De vijfde zomergasten bijdrage van dit jaar is geschreven door Jozien Wijkhuijs, een van mijn collega’s bij Horens.audio. Je kunt haar kennen van onder meer de baanbrekende podcast dat dus. (2021) en de tweede aflevering van Wie Wat Bewaart, over waarom we een kapot schilderij bewaren. Vorig jaar ging haar bijdrage over audiofictie, dit jaar analyseert ze haar liefde voor (true) crime.
Op dit moment ben ik op een residentie op een camping in Escharen, midden in het Brabantse landschap, waar geen bus komt en waar je – zo ondervond ik – door de dichte brug bij Grave wel 3,5 uur naartoe onderweg kan zijn vanuit Nijmegen. Bij die tocht hoort nog een wandeling van 25 minuten in de brandende zon, enigszins verzacht door twee erg blije varkens in een modderbad en een aantal bijzonder kleine geitjes.
Dat soort tochten zijn natuurlijk wel uitermate geschikt voor het luisteren naar podcasts, iets wat dan ook deed, ondanks dat de lokale plattelandsbevolking de hele tijd praatjes met me wilde aanknopen over de vertraging, de hitte en het feit dat ik een ijsje aan het eten was (‘koud he!’). In de vijftien jaar dat ik zelf weg ben van het platteland ben ik duidelijk verstadst en zoveel vriendelijkheid en joligheid op de vroege woensdagochtend kon ik niet aan. Zeker niet met 33 graden en vertraging.
Op dit moment ben ik wat podcast luisteren betreft weer helemaal terug bij waar het voor mij – en velen – allemaal begon: true crime. Zelfs de niet-zo-goede true crime-podcasts, wat natuurlijk eigenlijk zonde van mijn tijd is. Ik googelde deze week daadwerkelijk ‘good true crime podcasts when you've listened to all of them’. Vroeger al keek ik met mijn moeder naar fictieve crimeshows op televisie, zoals Inspector Morse, Midsomer Murders en Silent Witness. Later, toen ik studeerde, ging ik ook de wat minder goede programma’s zoals Law & Order, NCIS en CSI kijken. Toen had ik nog wel helder voor mezelf waarom.
Het wereldbeeld in die series is namelijk vrij duidelijk: er zijn goede en slechte mensen, de eerste persoon die ze oppakken heeft het niet gedaan, de tweede ook niet, maar weet wel wie het heeft gedaan en de derde is het. En er zijn veel coole zonnebrillen. Het ordent de wereld, die ik vanaf mijn studententijd en mijn vertrek van dat beschermde platteland altijd erg ingewikkeld en onrustig heb gevonden.
Maar true crime is natuurlijk anders, grilliger. Die echte, onrustige wereld kruipt daar meer in en hoewel de makers hun uiterste best doen om orde te scheppen in een vaak meerpotig verhaal, blijven er vaak toch losse eindjes over. Ik heb mezelf dan ook vaak afgevraagd waarom ik zo graag naar dit soort podcasts luister en er soms zelfs mee in slaap probeer te vallen. Gisteren nog, toen ik op eerdergenoemde camping in mijn eentje in bed kroop in een stacaravan op een verder muisstil terrein en natuurlijk in elk kraakje en in elke voetstap gevaar hoorde.
Gelukkig is de vraag waarom we zo graag naar dit soort podcasts luisteren al overal uitvoerig behandeld. En, supermeta, in een van de shows die ik recent heb beluisterd, Vigilante, werd zelfs reclame gemaakt voor een podcast die deze vraag behandelt: Spectacle. Uit de shownotes van hun trailer: ‘Why is it that after a long, hard day of work we want to unwind with a glass of wine and… murder?’ In – tot nu toe – 7 afleveringen gaan ze op zoek naar het antwoord op die vraag.
Ikzelf heb nog geen beter antwoord dan: ik luister ernaar als ik even echt wil vluchten. Als het echt leven echt even te ingewikkeld is. Wat dat betreft liggen true crime podcasts niet zo ver van crime-televisieseries af. De serie die ik tip is dan ook uit dit genre. Maar, omdat het ook gewoon zomer is en ik op het zandpaadje tussen Escharen-centrum en de camping niet alleen maar naar dood en verderf wilde luisteren, wil ik het met mijn nieuwsbrief editie over een andere boeg gooien.
