Bestaan podcastmakerspodcasts? (en welke dan?)
Heb je nog een podcasttip #134 Poème Electronique en Home of the Brave
Sinds een paar weken heb ik een stagiair! Daniël zit nu bij het programma waar ik ooit begon met audio maken. Hij klopte deze zomer bij mij aan omdat hij de ambitie heeft om audiodocumentaires te maken. Nu hebben we bij Horens al eerder stagiairs gehad, alleen ik nog niet. Met veel plezier probeer ik enigszins gestructureerd uit te leggen hoe ik aan het werk ga: hoe je audio 'spot' en bewerkt in Reaper, hoe je een script schrijft voor een aflevering, hoe je om gaat met mensen die zenuwachtig zijn voor een interview etc. Regelmatig werken we samen op het kantoor van het Podcastnetwerk waar er tussen de bedrijven door natuurlijk flink geroddeld wordt maar ook: heel veel podcasttips ter sprake komen.
Nu ligt het waarschijnlijk aan mij, maar als ik Daniël luistertips geef probeer ik altijd op de proppen te komen met echt goede tips. Hij is immers niet totaal nieuw in podcastland en kent de bekende titels al. In mijn hoofd ga ik door mijn tien jaar aan podcast-luister geschiedenis heen om met voorbeelden te komen die een blijvende indruk achter hebben gelaten. Dingen die hij waarschijnlijk niet kent, maar wel echt geluisterd moet hebben. In een gesprek met mijn vriendin over 'waar te beginnen met luisteren' zei ze: dit doet me eigenlijk denken aan het fenomeen 'schrijvers' schrijvers'. Zo deed de volgende de vraag zich voor: bestaan er podcastmakerspodcasts?
Schrijversschrijvers en makers titels
Dit artikel op Lit Hub geeft niet alleen een leuk overzicht van schrijvers, maar begint ook met een indicatie van wat een 'schrijversschrijver' behelst. Het gaat om titels of auteurs die niet per se geliefd zijn onder het grote publiek, maar vooral onder schrijvers. Belangrijk is dat het werk uitblinkt in kwaliteit en dat mensen 'uit de scene' er naar op kijken. Ook belangrijk: de titel mag echt niet te populair zijn. Jonathan Franzen, George Saunders en Rob van Essen (alledrie man, sorry) zijn voorbeelden van auteurs die in eerste instantie misschien onder schrijvers goed gelezen werden maar doorbraken. Toen waren ze dus geen schrijvers' schrijver meer, maar 'gewoon' succesvolle auteurs. Hoe snobbistisch ook, ik dat het belangrijk is dat dit soort titels en auteurs, ik noem ze maar even 'makers titels' bestaan, omdat ze de autoriteit van een discipline bestendingen. Zo heb je ook filmmakers films (bijvoorbeeld de films van Johan van der Keuken voor de non-fictie makers), stripboek stripmakers (Peter Pontiac, Chris Ware), muzikanten muziek (ik denk altijd extreem aan Thom Yorke, andere suggesties waren bands als Sungazer, Captain Beefheart, Throbbing Gristle en artiesten als Julien Lage, John Scofield en Mark Lettieri) en ga zo maar door. Je kan zelf ook makers en titels bedenken als ze hoofdgast van een festival dat zich op een specifieke discipline richt zouden kunnen zijn en/of als je ze onder 'highbrow' zou scharen.
Auteurs films
Hoewel 'makers titels' handig de concepten 'makers' en hun 'titels' verenigt, is het denk ik toch belangrijk om onderscheid te maken tussen 'makers titels' en 'auteur titels'. Als je het hebt over een auteursfilm/boek/voorstelling/game hebt gaat het veel meer over de maker zelf en niet zozeer de receptie van collega makers in die discipline. Audiocollectief Schik en Maartje Duin zou ik bijvoorbeeld 'podcast auteurs' noemen omdat ze meerdere populaire titels op hun naam hebben staan en een uitgebreider oeuvre hebben. Het grappige van podcasts is dat podcastmakers ervoor kunnen kiezen om steeds dingen onder dezelfde titel (op dezelfde feed dus) uit te brengen. Dat maakt het mogelijk voor de podcastmaker om al diens werk in een podcast uit te brengen, al doen ze dat natuurlijk zelden.
Obscure maar populaire titels
Waar 'makers titels' zich ook onderscheiden is hun in obscuurheid. De mensen die de titels noemen gebruiken ze om zichzelf te onderscheiden. Als iemand anders die titel dan niet kent, bewijs je maar weer eens hoe cool je bent. Ik zeg zelf bijvoorbeeld dat ik het tweede seizoen van Serial beter vind dan het eerste – en dat ik van het derde helemaal niets snapte. Ook 'dat seizoen van StartUp waarin ze Dov Charney volgen' (getipt in nieuwsbriefeditie #2) zou ik redelijk obscuur te noemen, alleen al omdat het super lang geleden uit kwam. Tegelijkertijd kan je bij podcasts met super veel afleveringen ook heel snobbistisch zijn. Zoals die ene aflevering van Radiolab die ik iedereen altijd aanraadt, en als ze die kennen hebben ze deze misschien deze aflevering van This American Life nog niet. Op deze manier onderscheiden makers titels zich ook van titels die populair zijn binnen een specifiek publiek, zoals 99% Invisible bij podcastluisteraars of D&D onder de groep 'mensen die van RPG's houden'.
