Deze week schotelde Facebook me een memory voor van elf jaar geleden. Blijkbaar postte ik toen, tijdens de pauzes van mijn eerstejaars werkgroep logica, foto's van studiegenoten die mandarijntjes pelden in de vorm van een olifant. Niet alleen deed de Facebookherinnering me een stuk ouder voelen, ik werd ook herinnerd aan een tijd waarin ik nog niet zoveel podcasts luisterde. Maar ik heb een actieve herinnering aan wat ik wél luisterde — naast My Beautiful Dark Twisted Fantasy op repeat. Namelijk filosofiecollege's.
Nadat ik mijn propedeuse Wijsbegeerte had gehaald vroeg een collega me of de Oxford introduction to philosophy-reeks op iTunes U (een aparte app met educatieve content die sinds 2009 beschikbaar is op iOS) "iets was"*. Omdat ik ook weleens wilde weten hoe er werd onderwezen op Oxford ging ik de reeks luisteren. Nerd alert: op de fiets van en naar college luisterde ik dus naar... colleges. De stof die ik het jaar ervoor al had geleerd werd nét van een andere kant belicht. De herhaling en het andere perspectief (in perfect Engels) vond ik een waardevolle toevoeging op mijn studie. Een jaar later ging ik bij gebrek aan colleges over existentialisme op de UvA maar luisteren naar deze collegereeks van Hubert Dreyfus (zie ook afleveringtip onderaan). Zonder dat ik er erg in had was ik mezelf gratis aan het bijscholen, voor een studie die ik al deed — en ook afgemaakt heb trouwens, ik had niet per se bijles nodig. Voor iedereen die nu denkt: "briljant, dat ga ik ook doen!" heb ik goed en slecht nieuws.
Het slechte nieuws is dat ik bij het downloaden van iTunes U deze melding kreeg:
De store sluit dus over een maand! Hierdoor dreigt een schatkamer aan (grotendeels) gratis educatief materiaal te verdwijnen. Nu kan je veel dingen ook op andere plekken terugvinden. En gelukkig moedigt Apple de instanties die op iTunes U publiceerden aan om hun materiaal opnieuw aan te bieden als podcast.
Eindredacteur Sharon vroeg mij een paar weken terug of ik nog podcasttips had met betrekking tot het werk van Karl Marx. Ze vond het tijd om zich meer te verdiepen in het gedachtegoed waar ze ideologisch mee sympathiseert. Ze vroeg mij, omdat ik in 2019 in een heel vergelijkbare situatie zat. Ik heb er na mijn studie een hobby van gemaakt om filosofische boeken te lezen. Zo wilde ik Das Kapital van Marx lezen, maar had ik geen zin om in mijn eentje door dat onwijs dikke boek te worstelen. Zodoende kwam ik op de podcast "Reading Marx' Capital". De podcast is niet meer en niets minder dan een opname van een collegereeks die gerenommeerd Marx-geleerde David Harvey in 2008 gaf aan de Universiteit in New York. Ik downloadde Het Kapitaal op mijn e-reader en luisterde op vakantie in de trein de collegereeks, terwijl ik op eigen tempo de opgelezen hoofdstukken las. Hoewel ik geen medestudenten had om mee de kroeg in te duiken na ieder college, waande ik me tijdens het luisteren student van een vak dat meer dan tien jaar geleden had plaatsgevonden — ironisch genoeg ten tijde van de financiële crisis. Een soort MOOC met een tijdmachine dus, al twijfel ik hoe massive het publiek van deze podcast nu nog is.
Uiteraard ben ik, net als met zoveel van die ingewikkelde boeken, ergens in het midden blijven hangen. Dat kwam ook omdat er geen deadline van een paper of tentamen aan de cursus hing. Maar ik kan morgen beslissen om de draad weer op te pakken.
Hebben jullie wel eens een podcast als cursus voor jezelf, of voor studenten, ingezet? Ik ben heel benieuwd, mail vooral terug met tips! Mijn tips van deze week zijn uiteraard in het thema van zelfstudie.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK
Podcast: Phil 7 Existentialism in Literature and Film
Aflevering: 5: discussion of film 'Hiroshima mon amour'
Taal: Engels
Duur: 1 uur en 21 minuten
Uitgekomen op: 26 juli 2011, opgenomen in het voorjaar van 2006 aan de University of California Berkely
Full disclosure: ik kan deze podcast niet meer vinden in welke podcastapp dan ook, dus officieel zou ik het geen podcast moeten noemen maar 'gewoon' een stuk audio dat op internet staat (dankzij Archive.org <3). Bovendien heeft deze aflevering een ultra hoog nerd gehalte, dus als je niet van nadenken houdt mag je deze lekker overslaan.
