Een hartelijk welkom aan alle nieuwe subscribers die hier terecht zijn gekomen via de Eeuw van de Amateur en het DS Podcastfestival in Oostende! Ik was vergeten om stickers te laten drukken van de nieuwsbrief, dus heb ik tijdens wat sessies de link naar mijn nieuwsbrief gedeeld via AirDrop 🥸 Er lezen nu meer dan 600 mensen per week mee (dat is dus bijna 10 abonnees per nieuwsbrief)🙀 In deze nieuwsbrief een klein verslagje van het DS Podcastfestival en iets waar ik nog niet echt over nadacht tot nu toe, maar waarvan ik nu denk: dat zouden meer podcasts moeten doen.
DS Podcastfestival
Het programma van het DS podcastfestival was jaloersmakend, ik heb zelfs op de valreep nog Brian Reed (headliner van het festival en maker van de series S-Town en The Trojan Horse Affair) een handje kunnen schudden en vertellen hoe erg fan ik ben 🤓 Waar het wel aan ontbrak, zo merkt Maartje Duin terecht op, was diversiteit: de meeste panels bestonden toch voornamelijk weer uit witte mannen. Nergens voor nodig, als je een beetje je best doet als organisatie!
Over het algemeen hing er als het op de Belgische podcastscène aankwam nog de vibe die vier jaar geleden in Nederland hing — sommigen noemen dat een Calimero complex. Tegelijkertijd was de zaal bij De Volksjury bijna overvol, terwijl de gigantische zaal waar Brian Reed sprak (op hetzelfde tijdstip op zaterdagmiddag) nog niet eens voor een derde gevuld was. Ik ben benieuwd of De Standaard er qua financiën goed uit is gekomen omdat het festival retestrak (lees: duur) georganiseerd was, ik hoop dat ze het volgend jaar nog eens doen. Het was sowieso geweldig om als vanouds met collega-podcasters lekker te netwerken (lees: borrelen) en net iets te lang door te dansen in de arena die Oostende heet. Over arena’s gesproken…
Kennismaking met de eindredacteur
Afgelopen week had ik voor het eerst een afspraak met Marion Oskamp, de eindredacteur van ons project Superzintuigen (de podcast voor kinderen van 8-12 jaar die we nu met Het Klokhuis aan het ontwikkelen zijn). Zoals ik eerder beschreef hebben we een probleem: het idee is goed, maar de commissie die bepaalt of de geld krijgen om het idee ook echt te produceren vind de opzet nog niet ‘verhalend’ genoeg. Tot die conclusie kwam Marion, die zelf ook heel lang commissielid audio bij het NPO-fonds is geweest, ook. Uiteindelijk kwam het er in ons gesprekop neer dat we ons geen zorgen hoefden te maken over de inhoud, maar des te meer over de vorm. Ze gaf als tip mee om een personage te verzinnen die de luisteraar meeneemt door de afleveringen heen (zoals detective Sara in Sara’s Mysteries, waar Marion ook eindredacteur is), om zo een kapstok te hebben waar je het narratief aan kunt hangen. Dit klinkt misschien niet meteen als het meest baanbrekende inzicht, maar de volgende vraag die ze me stelde deed me wel zo’n ‘hoofdpersonage’ in een perspectief plaatsen.
Wat is je arena?
Het staat niet letterlijk in het aanvraagformulier van het NPO-Fonds, maar wat zinnig is om over na te denken is: wat is de arena van je verhaal? Wat is de context, tot welke wereld treedt de luisteraar toe (en, om in het thema van de arena te blijven: wie strijden er om wat? Maar daar kom ik in een latere nieuwsbrief op terug). Ik vermoed dat makers niet vaak supererg nadenken over die arena, omdat ze er zelf vaak zo diep inzitten. Over de context kijk je snel heen. Veel succesvolle podcasts hebben een duidelijke arena. Soms is die heel concreet, zoals bij Making An Opera: letterlijk het gebouw van de opera of bij De Groentjes: volkstuin Tuinwijck in Groningen. De arena kan ook veel abstracter zijn. Bij Sara’s Mysteries is het ‘de belevingswereld van het kind’ en bij De plantage van onze voorouders is het zo groot als het gebied tussen Nederland en Suriname en de koloniale geschiedenis. In dat laatste geval zijn de personages zelfs degenen die de uitersten van de arena kunnen bepalen.
Zonder dat we hier actief over na hebben gedacht, heeft mijn podcast Kaas ook een arena. We wilden graag een ‘keukentafelpodcast’ maken en deden dat dus letterlijk aan de keukentafels van onze gasten. Het geeft een context aan het verhaal — in het geval van kaas letterlijk de plek waar je vaak een kaasplankje eet — waardoor de luisteraar zich makkelijker mee kan verplaatsen.
