*DIENSTMEDEDELING* Dit is deel twee van mijn betoog dat de talkshow niet bestaat. Dit volgt op de vorige nieuwsbrief editie, die op zich weer een gedachtenspinsel is van de reeks die ik twee jaar geleden schreef over dat de 'verhalende' podcast niet bestaat. Het kan handig zijn om die dus eerst te lezen voor je hier verder gaat. Vorige week de eerste vier categorieën uiteen gezet, zoals beloofd volgt deze editie de rest. Maar niet voordat ik jullie heb gewezen op:
Het programma van de Podcastakademie 2024-2025 staat online. In deze openbaar toegankelijke akademie van het Podcastnetwerk kan iedereen podcastskills ontwikkelen in een van de meerdaagse cursussen. Perfectioneer je voice over onder begeleiding van Siona Houthuys (Audiocollectief Schik), maak een plan van aanpak voor je familiegeschiedenis podcast en bouw vervolgens een spannende scene met Maartje Duin (o.a. Mina & Mevrouw en De plantage van onze voorouders), leer Oral History interviewen van Annegriet Wietsma (De Deventer Mediazaak en De Zwembadclub) of mixen en masteren van Marius Kooij (o.a. De Groentjes en Jonge Jaren). Ik geef zelf in oktober de cursus audioportret maken samen met Inge Wannet. Iedere maand een nieuwe cursus, in persoon in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord.
Nog even over dat zogenaamde verschil tussen 'verhalende' en niet-verhalende podcasts. Waar ik als maker uiteraard wel in kan komen is dat het maakproces tussen talkshows en documentaires of fictiepodcasts verschilt. Researchen, produceren en opnemen is nu eenmaal bewerkelijk. Afhankelijk van hoe veel materiaal je hebt (en hoe veel muziek, sound design en effecten je toevoegt) zou je eindeloos door kunnen gaan met monteren – ookal maak je een 'chatcast'.
Een onderscheid maken tussen 'verhalende' en alles wat daar buiten valt, komt op mij over alsof in de schilderkunst mensen die met aquarel verven zouden neerkijken op mensen die met olie- of vingerverf verven. Met wat voor materiaal je ook werkt en hoe bewerkelijk je het ook maakt: het wordt altijd een schilderij...
Magazine
Ik heb eens geleerd dat toen de radio net nieuw was, men maar de krant ging voorlezen om het nieuws te brengen. Het magazine als categorie van podcast verschilt dan ook niet heel erg van het magazine zoals we dat uit de kiosk kennen. Het verschijnt op een regelmatige basis, heeft vaste rubriekjes en vaak een heel specifieke doelgroep – denk dus aan weekend bijlagen van kranten of de Autoweek etc. Heel veel radioprogramma's kennen dit format ook, maar een goed voorbeeld van een magazine podcast vind ik DAMN, HONEY. Al passen zij ook aardig in de volgende categorie:
Educatief
Persoonlijk luister ik podcasts voornamelijk om dingen op te steken, niet per se om emotioneel vervoerd te raken. Veel educatie gaat nu eenmaal via het gesproken woord. Bovendien is deze categorie populair: met de geschiedenis hoek van het podcastbibliotheek zou je je leven zoet kunnen zijn. Vaak hebben kinderpodcasts net als andere kinder-media een educatief karakter, omdat het dan 'verantwoord' is om te consumeren. Is dat misschien waarom op deze categorie in mijn beleving ook wordt neergekeken? Veel wetenschapspodcasts vat ik ook op als educatief, al luister ik zelf liever naar wetenschappers zelf dan journalisten die over wetenschap praten.
Lezersbrieven
Naar mijn idee is deze podcast categorie klein, maar groeiende. In deze categorie is de bekende 'lezersbrief', die ook vaak terug komt in duoloog of magazine podcasts, omgedoopt tot de hoofdmoot van de podcast. Bekende voorbeelden zijn de podcast van Monica Geuze en Aaf en Lies lossen het wel even op, maar al vanaf 2010 kwam dit format voor bij Omroep Max. Makkelijk voor de luisteraar om te verplaatsen in de mede-luisteraar, makkelijk voor de hosts omdat ze slechts hun analyse op de zaak hoeven te geven. Bijna een soort user generated content dus: voor je het weet kunnen Moncia, Aaf en Lies de hele podcast aan AI overlaten.
De interne podcast
Zoals de naam al doet vermoeden kom je deze podcast niet snel tegen in je podcast app. De interne podcast wordt door grote bedrijven gemaakt voor hun werknemers, vergelijkbaar met de nieuwsberichten op een intranet. Een makkelijke manier voor de CEO om iedereen al toe te spreken terwijl ze nog onderweg naar hun werk zijn. Een andere vorm van de interne podcast die je wel in het wild zou kunnen tegenkomen is die waarop bijvoorbeeld registraties van een conferentie of congres worden gepubliceerd.
