The Magic Peas
Heb je nog een podcasttip? #126 Inktpod van Patrick Bassant en Buried: The Last Witness
Hello chaps! De afgelopen twee weken vertoefde ik in Engeland, alwaar ik eerst een week aan het werk was op Sheffield DocFest en vervolgens een week ging wandelen met mijn geweldige oud collega-turned vriendin Misha. Beide weken waren magisch: het Peak District geeft je het gevoel dat je door sets van The Lord of the Rings en Pieter Post wandelt. Een festival is altijd vrij lang (voor weinig geld) hard werken, maar als dan de mensen eenmaal bijeenkomen geeft dat toch een fijn gevoel en nieuwe ideeën voor een volgende editie.
Voor het festival programmeerde, produceerde en presenteerde ik een podcastprogramma dat bestond uit twee live events, een industry roundtable en een pitch sessie. Tijdens het eerste live event presenteerden de winnaars van de podcast pitch van vorig jaar de eerste aflevering van hun nieuwe serie – die nog moet verschijnen. Het tweede live event was een preview en gesprek met de makers van Buried: The Last Witness, een serie die deze week verschenen is bij BBC Radio 4 (zie serie tip hieronder). Tijdens de Podcast Pitch mogen zes finalisten hun projecten pitchen voor een live aanwezig publiek met mensen uit de industrie en een onafhankelijke jury, die een eerste (£5000) en tweede prijs (£2000) uitreikt. Dat geld wordt toegekend door The Whickers, een organisatie die met de nalatenschap van de bekende Britse TV journalist Alan Whicker nieuw documentairetalent steunt. Het uitreiken van die prijs zag er ongeveer zo uit:
Samen met Jane Ray, een van de artistiek directeuren van The Whickers, hielp ik in de aanloop naar het festival de finalisten met het bijscherpen van hun pitches. Tijdens het juryberaad – waar wij bij zaten om het in goede banen te leiden en aantekeningen te maken, we oefenden verder geen invloed uit op de uitslag – kwam het gesprek op welke elementen nu een goede documentaire maken. Daar gaat het in deze nieuwsbrief ook vaak over, zie bijvoorbeeld deze editie over modes van documentaire, deze over het belang van de arena of deze over de vibe en natuurlijk die over de vraag die ik nog wekelijks hoor: wat staat er op het spel? In het gesprek kwamen we op drie woorden: preserverance, passion en poetry. Ik licht ze kort toe:
Perserverance
Door mij nu even vertaald als 'doorzettingsvermogen': het vermogen om ondanks tegenslagen tóch door te gaan met een project. Dat kan bijvoorbeeld in eerste instantie gaan om toegang krijgen tot personages en/of een situatie waar een onderwerp zich afspeelt, wat niet altijd even makkelijk is. Vervolgens moet je het project ook nog blijven volhouden, niet alleen in het contact met je onderwerp maar waarschijnlijk ook tegen allerlei afwijzingen (van mensen die over geld gaan) in. De winnaar van de Podcast Pitch op Sheffield DocFest dit jaar was precies zo iemand. Zij maakte drie jaar geleden één aflevering voor haar podcastconcept en wil het tot een uitgebreide serie maken. Met het prijzengeld kan ze daar nu een stap verder in komen.
Passion
Misschien een beetje een open deur, maar zonder passie voor een onderwerp wordt het ook lastig. Passie en enthousiasme werken aanstekelijk audio is daar een goed medium voor.1 Wat mij betreft hoeft passie niet te betekenen dat de maker zelf het onderwerp is, je kan ook gewoon fan van iemand zijn of ergens in geïnteresseerd. Uiteraard leveren karakters met uitgesproken passies ook vaak goed materiaal op. Bovendien houd je het zonder passie als maker natuurlijk ook niet vol – zie de vorige p.
Poetry
Voor deze P geef ik even mijn persoonlijke interpretatie, omdat poëzie een nogal multi-interpretabel onderwerp is. Kort gezegd komt het er op neer dat ik denk dat documentaire een bepaalde poëtische kwaliteit heeft. Niet in de zin dat het rijmt of zweverig is, maar de realiteit op een creatieve manier bewerkt waardoor er een nieuwe (esthetische) ervaring ontstaat. Documentaire of non-fictie kan zich uiteraard in verschillende mediavormen uiten (films, audio, boeken, gedichten), waarbij sommige onderwerpen zich beter lenen voor een bepaalde vorm dan andere. Maargoed, deze p verdient eigenlijk zijn eigen nieuwsbriefeditie, omdat die ik vast nog eens ga (laten) schrijven.