Hoe dat er voor Superzintuigen uit komt te zien weten we nog niet. Wij moeten eerst op zoek naar dat personage die de luisteraars meeneemt. Omdat we het niet nodig vinden om zelf een personage in onze podcast te zijn en omdat Het Klokhuis prima presentatoren in dienst heeft, moet ik die eerst maar eens spreken. Dat doe ik hopelijk komende week.
Twee dikke duimen omhoog voor Sharon die deze week deze nieuwsbrief eindredigeerde. Haar vriend Wouter, die wel eens deze nieuwsbrief invalredigeert, was deze week jarig. Als cadeau regelde zij dat hij langs mocht gaan bij zijn lievelingspodcast, dat zag er zo uit:
Deze week twee tips naar aanleiding van wat ik op het DS Podcastfestival meemaakte.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#66)
Podcast: Plots
Aflevering: #29 Dieren
Uitgekomen op: 23 juli 2013 (!) bij de VPRO
Tijdens een sessie voor beginnende makers die ik op het DS Podcastfestival bezocht, hielden Eva Moeraert en Pieter Blomme een hele leuke presentatie met allerlei creatieve voorbeelden. Vlak voordat Pieter de tune van Serial liet horen, vroeg hij aan de zaal om de hand op te steken als mensen het kende. Van de zeker 100 mensen die in de zaal zaten, staken nog niet eens tien mensen hun hand op! Een ware schok voor mij, omdat je tot voor kort geen verhaal over podcasts kon lezen zonder dat ze Serial er weer eens bij sleepten. Mensen die nieuw komen kijken bij het podcastluisteren, luisteren dus blijkbaar niet de gouwe ouwe, maar eerder nieuwe dingen. Tijd om een klassieker uit de kast te halen.
Plots is een Nederlandse kopie van This American Life: iedere aflevering hoor je een aantal verhalen rondom een thema. Als je de hele serie luistert, hoor je veel namen van bekende NPO-podcastmakers voorbij komen. Deze aflevering springt eruit omdat ik iedere keer keihard moet lachen als ik de man, die besloot een lammetje in een binnentuin van de Amsterdamse grachten te houden, het dier hoor nadoen. Grappig, schattig en aandoenlijk tegelijk.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#66)
Podcast: Dead Eyes
Taal: Engels
Duur: 31 afleveringen van gemiddeld 3 kwartier.
Uitgekomen bij: Headgum
Een primeur in deze nieuwsbrief: ik ga een serie tippen waarvan ik niet alle afleveringen beluisterd heb. Dat komt omdat ik hem pas vorige week ging luisteren, voordat ik naar het DS Podcastfestival afreisde, waar de makers zouden deelnemen aan een aantal sessies. Ik had deze serie totaal gemist: hij kwam begin 2020 uit en heeft (tot nu toe) twee seizoenen. Het is een mysterie-podcast waar gelukkig niemand in vermoord is. Acteur/comedian Conor Ratliff werd in 2001 gecast voor een bijrol in de WOII-serie Band of Brothers, maar toen puntje bij paaltje kwam werd hij ontslagen door Tom Hanks omdat hij “dead eyes” zou hebben. Eenendertig afleveringen lang gaat hij op zoek naar het antwoord door te spreken met allerlei betrokkenen en collega’s. Wat mij persoonlijk stoort is het comedian-achtige toontje van de host, maar dat stoort mij altijd bij comedians die podcasts maken (daarom luister ik die ook niet). De laatste aflevering echter, waar ze (spoiler) Tom Hanks te spreken krijgen, is echt prachtig. Het maakt van al die lulverhalen iets heel betekenisvols. Zoals ze zelf aangeven in de laatste afleveringen, hoef je eigenlijk maar een paar afleveringen te luisteren van de hele serie om de pointe aan het einde goed mee te pakken. Een unicum!
KLIKLINKJES
Ik was dus vorige week te gast in de Eeuw van de Amateur, een volledige aflevering met Podcastpraat.
Marius en Jurgen, de makers van de podcast De Groentjes die ik vorige week hier al noemde waren gisteren te gast bij Koffietijd 🤯 #lifegoals #blootindepiemel
Mijn nieuwsbrief van vorige week is overgenomen op Diep Onderzoek, dat is óók een leuke nieuwsbrief om te abonneren.
Hear hear! I’m fed up with investigative podcasts that fail to find answers.
In mei kan je nog meedoen met de Podcastakademie cursus Sound Design, gegeven door (inmiddels mijn collega) Michiel van de Weerhof van o.m. de podcast GEEL. Je hebt nog tot 4 mei om jezelf aan te melden, maar wacht niet te lang want de cursus zit nu halfvol.
RODDELHOEK
Ik vernam in de wandelgangen van het Kurhaus van Oostende dat het DS Podcastfestival mede mogelijk is gemaakt door een rijke mecenas. Heeft iemand de contactgegevens van deze persoon voor mij?