Terwijl ik dit schreef bedacht ik me nog een nieuwe categorie, maar daar moet ik nog even over na denken en ik verzin er misschien nog wel een dus die houden jullie van me tegoed!
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#130)
Podcast: AT6 - Het echte geluid uit Amsterdam
Aflevering: Steakhouse Elite
Duur: 15 minuten
Uitgekomen bij: De Stroom
Genre: improvisatie, absurdisme
Deze podcast is al eerder in deze nieuwsbrief getipt door mijn amattie Folkert, die me ook weer op deze aflevering wees. Ik vind AT6 grappig omdat het absurdistisch is en je eigenlijk nooit weet wat je kan verwachten, behalve dat je gaat lachen. Een beetje het Jiskefet van deze tijd, maar dan met een meer documentaire karakter.
In deze aflevering verwoorden ze wat iedereen die ik ken denkt over het 'fenomeen' Havermelkelite en doen ze er nog een schepje bovenop. Uiteraard geven ze echt goede tips waar zelfs de HME niet komt en sluit de aflevering af met een concept voor een horeca-wereldvrede game.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#130)
Podcast: Hysterical
Duur: 7 afleveringen van tussen de 28 en 44 minuten
Uitgekomen op: 22 juli 2024
Uitgekomen bij: Wondery, gemaakt door Pineapple Street Studios en Dan Tabersky
Genre: documentaire, zoektocht die meer een beschouwing is
Als fervent luisteraar is mijn podcast app mijn go to podcast plek: ik redigeer mijn luisterqueue en mijn inbox redigeert mij. Zodra mensen me iets opsturen wat niet via een publieke feed te luisteren is (bijvoorbeeld omdat het alleen op Spotify of Podimo staat) is de kans 99% dat ik het vergeet te luisteren. Het is dus heel uitzonderlijk dat ik voor deze serie een proefabonnement heb genomen op Wondery+. Dat deed ik om de nieuwe serie van Dan Tabersky in één keer te kunnen luisteren. Sinds Missing Richard Simmons (ja, had die man gewoon met rust gelaten), Surviving Y2K en 9/12 (superieure raamvertelling, 9/12 besprak ik in deze nieuwsbriefeditie) ben ik namelijk fan van Tabersky.
Dat ik fan ben, komt enerzijds omdat ik vind dat zijn schrijven op het niveau van Jonathan Goldstein en PJ Vogt ligt, maar ook omdat ik het van hem trek als hij weer eens een grapje maakt. Anderzijds komen de vertelvormen van de shows die hij maakt anders over dan de meeste shows. Het zijn zoektochten, maar naar kwesties waar je toch geen sluitend antwoord op kan krijgen – zoals 'hoe leeft 9/11 door in de VS'? Voor mijn gevoel komt zo'n aanpak voor een serie veel dichter bij hoe televisiedocumentaires soms zo fijn beschouwend kunnen zijn.
Deze serie gaat over hoe massahysterie zich manifesteert. Op basis vaneen case study van een voorval in LeRoy van iets meer dan tien jaar geleden, probeert Tabersky uit te zoeken hoe massahysterie zich manifesteert. Hierbij worden uitstapjes gemaakt naar veel andere voorbeelden die ook verder in het verleden liggen. Ergens heeft Hysterical iets weg van Serial, maar dan zonder de zwaarheid van de juridische termen en met de toevoeging van humor en de vrijheid van het meanderen. Zeer gucci.
Als mijn berekeningen correct zijn, staan vanaf volgende week alle afleveringen gewoon op de publieke feed en is een proefabonnement dus niet meer nodig.
KLIKLINKJES
Sinds wanneer is podcasting bedoeld om rijke mensen rijker te maken? Podimo Nederland neemt Tonny media over
AT6 doet dinsdag 28 augustus een liveshow in Paradiso.
Met Elevenlabs, de software waar je AI stemmen mee kan genereren, kan je nu ook een stem filteren uit zeer luidruchtige omgevingen en sound design genereren van een tekstprompt. Het is best indrukwekkend!
Sinds de vorige nieuwsbrief heb ik super veel anonieme donaties ontvangen voor mijn team bij de Amsterdam City Swim, waarvoor dank! Alle opbrengsten komen ten goede aan de strijd tegen ALS en we hebben bijna ons doel behaald. Mocht je deze nieuwsbrief leuk vinden, overweeg dan een donatie aan mijn zwemteam.
RODDELHOEK
Een van de belangrijkste sprekers op het BNR Podcastkennis(sen?) festival is... Jonas Kooyman 🙄