Dat gezegd hebbende: ken je het gevoel dat je in een film zit en helemaal geen snars snapt van waar het de fuck over gaat? Ik had dat toen ik, een jaar of tien geleden, voor het eerst Hiroshima Mon Amour (1959) zag. Toegegeven, kunstzinnige Franse films uit de tijd dat de meeste nog zwart-wit werden opgenomen zijn sowieso niet mijn tasse de thé. Maar deze film raakte me op de een of andere manier. Omdat ik daarmee bleef zitten kwam ik op deze podcast terecht, waarin Hubert Dreyfus college geeft over existentialisme (vaak wordt Dreyfus de exegese van Martin Heidegger genoemd, in het gephotosopte plaatje hierboven zitten ze samen in de auto, Dreyfus aan het stuur). Dreyfus maakt in de reeks lezingen existentialisme toegankelijk aan de hand van filosofische- en toneeltesten en films. Toen ik in 2016 met mijn toenmalige verkering in Hiroshima was heb ik de aflevering nog eens geluisterd. Dat gaf weer een extra laag aan betekenis, al is het sowieso heel heftig om in Hiroshima te zijn. Probeer voor de grap eens de film te kijken (of niet) en dan naar deze krap anderhalf uur te luisteren, ik beloof dat je er met een nieuw inzicht uitkomt.
SERIE TIP VAN DE WEEK
Podcast: Revolusi met David Van Reybrouck
Taal: Nederlands
Duur: 5 afleveringen van gemiddeld dik 1,5u.
Uitgekomen bij: Klara in samenwerking met De Correspondent
De tip waarvan je al wist dat 'ie zou komen terwijl je het eerste gedeelte van deze nieuwsbrief las is eindelijk hier. Dit voorjaar verscheen het zeshonderd pagina's dikke boek Revolusi van de Vlaamse historicus David van Reybrouck. Het beschrijft de ontstaansgeschiedenis van Indonesië, een van de grootste landen ter wereld wat heel lang een kolonie van Nederland was. Dit boek zou ik nooit uit mezelf zijn gaan lezen, de podcast is dus een ideale life hack. Wat zo fijn is aan deze podcast is dat het complementair is aan het boek: het is geenszins een simpel voorgedragen audioboek. Je hoort Van Reybrouck heel kundig teksten voordragen die geschreven zijn als lezing, ondersteund met sound design en archieffragmenten. Eigenlijk alsof je naar een hoorcollege zit te luisteren waarin de techniek vlekkeloos werkt! Het enige wat mij een beetje uit mijn concentratie haalde soms waren de voorgelezen dagboekfragmenten/ooggetuigenverslagen. Die werden (het leek willekeurig) met een Hollands dan wel Vlaams accent werden voorgelezen. Soms door stemmen die ik weer uit andere podcasts ken, zoals die van Marjolein van Heemstra. Wat ik ook een beetje jammer vindt is dat het van een geweldige algemene geschiedenis over hoe eten over de wereld reist in aflevering een, toch uitmondt in vrij exacte militaire geschiedenis in de laatste aflevering. Maar als ik David dan weer een blaadje hoor omslaan, waan ik me weer toehoorder van een uitgebreide lezing over een onderwerp waar ik hiervoor bijna niets van wist.
Dank aan Sharon voor het deels aandragen van dit onderwerp! Ik heb haar voor haar verjaardag toch maar een boekje gegeven over Marx en nu als bonus podcasttip David Harvey's anti-captialist Chronicles. Hierin duidt Harvey actuele neoliberale ontwikkelingen in slechts een half uurtje.
KLIKLINKJES
Ondanks alles wat er over lijstjes wordt gezegd is iemand er toch mee gaan rekenen. Diegene kwam tot de conclusie dat The Daily het beter doet in Europa dan Europese dagelijkse nieuwspodcasts.
Tom Webster (van Edison Research, een media publieksonderzoeksbureau) legt data uit waaruit blijkt dat luisteraars in de VS in de afgelopen jaren veel meer on-demand gesproken woord zijn gaan luisteren. Muzikanten kunnen dus inpakken!
In het kader van deze editie relevant: Spotify koopt audioboekenplatform Findaway. Niet zo gek, want Spotify raakte in 2017 geinteresseerd in podcasting doordat audioboeken in Duitsland superveel op hun platform geluisterd werden. Daarnaast heeft Spotify deze week aangekondigd dat podcasts nu ook in Nederland en Belgie (en andere landen) tegen betaling in de app kunnen worden aangeboden. Wat vinden muzikanten er van dat dat wel kan met podcasts, maar niet met muziek? En als je een podcast vindt die dat doet, laat het me weten!
Vorige week werkte dit goed, dus ik vraag het nog maar een keer: als je je nog niet hebt opgegeven om deze nieuwsbrief geheel gratis te ontvangen in je mailbox, doe dat dan hier:
RODDELHOEK
Vandaag maakt de roddelhoek even plaats voor de zelfpromohoek: ik was te gast in de podcast Oorwerkers — de podcast voor de podcastmakers van de toekomst — van Femke Veltenaar. We proefden een aantal kazen en microfoons, het zag er precies zo uit als dat het klinkt:
*in mijn herinnering is dit niet de exacte reeks, maar het lijkt er wel op!