beste (of slechtste) podcastaward. Er zijn er namelijk nogal wat. Je hebt de NTR Podcastprijs (voorheen radioprijs) voor makers tot 30 jaar, de Zilveren Reissmicrofoon (een prijs waarbij ze appels met peren vergelijken: dit jaar de podcasts van NRC, online station KINK en het AVROTROS-programma Opium) en de Online Radio Awards (met een subcategorie podcast, zij winnen in elk geval de prijs voor de lelijkste website). Dit jaar kwam AVROTROS daarnaast ook ineens met de Gouden Radio Ring, als tegenhanger van de Televisierring (Van onze belastingcenten? Ja, van onze belastingcenten). Onlangs werd ik gevraagd voor de jury van De Leukste Podcast Prijs, waar ik vriendelijk voor heb bedankt. En de laatste tijd zie je dat er alsmaar meer brand activation marketing awards worden uitgereikt aan podcasts: podcasts zijn namelijk innovatie, en marketing en innovatie gaan hand in hand.
Ik spreek veel mensen in het podcastlandschap. Zodoende weet ik dat op iedere prijs wel iets aan te merken valt. Maar awards waar echt íedereen een haat-liefdeverhouding mee lijkt te hebben zijn de Dutch Podcast Awards. Deze prijs bestaat sinds 2018 en wordt uitgereikt door BNR, het commerciële radiostation. Het grappige bij deze prijs is dat de meningen van mensen die ik spreek (en dat zijn dan doorgaans mensen die zich professioneel met podcasting bezighouden) niet echt verdeeld zijn. Meestal komt het neer op "ja, er zitten veel haken en ogen aan de prijs, maar het is goed voor het medium podcast".
Laat me de haken en ogen even voor jullie op een rijtje zetten. Wat mij (als amateur podcasttipgever) betreft is het grootste probleem dat deze awards in feite niets meer en niets minder zijn dan een populariteitswedstrijd. Allerweerst worden de podcasts genomineerd door "makers, uitgevers en luisteraars" waarna "de organisatie het aantal inzendingen [weegt]". Wie al die mensen zijn en hoe de weging werkt staat nergens uitgelegd: nogal ontransparant dus. Dat de weging niet werkt is duidelijk: dit jaar zijn er meerdere podcasts genomineerd die ook in een eerdere jaargang genomineerd waren (zoals Man Man Man en Onbehaarde Apen) en er zitten heel toevallig altijd wel BNR podcasts tussen. Bovendien wisselen elk jaar de categorieën waarin gestemd kan worden, en ontbreken er duidelijk een aantal. Houd je van fictiepodcasts? Daar kun je niet op stemmen. Daarbij mag het publiek dus stemmen, wat ervoor zorgt dat alle genomineerde podcasts gaan jengelen op stemmen — en dat beter beluisterde podcasts sneller genomineerd worden. Gelukkig is het niet volledig een publieksprijs, want: "de stem van het publiek telt voor 70 procent mee in de eindscore. De overige 30 procent wordt bepaald door de vakjury." Als je een beetje wil weten hoe dat stemproces in zijn werk gaat kan je luisteren naar deze aflevering van Met Nerds om Tafel waar jurylid Elger van der Wel een kijkje achter de schermen geeft. De publieksstem fase is nu gesloten, waardoor je ook niet meer kan zien wie er ookalweer voor wat genomineerd is.
Waarschijnlijk komt het doordat ik een paar keer betrokken ben geweest bij het awardsproces van IDFA, waar professionals uit het vak worden gevraagd om door de programmeurs van het festival geselecteerde films te beoordelen. Daar gaat heel veel tijd en moeite in zitten. Het publiek heeft geen enkele invloed — behalve bij de aparte publieksprijs dan. Het winnen van zo'n prijs betekent veel voor een filmmaker, niet alleen omdat waars een geldprijs krijgen om iets nieuws te maken maar omdat vakprofessionals het beoordelen en de film zo sneller op andere festivals verschijnt. Bij de BNR Dutch Podcast Awards ken ik weinig mensen die er écht om geven, want wat win je nu echt? Een beetje aandacht en een heel klein, doorzichtig plastic gelig bekertje in de vorm van een microfoon.
Ten slotte vind ik de awards niet boeiend, omdat het zo obvious is wie er gaat winnen. Als je kijkt naar de afgelopen jaren was er altijd één (altijd verhalende) podcast heel populair en die heeft telkens de Dutch Podcast Award gewonnen. Ik kan jullie nu dus vast verklappen dat de prijs voor "beste Nederlandse podcast van 2021", die op 28 oktober wordt uitgereikt, zal gaan naar De Deventer Mediazaak. De vraag is natuurlijk wat BNR (los van de podcasts die ze zelf maken) heeft gedaan voor de winnende podcasts? Als je het heel cru bekijkt, pakt BNR alleen maar shine op basis van het harde werk en succes van anderen. De prijs is dus niet zo zeer "gOeD vOoR hEt mEdIuM" maar enkel goed voor het ̶m̶e̶d̶i̶u̶m̶ merk BNR.
