Wat maakt een podcast app een (goede) podcast app?
Heb je nog een podcasttip #133 Onkruid in het paradijs en Podcasting is dead
Laatst stuurde ik een bekende van deze nieuwsbrief een geheime RSS feed van een coole podcast. "Hoe moet ik dit openen?" kreeg ik terug. Ik legde geduldig uit dat in de meeste podcast apps ergens een knopje zit om RSS feeds toe te voegen. "Ik heb niet de goede podcast app. Ik probeer het wel even op de laptop morgen". Mezelf inmiddels inhoudend om deze persoon niet direct voor boomer uit te maken, vroeg ik over welke podcast app het ging. "Ik heb Spotify, NRC Audio, Podimo, NPO luister en Soundcloud". Zodoende kwam de volgende vraag voren: wat maakt nu een/de goede podcast app?
Open versus gesloten
Je moet de afgelopen vijf jaar wel onder een steen hebben gelegen om niet door te hebben gehad dat het podcastlandschap in rasse schreden is vercommercialiseerd. Laatst kreeg ik zelfs een STER reclame voor de NPO luister app voordat ik een filmpje mocht kijken op de site van de NOS. Allemaal goed voor de concentratie van het geld van een kleine groep mensen natuurlijk. Bijna twee jaar gelden schreef ik al over hoe commerciele partijen het podcastlandschap proberen te centraliseren in deze nieuwsbriefeditie.
De RSS feed is een unieke mediavorm, niet in de laatste plaats omdat het eigenlijk nog steeds niet goed gelukt is om die te commercialiseren. Zonder heel technisch te worden: RSS is de manier waarop podcasts worden gedistribueerd. Het zorgt er voor je je kan abonneren op een podcast via een podcast app. Je zou een podcast app dus zien als een soort browser voor de podcast catalogi. Net zoals in een brouwser, waar je vroeger nog een website intikte, plemp je inmiddels gewoon een zoekopdracht in je zoekbalk. Je krijgt dan allerlei hits en kiest waar je naar op zoek bent.1 Podcasts waar je naast de zoekbalk ook nog een optie hebt om RSS links te plakken, schaar ik even onder de 'open' podcast apps. Podcasts die niet via RSS publiceren, noem ik zelf net als Podnews dan ook liever ‘shows’ dan podcasts.
Er zijn dus ook podcast apps waar je als luisteraar niet handmatig RSS feeds kunt toevoegen (zie alle bovenstaande), de gesloten podcast apps. Deze apps lijken dan ook meer op streaming video apps, omdat ze vaak exclusieve content aanbieden. Uiteraard valt er voor zo'n content silo ook wel iets te zeggen: je kan niet in de NPO start app Netflix- of HBO series kijken, omdat we daar immers niet voor hebben betaald met onze belastingcenten (tenzij ze de rechten kopen natuurlijk). Tegelijkertijd is het heel vreemd dat gesloten podcast apps wél alle gratis beschikbare podcast ook mogen afspelen. Om de vergelijking met de streaming apps in stand te houden: dat is toch beetje alsof je via de Disney+ app ook ineens alle content van YouTube zou kunnen kijken.
Wherever you get your podcasts
Hoewel het landschap inmiddels dus is vercommercialiseerd, hoor je nog altijd in trailers of credits dat je podcasts kunt vinden "in je favoriete podcast app". Maar stel dus dat ik je een RSS link stuur van een geheime coole podcast feed, dan kan je daarmee in ieder geval niet terecht bij veel commerciëlen. Dat marktaandeel laten liggen is natuurlijk niet zo slim van ze, al begrijp ik dondersgoed dat het aantal mensen dat RSS feeds wil plakken miniem is.
Neem ik het je kwalijk als je geen goede podcast app gebruikt? Niet direct, want het is zeker onoverzichtelijk en er wordt immers alleen reclame gemaakt voor commerciële podcast apps.
Wat mij betreft is het dus zeker niet "wherever you get your podcasts": de persoon waarmee dit blog begon had zeker geen goede podcast app. Gebruik in ieder geval een podcast app waarin je feeds kunt toevoegen, uiteraard het liefst gemaakt door een autonome ontwikkelaar: ga voor Overcast of Castro voor iOS en Pocket casts op de andere platforms!
AFLEVERING TIP #133
Podcast: Hear me out
Aflevering: Podcasting is dead
Uitgekomen op: 10 september 2024
Uitgekomen bij: Slate
Genre: interview
Slate was een van de eerste publicaties in de VS die inzette op de podcast als medium, en ook zij bieden reclamevrije podcast aan via een abonnement.
In deze laatste aflevering van Hear me out (waar ik overigens nog nooit een aflevering van had beluisterd) gaat het toepasselijk over de vraag of Podcasting dead is. Nick Hilton is te gast, die in 2022 al dit stuk schreef. Het gesprek gaat over zinnige veranderingen in de industrie: zulke hoogwaardige series als S-Town zijn echt een klein onderdeel van het podcastlandschap. Tegenwoordig wordt er voor al naar 'talent' (bekende mensen) gezocht waar reclames voor hun specifieke publieken voor geplaatst kunnen worden.