Tot slot, een verzameld en willekeurig lijstje met podcastmakers makers titels: Love and Radio, Home of the Brave, Here Be Monsters, Imaginary Advice, GEEL, Mystery Show, Dit Is. Ja: ik snap dat iedereen op dit lijstje wil komen omdat dat veel cooler is dan een BNR award winnen, dus kom maar op met jullie suggesties. Probeer alleen niet je eigen werk er op te krijgen, want dan val je af.
Met dank aan Christiaan Boesenach, Marius Kooij, Dennis Gaens, Botte Jellema, Ype Driessen, Linda Duits, Elja Looijestijn, Silvie van Oost en vele anderen voor hun suggesties van makers titels.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#134)
Podcast: Het Spoor Terug
Aflevering: Poème Electronique
Uitgekomen op: 22 september
Uitgekomen bij: NPO Radio 1, gemaakt door Wisse Beets
Duur: 35 minuten
Genre: educatieve documentaire, geschiedenis
Deze week vinden er in mijn woonplaats extreem veel feestjes plaats met pompende techno beats. Daarom leek het me wel toepasselijk om deze documentaire te tippen over de oorspong van elektronische muziek. Die is namelijk verrassend Nederlands!
Wisse Beets ken ik (van zijn eerdere documentaires Coby en Venus, Jupiter en Mercurius, maar ook Themafeest) als kundig en creatief maker: met zijn toegankelijke en 'lichte' stijl zou je hem bij een auteur (zie boven) kunnen noemen. Wat leuk is aan deze aflevering is hoe 'meta' het is en hoe veel je er van leert: het gaat immers over geluid, de drager van de podcast zelf. Er zitten niet alleen leuke verhalen uit de geschiedenis in, maar ook illustratieve voorbeelden. Een groot compliment van mijn kant: deze aflevering zou net zo goed een van 99% Invisible kunnen zijn!
Bonustip: wil je meer leren over de geschiedenis van 'hedendaagse' techno, dan moet je natuurlijk dit tweeluik van Search Engine luisteren.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#134)
Podcast: Home of the Brave
Uitgekomen: 26 februari 2015
Duur: er zijn echt heel veel afleveringen met verschillende lengtes
Genre: documentaire, journalistiek, reportage, literair
Toen ik ging nadenken over 'podcastmakerspodcasts' was Home of the Brave ongeveer de eerste titel die naar boven kwam drijven. Eigenlijk is het gek dat ik deze podcast nog nooit getipt heb, want ik heb in 2018 alle afleveringen in recordtempo geluisterd toen ik hem mocht interviewen tijdens het Oorzaken festival – live voor een zaal vol podcastmakers, doodeng. De podcast word onafhankelijk gemaakt door één persoon: Scott Carrier. Hij zat ooit bij de redactie van This American Life, die zo aardig waren hun luisteraars door te verwijzen naar deze podcast. De verhalen in Home of the Brave gaan, niet al te verrassend, vaak over de VS en de interne en externe conflicten die het kent.
Scott doet als autonoom maker lekker wat ie wil: na 2,5 jaar niets van zich te hebben laten horen kwam hij vorige week weer in de lucht. Nu ineens vanuit Beirut. Maar waar te beginnen als je de podcast nog helemaal niet ken? Als je terug gaat door de podcastfeed kom je verschillende series tegen. Die zijn allemaal boeiend omdat ze je naar plekken in de VS brengen, maar qua losstaande afleveringen is The Test een klassieker (ooit gemaakt voor This American Life) en Listening to the winners een mooie voor Home of the Brave. Laten we hopen dat hij van die laatste over een maand niet nog een deel twee kan maken...
KLIKLINKJES
Drift, het generatieve podcast project waar ik met veel mensen al jaren aan werk, is geselecteerd voor de digital storytelling competitie van IDFA's DocLab.
We bouwen een heuse installatie rondom Drift die je tijdens IDFA gratis kan bezoeken in de Brakke Grond. Daarvoor zijn we nog op zoek naar iemand die goed overweg kan en mogelijkerwijs zelf beschikt over een digitale borduurmachine. Mocht je iemand weten: mail alsjeblieft terug!
Spotify heeft nieuwe statistiek voor podcastmakers die iets zouden zeggen over je bereik.
Volgens Nick Quah krijgen ze in de VS te maken met de eerste echte podcastverkiezingen
Er zijn nog maar een paar plekken vrij in de cursussen van de Podcastakademie in November: Spannende scene maken met Maartje Duin en Oral History Interviewen door Annegriet Wietsma. Aanmelden kan tot 28 oktober.
RODDELHOEK
Laatst moest ik iets met meer dan twee personen opnemen voor Drift bij de studio’s in het VPRO gebouw. De tafel daar kon alleen niet multitrack op de computer opnemen, volgens de technici was dat ‘heel erg duur’. Vervolgens zat ik daar dus in de studio met mijn eigen H6 naar mijn eigen computer op te nemen 🤷🏼♂️