Hoe veel luisteraars heb je nodig om in een podcastchart te verschijnen?
Heb je nog een podcasttip #132 In mijn achtertuin en Shell Game
Deze nieuwsbrief kent meer plaatjes dan gebruikelijk. Een goed excuus om met deze te beginnen:
In oktober kan je van mij en de geweldige Inge Wannet leren hoe je een audioportret maakt in de Podcastakademie. De eerste bijeenkomst is 2 oktober en twee bijeenkomsten en een maakweek later heb je een creatief audioportret gemaakt. Meer info en inschrijven hier, dit kan tot uiterlijk 30 september!
In het eerste jaar van deze nieuwsbrief schreef ik meermaals over de verschillende podcastcharts en hoe onzinnig die zijn. In de ze nieuwsbriefeditie kan ik een dimensie toevoegen aan de onzinnigheid van deze lijstjes, namelijk: tijd.
Zodra je snapt dat de charts (van Apple en Spotify) iedere week wisselende cijfers in een absolute verhouding tot elkaar zetten, zou je de lijstjes al niet meer serieus moeten nemen. Je bent immers niet appels met peren aan het vergelijken, maar een hele fruitschaal, in het donker terwijl de stukken steeds van plaats verwisselen. Als je er nog steeds vanuit ging dat de lijsten iets zeggen over absoluut bereik, dan heb ik hier een grappig inzicht voor je.
Eind 2020 publiceerde ik mijn onafhankelijk geproduceerde podcast Kaas. Uiteraard keek ik iedere dag naar de luistercijfers: nog tot in juni van 2021 kon ik zien dat er niet één dag was dat er niemand naar de podcast luisterde. Dat gaf een heel goed gevoel! Naar mate de tijd verstreek gaf ik er minder om en keek ik niet meer naar de statistiek in mijn hosting platform. Wat wel nog wekelijks in mijn inbox verscheen was de nieuwe positie van de podcast in verschillende 'charts' waar de podcast in verschijnt die ik track met Chartable. Ieder land heeft per categorie een eigen chart die op de een of andere manier de populariteit van de podcast aangeeft. Als je niet genoeg traction hebt kan je ook uit de lijst verdwijnen, omdat zowel Apple als Spotify alleen het bovenste deel van de chart delen. Volgens Chartable heeft Kaas het als volgt gedaan de afgelopen week:
Ook om deze statistiek geef ik niet echt, omdat ik de podcast niet meer actief promoot – buiten de incidentele verwijzing in deze nieuwsbrief en vermelding op mijn website. Wat desondanks interessant is, is dat Kaas deze week op plek 28 in de 'food' chart staat. Vorige week stond ie zelfs nog 12 plekken hogen, op plek 16! En zelfs in Duitsland stond Kaas vorige week nog in de top 100.
Hieronder een overzichtje van het aantal Kaas luisteraars in afgelopen maand:
En hieronder de plek van de podcast op de charts van de Apple Podcasts categorie 'food' in zowel Nederland als België:
In de statistiek van mijn hosting platform kan ik geen grafieken maken van de luisteraars per dag per land, maar ik vermeld graag dat in de afgelopen maand er in totaal 132 beluisteringen uit Nederland kwamen en 26 uit België.
Zo op het gezicht komt alleen de Nederlandse grafiek komt enigszins overeen met het aantal beluisteringen. Opvallend is dat toen er slechts één luisteraar was op 26 augustus, de podcast meteen zakte naar plek #175, maar toen er de dag erna 11 luisteraars waren de podcast weer steeg naar plek #25. Aan het begin van de maand waren de beluisteringen redelijk stabiel met maarliefst vijf luisteraars per dag, hoewel de plek op de chart dan zakt van 25 naar ongeveer 80. Als je het mij vraagt kan je op deze chart echt niet navigeren.
De grap wordt het grootst als je teruggaat naar het eerste plaatje dat de positie op de chart aangeeft van de afgelopen week. Ik zal jullie namelijk verklappen hoe veel luisteraars alle afleveringen in totaal hadden vorige week: 48. Dat zou dus betekenen dat je met 48 luisteraars alsnog op plek 28 (van de 100!) in de chart kunt komen.
Toegegeven: dit gaat over één titel in één chart, namelijk de food categorie in Apple Podcasts. Het zou leuk zijn statistiek en plekken te kunnen vergelijken met de drukbevolkte categorie "society & culture" of "sports news".
De hoeveelheid podcasters die (vooral na een lancering) trots hun plek in een podcast chart posten om te laten zien dat ze heus wel populair zijn neemt in mijn beleving niet af. Het wordt tijd om dit om te draaien: wie durft open te zijn over hoe weinig luisteraars ze hebben? Ik zet ons graag samen in een grafiekje.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK #132
Podcast: DOCS
Aflevering: In mijn achtertuin
Duur: 50 minuten
Uitgekomen op: 18 september 2024
Uitgekomen bij: VPRO en NTR voor NPO Radio 1
Genre: reportage, journalistiek
In de week dat deze aflevering verscheen was het druk in Den Haag: prinsjesdag vond plaats, net als een succesvolle blokkade van de A12. Dat zowel dit kabinet als het vorige nog niet echt lekker bezig waren qua klimaatbeleid moge duidelijk zijn: er staan immers nog steeds nieuwe kerncentrales gepland. Over Borssele 2 en 3 gaat deze documentaire.