Ik ga de rol van Reddit, waar je kunt vinden welke afleveringen je wel en niet moet luisteren, overnemen en jullie een This American Life-aflevering tippen die zeker de moeite waard is.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#81)
Podcast: This American Life
Aflevering: Ep 109: Notes on Camp
Taal: Engels
Duur: 00:57:38
Uitgekomen op: 28 augustus 1998
Uitgekomen bij: Chicago public radio (WBEZ Chicago)
Tijdens de zomerstop herhaalde This American Life deze aflevering op hun feed. Dat hebben ze vaker gedaan en ook toen vond ik het al fantastisch. Het is alles wat je wilt op een hete, lome zomerdag. Zwemmen, buitensport, verliefde tieners, melancholie, weerstand tegen het ‘echte’, saaie leven.
Het is een aflevering waarin ze het gat van onbegrip tussen ‘campers’ en ‘non-campers’ in Amerika proberen te dichten. Je hebt de tieners die al jaren naar hetzelfde zomerkamp gaan, daar aanzien genieten en vrienden hebben, en die nu hun laatste jaar ingaan. Of de kampleider, die duidelijk geniet van alle verliefde bakvissen die achter hem aanlopen. Het vangt heel mooi wat kinderen er zo mooi aan vinden, maar je voelt als luisteraar ook enig ongemak. Voor mij was er ook herkenning: ook ik kan helemaal opgaan in reizen of nieuwe vriendschappen, tot het gat met thuis zo groot is dat ik het bijna niet meer weet te overbruggen.
De complete hysterie van dit soort zomerkampen wordt heel mooi getoond in deze aflevering. Dit alles niet zonder serieus randje, want de zomerkamp-cultuur in de VS staat bol van culturele toe-eigening en andere problematische zaken.
SERIETIP VAN DE WEEK (#81)
Podcast: Deliver us from Ervil
Taal: Engels
Duur: 13 afleveringen van ongeveer een uur
Uitgekomen: mei 2022
Uitgekomen bij: iHeartPodcasts & Novel
Genre en keywords: true crime, religieus fanatisme
In deze podcast vertelt journalist Jesse Hyde het verhaal van Ervil LeBaron en zijn misdaden. Het verhaal begint bij Colonia LeBarón, een plaatsje in Mexico dat ooit is ontstaan als Mormoonse utopie. Al snel groeide deze nieuwe religieuze tak van het mormonisme uit tot een sekte, waar op een bloederige manier om de rol van profeet werd gevochten. Als Ervil LeBaron uiteindelijk aan de macht is, groeit de sekte uit tot een organisatie die niet onderdoet voor een maffiafamilie, compleet met drugshandel en heel veel moorden. Hyde vertelt vervolgens ook over de mensen die proberen de moorden een halt toe te roepen.
Het mooie is dat Hyde heel dichtbij Ervil LeBaron is weten te komen. Waar veel True Crime podcasts nu gewoon een maker zijn die het verhaal vertelt, zonder extra tape, heeft hij verhoren, vroegere interviews en tape uit de archieven en kan hij daarnaast heel veel mensen zelf interviewen. Waaronder iemand die zelf voor LeBaron heeft gemoord.
Het is behalve een true crime-verhaal ook een verhaal over hoe ver mensen willen gaan voor hun geloof in een religie of persoon.
KLIKLINKJES
De website van het Podcastfestival 2022 is live! Bekijk het tot zo ver bekende programma en koop alvast een kaartje.
Lieven luisterde deze week een heel opmerkelijke fictiepodcast was hij geen touw aan vast kon knopen. Maar dat was niet per se slecht! 🌜🐄
Lieven luisterde ook naar Welcome to Provincetown, waar lekker helemaal niets op het spel stond maar wel sprake was van een goede arena.
Ten slotte luisterde hij In de ban van Rian, die eigenlijk tegenviel omdat het gewoon een hervertelling een boek dat de presentator er over schreef leek? Ook de muziek was matig, maar dat kan persoonlijk zijn.
RODDELHOEK
Het is veel te warm voor de roddelhoek, maar dat neemt niet weg dat Yvonne Coldewijer en Mark Koster een juice bij Podimo zijn begonnen? Volgens Mediacourant is zij zelfs het nieuwe ‘boegbeeld’ van Podimo. Heel benieuwd hoe veel ze betaald krijgen!