Deze nieuwsbrief is kort, eigenlijk omdat ik (zoals wel vaker) graag wil dat jullie gaan luisteren en niet per se lezen. En dat meen ik deze keer 🐙
A&C
Eerst even een aanvulling en correctie op de podcastmakerspodcast nieuwsbrief, de vorige editie van 18 oktober dus. Als aanvullingen kreeg ik als makers Joe Frank, Sharon Mashihi (specifiek de show Appearances) en Kaitlin Prest nagestuurd, daar ben ik het allemaal mee eens. Qua correctie: bij nader inzien schrijf je toch ‘podcastmakerspodcasts’. Het stond immers deze week in de Volkskrant en daar kunnen ze veel beter spellen:
Overigens snap ik niet hoe een show met zo veel luisteraars een 'podcastmakerspodcast' kan zijn. Met zulke aantallen ben je toch gewoon mainstream?1
Luister vanaf MORGEN mee met Drift!
Drift, het generatieve podcast project waar ik nu al jaren met veel geweldige mensen aan werk, gaat komende maand in première en dingt mee in de Digital storytelling competitie van IDFA DocLab. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten:
Omdat het verhaal iedere maancyclus opnieuw genereert en er morgen een nieuwe maan is kan je vanaf morgen al meeluisteren. Schrijf je in via de site van VPRO medialab, dan ontvang je automatisch een mailing met instructies.
Er komt ook een installatie die je kan bezoeken in café droog. Meeluisteren kan echter in alle echte podcast apps, en nog leuker is als je naar de Drift algorave komt in café droog op de avond van 19 november – meer info hierover volgt via de bovengenoemde mailing.
Omdat het een generatieve podcast is, is het artwork van de podcast natuurlijk ook generatief. Hier een impressie van het het onwijs vette artwork dat Saskia Freeke heeft gemaakt:
Dat was het even voor nu, veel luisterplezier gewenst met Drift maar ook met de onderstaande tips!
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#135)
Podcast: Here be monsters (eerder getipt in deze nieuwsbriefeditie als show, niet als aflevering).
Aflevering: Keeping a place
Duur: 29 minuten
Verschenen op: 31 maart 2021
Verschenen bij: Onafhankelijk/KCRW
Genre: literair/poetische documentaire, educatief
Afgelopen woensdag sloot het podcastnetwerk het programma Literair Podcasten af met een masterclass van Jeff Emtman, de maker van Here be monsters – echt een podcastmakerspodcast zullen we maar zeggen. Ik zou Here be monsters ook literair noemen omdat het een poëtische benadering van documentaire kent, waarbij sound design voor gaat op tekst.
In deze aflevering wordt de techniek van de 'impulse frequency response' op een creatieve manier uitgelegd. Als je nadenkt over geluid heb je niet alleen de 'room tone' (ruis, zacht geluid dat altijd in een ruimte aanwezig is) maar ook hoe het in de ruimte reflecteert. Die reflectie kan je opvangen met een simpele truuc. Door die dat in een effect te verwerken en dat weer te passen op ander materiaal kan je het laten klinken alsof je in die eerder opgenomen ruimte bent. In Drift hebben we aan het systeem ook een convolution reverb toegevoegd om de fictionele ruimtes realistischer te laten klinken. Dat heb ik direct uit deze aflevering, dus daarom maak ik hier graag een expliciete verwijzing en shout out!
SERIE TIP VAN DE WEEK (#135)
Podcast: De stad
Duur: maximaal 3 minuten, zou mooi zijn als er in oktober volgend jaar 750 afleveringen zijn?
Verschenen op: 14 maart 2024
Uitgekomen bij: onafhankelijk als ik weet niet wat! Gemaakt door Inge Wannet2
Genre: micropodcast, locatiepodcast, literair
Je zult merken dat de afleveringen van Drift kort zijn, vaak onder de twee minuten. Dat heeft te maken met de onderliggende techniek - het duurt vrij lang om lange afleveringen te renderen. Tegelijkertijd is het een keuze: het systeem genereert meerdere afleveringen per dag over 30 dagen. In totaal kom je toch op zeker zes uur materiaal (per maand) uit. Je zou Drift dus ook kunnen opvatten als micropodcast.
Micropodcasts, met afleveringen van niet meer dan een paar minuten, zijn niet super populair qua vorm. Door de beperkte speelduur maakt het ze vaak des te creatiever. Zo hoef je ze bijvoorbeeld vaak niet op volgorde te luisteren. In De stad luister je naar korte portretjes van de stad Amsterdam, vanuit het perspectief van zowel bewoners, plekken als objecten. De manier waarop Inge de teksten schrijft, geeft soms ook een heel filmisch beeld, zoals in deze aflevering over slapelozen. Extra leuk om te luisteren vind ik zelf terwijl je door de stad beweegt.
KLIKLINKJES:
Alle resultaten van het project Literair Podcasten zijn gepresenteerd op deze interactieve kaart (waarover in een latere editie meer).
By the North sea, een audio essay en 'sonic fiction'. Getipt door Jelke! 👋
Wat is er aan de hand met deze aflevering van De Eeuw??? 🙀
Mijn collega's Marieke van de Ven en Joost van Pagée van Horens.audio maakten een prachtige podcast over stilte: SSST (met vier x S dus)
Late beslissers kunnen zich nog tot morgen opgeven voor de cursus Oral History Interviewen (start aanstaande zaterdag om 11u in Tolhuistuin, Amsterdam-Noord) of de cursus Spannende Scene Bouwen van Maartje Duin (start maandagavond 11 november).
Roddelhoek
Roddelhoek? En heel uur roddelwetenschap bij Radio Swammerdam! Ik zeg niets over de heerlijke tongval van de onderzoeker.
Crypto island was dat wel, die tipte ik immers al toen Search Engine nog niet bestond.
Full disclosure: ik ken Inge persoonlijk maar ook van de cursus audioportret maken en zakelijk omdat zij ook de Bits of freedom podcast presenteert die ik sinds kort produceer 🥸 Eerder tipte ik al de micropodcast Binnenwerkjes die ze maakte met Rinske Bouwman.