Al met al vind ik het dus niet zo verbazingwekkend dat de meeste mensen die ik spreek de Dutch Podcast Award helemaal niet willen winnen, of er in elk geval niet zoveel om geven. Nu we bijna vijf jaar verder zijn wordt het tijd voor een prijs die ergens op slaat en die wordt gewaardeerd. Kijk bijvoorbeeld naar hoe andere, wél gerenommeerde prijzen (als de Webby's en de Pulitzer) nu ook podcasts nomineren, of naar serieuze vakprijzen als the Ambies of de prijs van het Third Coast Audio festvial in de VS. Pas als iedereen de prijs serieus neemt, wordt het zinvol om een prijs uit te reiken voor de beste podcastprijs.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (41)
Podcast: DOCS
Aflevering: Volwassenen lachen niet
Taal: Nederlands
Duur: 45 minuten
Uitgekomen bij: NPO Radio 1 VPRO/NTR, maker: Mina Etemad
Full disclosure: Mina schreef eerder een editie van deze nieuwsbrief, een podcast waar ze aan meewerkt werd eerder getipt in deze nieuwsbrief én reken ik naast dat zij een collega is inmiddels ook tot mijn vrienden (hi Mina! 👋🏻), dus deze tip is niet objectief. Gelukkig beweer ik dat ook nooit te zijn. DOCS is een podcast van wisselende kwaliteit, omdat verhalen door wisselende makers worden gemaakt. Dit verhaal echter, blinkt uit in originaliteit, diepgang en creativiteit. Terwijl ik Mina's ouders hoorde praten ("met de lepel in de pap gegooid" 😹) besefte ik dat je zulk soort stemmen vrijwel nooit in Nederlandse podcasts hoort. Het verhaal gaf mij een nieuw perspectief op migratie, een thema dat door de vluchtelingencrisis deze zomer weer actueel is. Vijf van de vijf sterren!
SERIE TIP VAN DE WEEK (#41)
Podcast: The 11th
Taal: Engels
Duur: wisselend, iedere 11e van de maand een aantal afleveirngen
Uitgekomen bij: Pineapple street studio's
Net als DOCS wordt The 11th gemaakt door wisselende makers en gaat het over verschillende onderwerpen. Maar het zijn altijd hele goede verhalen doordat ze worden gemaakt door een trits goede makers. De podcast probeert de vastgeroeste structuren van podcasting te doorbreken: iedere 11e van de maand verschijnt een nieuwe editie, die vaak bestaat uit meerdere afleveringen. In september vertelde Hanif Abdurraquib over zijn relatie tot het album The Score van The Fugees. Extra leuk is dat iedere serie een andere vorm heeft: die over The Score heeft een "side A" en een "side B". Die van deze maand was meer een promo voor een nieuwe podcast, die gaat over zaken van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Ik kijk nu al uit naar Sint Maarten!
RODDELHOEK
Dank aan eindredacteur Sharon, zie bij één van de boven genoemde audio-instanties werkzaam is én toevallig jarig is op de dag dat dit jaar de BNR Dutch Podcast Award wordt uitgereikt.
KLIKLINKJES
Het paste niet om hierboven nog een internationale prijs de bespreken: de Prix Europa die jaarlijks wordt uitgereikt. Deze prijs wordt door radiomakers wél zeer op waarde wordt geschat, maar kent weer zijn eigen problemen met bijv. toegankelijkheid en inclusie. Gelukkig onderneemt een groot aantal makers op initiatief van Maartje Duin (samen met Peggy Bouva winnaar van de, jawel, BNR Dutch Podcast Award 2020) daar nu actie tegen.
Nadat ik deze nieuwsbrief getikt had, bleek dat ik op een of ander lijstje sta dat DePodcast50 heet. Er staan zo veel witte mannetjes (en Marianne Zwagerman) op dat ik er liever niet bij had gestaan. De lijst is nieuw, dus dat nog niemand er van gehoord heeft zal niemand verbazen. Waar het vandaan komt is een beetje vaag: blijkbaar bestond er al een Media100, een soort slechte kopie van de Quote 500? Er is in ieder geval een groot diner waar je kaartjes van €349 (ex btw) voor moet kopen en ook heel veel marketing partijen bij aanwezig zijn, op twitter zag ik dat Richard Otto van de Online Radio Awards maarliefst drie keer is genomineerd...
In de nieuwsbrief van Eric Nuzum las ik (onderdaan) over hoe Radiolab in het begin de vorm van hun show moesten veranderen om tot iets wekelijks te komen. Inspirerend, voor iemand die probeert tijd de vinden voor het tweede seizoen van zijn kaaspodcast...
De immens populaire show Heavyweitght van Gimlet is een Spotify Exclusive geworden en mensen zijn boos (via Hot Pod).