Deze drie P's vatte Jane samen onder de term 'The Magic P's'. Uitgesproken op z'n Engels klinkt dat natuurlijk leuker, alsof je een zakje bonen hebt waar je een van kan opeten en zo tot een goede documentaire kan komen. Wandelend door de heuvels van het Peak District stelde ik me Jaap voor, die zijn koe inruilde voor een zakje magische bonen en zo omhoog klom naar de hemel vol met documentaire goud.
Ik ben benieuwd of er lezers zijn die nog meer P's kunnen bedenken – die van poen misschien?
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#125)
Podcast: De Inktpod
Aflevering: 19: Periscoop op. Opa Pim en de 019 deel 1: de Marinekamer
Duur: 28 minuten
Uitgekomen op: 1 juni 2024
Uitgekomen bij: zeer onfhankelijk, gemaakt door Patrick Bassant
Genre: literair, geschiedenis, familieverhaal
"Dus er duikt een oorlogsheld in de familie op, een schatkist wordt door een notaris opgestuurd en ik krijg een kans me onder te dompelen in een wereld waar ik geen enkele kennis van heb. Ik heb wel een kennis die ook luitenant op een onderzeeër is geweest. Oeioeioei als daar maar geen podcast van komt!". Zo eindigt de intro van deze aflevering, waarmee schrijver Patrick Bassant direct een aantal podcastcliché's onderuit haalt. Heerlijk, ook omdat wat volgt gewoon een boeiend verhaal is over het ontstaan en reilen en zeilen van onderzeeboten. Bovendien kan die luitentant kennis van hem ons toegang gegeven tot een wereld die per definitie afgeschermd is – werkt vaker goed, zie de serie over Guantanamo tip in deze editie.
Patrick is van de lichting Literair Podcasten 2021-2022 en is toen volledig zelfstandig deze Inktpod begonnen. Hij doet het helemaal op eigen houtje, wat mij persoonlijk met trots vervult. Ik kijk uit naar het volgende deel!
SERIE TIP VAN DE WEEK (#125)
Podcast: Buried: The Last Witness
Duur: 10 afleveringen van circa 12 minuten.
Uitgekomen op: 24 juni 2024
Genre: onderzoeksjournalistiek, mysterie
Full disclosure: deze podcast, die gemaakt is door twee environmental journalists uit Sheffield, was een van de Podcast Live events, precies twee weken geleden op Sheffield DocFest. Ze maakten eerder de serie Buried over een dumpsite in het VK waar chemisch afval was verstopt, en doen dit eigenlijk dit seizoen weer. Alleen gaat het deze keer over veel grootschaligere vervuiling met veel meer impact. Bovendien is de acteur Michael Sheen actief betrokken – je kent hem misschien als Tony Blair in The Crown, of uit de Twilight films.
Wat in de podcast niet naar voren komt maar in het live event wel werd toegelicht is de aanleiding. Acht jaar geleden stuurde Michael een bedankbriefje terug naar een fan. Puur willekeurig wilde hij meer weten over het gebied waar die fan woonde. Zo kwam bij in een Wikipedia Rabbit-hole terecht over Douglas Gowan, een van de eerste klokkenluiders over forever chemicals. Sheen zocht hem op, interviewde hem twee dagen lang en probeerde iets met het verhaal te doen, wat steeds niet lukte. Tot de podcastmakers hem benaderden.
De serie is goed omdat de makers journalistiek echt integer zijn, zoals je dat van de BBC verwacht. Michael Sheen speelt een cruciale rol, maar het blijft een bijrol. Er worden schokkende ontdekkingen gedaan over hoeveelheden forever chemicals in etenswaar en wat voor effecten die hebben op onze gezondheid. De makers gebruiken goed 'flarden' tape – bijvoorbeeld als ze gefrustreerd zoeken hun aantekeningenboekje – en dan niet alleen maar van de aankomstscenes (ding dong). Er staat me een ding tegen, en dat is het 'spannende sausje' wat over alles heen druipt: de vorm van het mysterie met bijbehorende spannende muziek en spanningsboog. Maar als ik zo de reclames voor andere podcasts van de BBC om de afleveringen heen hoor, lijkt dat een stijlkeuze die daar erg populair is.
KLIKLINKJES
Jane Ray leerde pas op latere leeftijd zwemmen en maakte daar deze creatieve documentaire over: Singing, not Drowning
Het tegenovergestelde van Magic P's: Why podcasts fail.
Over letters gesproken: collega Michiel van Poelgeest (bekend van deze gasteditie) is bezig met een Podcast ABC op Linkedin
RODDELHOEK
Een tripje naar Ibiza onder het mom van podcastonderzoek, really?2
Hoi Yula! 👋