SERIE TIP VAN DE WEEK #133
Podcast: Onkruid in het Paradijs
Verschenen: 9 september 20242
Duur: 6 afleveringen van ongeveer een half uur
Genre: documentaire serie, locatiegedreven, groepsdynamiek
Maker Silvia Bromet3 neust rond in volkstuinpark Buitenzorg in Amsterdam-noord en probeert er achter te komen wat er toch allemaal aan de hand is. De titel zegt immers al veel: er groeit onkruid in het paradijs!
Dat verhalen over volkstuinen goed werken, wist ik al van de podcast De Groentjes die ik in deze nieuwsbrief tipte. De arena van het verhaal is immers glashelder en in volkstuinen komen vaak veel vreemde, uitgesproken karakters voor. Bij deze podcast lijkt het soms alsof ze een standaard sjabloon voor een podcastverhaal hebben gebruikt: naast de arena is er ook een heel duidelijk conflict. Een tuinder –waar het waarschijnlijk mentaal niet zo goed mee gaat, hoor je tussen de regels door – bestookt anderen met smadelijke berichten. Het is zelfs zo erg dat het bestuur besluit er mee te kappen, weer allerlei formele consequenties heeft. Bovendien speelt er nog een veel groter gevaar: nieuwbouwplannen, op de kavel van de volkstuin! Je kan het raster voor de afleveringen met de post-its bijna uittekenen.
Hoewel het allemaal zwaar klinkt en veel mensen het zich erg aantrekken, bleef ik als luisteraar aan het einde toch een beetje achter met een gevoel achter van: is dit het nu? Hopelijk is dat 'storm in een glas water' een beetje de bedoeling geweest, want ik vond het wel heerlijk om de types te ontmoeten. Een paar keer heb ik hardop gelachen, niet alleen van de knulligheid. Silvia is een goede interviewer die mensen echt open weet te krijgen. De verwijzingen naar gemeenschapsmens oma Bromet vond ik in eerste instantie leuk, maar na de vierde was het voor mijn smaak iets te veel omroep Max. Ook de muziek was af en toe een beetje té stereotyperend (in ieder geval de banjo), maar het was zeker fijn om nu eens wat tijd door te brengen in een volkstuin om de hoek bij mijn boulder hal.
KLIKLINKJES
Silvia was al met de bovenstaande podcast bezig toen ze begin 2023 mee deed met de cursus Spannende Scene bouwen in de Podcastakademie. Daar kan jij ook aan mee doen, in november in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.
In dit clipje op Reddit komen twee AI stemmen die samen een podcast hosten er achter dat ze al die tijd... AI waren. Het is haast uncanny hoe generiek ze dit beseffen en er op reageren.
Evan Ratliff, de maker van de Shell game podcast die ik vorige keer tipte heeft ook een leuke nieuwsbrief over AI audio. Lees in deze editie bijvoorbeeld meer over het model in het vorige linkje, en vind meer voorbeelden. Bijvoorbeeld een gegenereerde true crime podcast, op basis van een document van 200 pagina's over één cold case.
Spotify heeft aangekondigd de services van Chartable stop te zetten aan het einde van dit jaar. Is het vanwege mijn vorige nieuwsbrief?
Apple heeft juist weer een nieuwe lijst aangekondigd exclusief voor podcastseries.
RODDELHOEK
Stel je voor hoe veel mensen geld betalen om zo'n vreselijke app als Podimo te gebruiken. Ligt de bar dan zo hoog, of juist heel laag? Zelfde geldt voor de NPO start app op de Apple TV: na een recente update kon je daar maanden lang niet meer gebruik maken van de zoekfunctie 🤯
Om het wel technisch te maken: zoeken gaat in podcast apps een stuk slechter dan in browsers, juist omdat de content niet gecentraliseerd wordt aangeboden. Veel podcast apps maken gebruik van de database van Apple, maar als je in Spotify gevonden wil worden moet je je RSS feed als maker daar ook aanbieden. De zoekfunctie in Spotify is vele malen beter dan welke app ik ook ken, omdat zij door het verzamelen van die feeds betere resultaten kunnen aanleveren. Zoeken op Youtube werkt dan ook zo goed omdat iedereen zijn video's op de servers van Youtube (Google dus) upload. Deze gecentraliseerde platforms hebben teams met developers die ze op zoekresultaten los kunnen laten.
De laatste aflevering van deze podcast luisterde ik noodgedwongen in de (niet fijne, maar ook niet zo verschrikkelijk als die van Podimo) NPO luister app, omdat alle afleveringen van deze serie daar al sinds 9 september staan. Volgens mijn berekeningen verschijnt de laatste aflevering aanstaande maandag op de publieke feed.
Inderdaad, familie van legendarische televisie- en film maker Frans Bromet. Als je zijn films niet kent, dan ken je dit filmpje waarschijnlijk alsnog.
De Podimo app is echt dramatisch. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die vrijwillig gebruikt. Gelukkig bieden ze weinig exclusieve content aan die mij interesseert, dus ik heb weer snel opgezegd.
Voor mij geldt zowel voor podcasts als voor blogs / websites: als je geen RSS feed hebt die ik kan gebruiken, besta je voor mij niet.