Anna de Bruyckere, zelf woonachtig in Zeeland, spreekt met mensen in de omgeving van de al bestaande kerncentrale. Nu lees ik wel eens vaker over protesten tegen windmolens en dergelijke, maar bij een kerncentrale komt nog veel meer kijken. De bezorgde inwoners zitten vuistdiep in de materie en hebben voorwaarden opgesteld. Al luisterend – naar de fantastische Zeeuwse accenten – leer je een hoop nieuwe woorden in de categorie stroomvoorziening. Waar ik had gehoopt op een knetterende confrontatie met de toenmalig demissionair minister Jetten, blijven de Zeeuwen koel en nuchter. Ze doen het meest democratische wat er is, maar of dat nu echt iets veranderd. De zeeuwse uitspraak "er moet nog heel wat water door de Oosterschelde" deed me denken aan The Sun Also Rises van Hemingway. Dit boek, wat ik op de middelbare school voor Engels las, gaf me een vergelijkbaar gevoel: het hád ook anders kunnen zijn.
Full disclosure: Anna de Bruyckere deed mee aan het programma Literair Podcasten en is onderdeel van het avondprogramma van Crossing Border (zie onder).
SERIE TIP VAN DE WEEK #132
Podcast: Shell game
Duur: zes afleveringen van tussen de 33 en 53 afleveringen
Uitgekomen op: 9 juli 2024
Uitgekomen bij: onafhankelijk!
Genre: documentaire, educatief, journalistiek
Deze zomer luisterde ik Black Box, een serie van The Guardian over de gevaren van AI. Omdat ik zelf met een podcast project bezig ben dat heel veel van AI gebruik maakt luister en lees ik veel over AI. Hoewel Black Box zeker niet slecht gemaakt is, vond ik het wel een beetje alarmistisch omdat het vooral enge verhalen achter elkaar zet. Dat maakt ze niet minder waar of heftig, maar het geeft niet een super realistisch beeld.
Dan Shell Game: in deze podcast kloont techjournalist Evan Ratliff zijn eigen stem met AI en koppelt die aan ChatGPT. Zo maakt hij dus een 'agent' van zichzelf, die hij maar tot op zekere hoogte kan bedienen. In iedere aflevering laat hij zijn AI zelf bellen met een ander 'slachtoffer': van scammers tot zijn eigen AI en vrienden en familie. Eigenlijk genereert hij zo een vorm van 'found footage', of in ieder geval iets waarvan hij niet van tevoren weet wat er uit komt. Dit levert niet alleen heel grappig materiaal op ("is this how people experience me talking to someone at a children's birthday party?), maar je leert ook hoe dit soort systemen in elkaar zitten en al in de praktijk worden gebruikt. Bovendien wordt de agent door de afleveringen heen ook steeds beter. De interacties van de echte mensen met de AI hoort, maakt het tot een audiodocumentaire bij uitstek. Enige denkfout die helaas steeds gemaakt wordt: Ratliff benadert of beoordeelt zijn agent steeds als een volwaardige kopie, terwijl het slechts aan elkaar gekoppelde kansberekening systemen zijn. Desondanks een zinnig experiment om te zien waar we nu echt staan met audio AI.
KLIKLINKJES
Podcastnetwerk is onderdeel van de openingsavond van Crossing Border: You'll have to scream louder op 30 oktober in The Grey Space in the middle. Meer info en kaartverkoop hier.
Op youtube had je jaren geleden al filmpjes van voice assistants die met elkaar praten, dat is ook geestig om te kijken.
Vaak wordt gesproken over dat AI's soms gaan "hallucineren" als ze rare dingen genereren. In deze aflevering van de Ezra Klein show leerde ik van AI professor Ethan Mollick dat AI's altijd hallucineren, omdat ze helemaal geen werkelijkheid kennen. Handig om te beseffen als je nog eens iets met AI wil doen – of te maken krijgt.
Er zijn nog meer cursussen in de Podcastakademie, onder meer: Spannende Scene Bouwen met Maartje Duin (November-December), Oral history interviewen van Annegriet Wietsma (November) en Mixen en Masteren door Marius Kooij (December). En begin volgend jaar ook nog eens Eerste (of eigenlijk tweede) Hulp bij Opnemen van de geweldige Arno Peters.
RODDELHOEK
Wat deed ik op mijn kantoor met zes jonge Deense dames?
Katharina Smets (lezer van deze nieuwsbrief en maker van de foto) vroeg spontaan of ze met een groep studenten langs mocht komen. Ze volgen het podcast programma op de Vallekilde Højskole: vier maanden lang duiken ze in een creatief onderwerp en maken ze zelf iets. Ik was jaloers op ze en liet ze wat montages zien.
Dank je wel Lieve, lekker transparant.
Reactie op jouw vraag, hoe weinig luisteraars, ben ik weer eens in de statistieken gedoken: 711 afgelopen 30 dagen.