Afbrokkelende betaalmuren
Heb je nog een podcasttip #117 Sound School Podcast en Man met de microfoon in Sheffield
In de week dat ik bezig was met het ontwerpen van een voorzetwand voor in de woonkamer, waar uiteindelijk de beamer exclusieve content van streaming-apps op moet projecteren, werd bekend dat Spotify nog meer grote podcastshows achter hun betaalmuur vandaan haalt.1 Nadat eind vorig jaar Heavyweight non-exclusief werd gemaakt (en werd stopgezet) zijn nu ook de populaire talkshows Call her daddy en The Joe Rogan Experience weer gewoon via de publieke RSS-feed te beluisteren. Deze ontwikkeling zegt iets over een van mijn favoriete onderwerpen: de podcastindustrie at large. Het is zelfs een hoopvolle ontwikkeling... tot op bepaalde hoogte uiteraard.
De betaalmuren in podcastland (dwz: dat je bepaalde podcasts alleen kan luisteren als je geabonneerd bent op een bepaalde dienst, zoals we dat kennen van video-streaming) zijn bijna zo snel weer afgebrokkeld als dat ze zijn opgekomen. The Joe Rogan Experience werd in 2020 'gekocht' door Spotify als onderdeel van hun (gefaalde) podcaststrategie. De show die al sinds 2009 bestaat, wordt gehost door een voormalige boxer die er nogal extreme ideeën op nahoudt was al mega populair op Youtube2 Door hem exclusief op Spotify aan te bieden hoopte het bedrijf meer abonnees te vergaren. Dat hij nu weer vóór de muur te luisteren is, maakt duidelijk dat de podcast gratis aanbieden en advertenties er omheen verkopen voor Spotify voordeliger is dan hem achter de muur houden. Dat kost immers ook geld.
Twee jaar geleden deed de betaalmuur voor audio ook zijn intrede in Nederland. Enkele shows gingen exclusief naar het toen in dit land geïntroduceerde Podimo. Hoe het er daarmee voorstaat weet niemand: ze houden abonneecijfers voor zich. Ik ken zelf niemand die betaalt voor Podimo, maar dat zegt eerder iets over mij dan over hoe het gaat met de audio-betaalmuur in Nederland. Ik ken immers ook niemand die VI kijkt (of althans niemand die daar openlijk voor uitkomt). Als ik kijk naar wat er zo allemaal achter de muur van Podimo staat, weet ik zeker dat ik van heel veel shows niet de doelgroep ben – veel true crime en youtubers die nu een talkshow hebben. Dit wil echter allerminst zeggen dat er geen doelgroep voor is – zie ook de kijkcijfers van VI.
Wat betreft het verdienmodel van de betaalmuur zijn denk ik twee dingen belangrijk om te begrijpen. Enerzijds zijn de shows die nu achter de betaalmuur vandaan komen echt heel populair: in Nederland kunnen we alleen maar dromen van deze luisteraantallen. Dat adverteerders happig zijn op veel bereik hoef ik jullie niet uit te leggen. Ten tweede, en dit is het hoopvolle aspect, zijn de rentes gestegen waardoor start-ups als Spotify niet meer eindeloos geld over de balk kunnen smijten – hetzelfde geldt overigens voor onze staatsfinanciën. De strategie van techstart-ups om de podcastsector de centraliseren lijkt voor nu dus mislukt. Dat biedt perspectief voor autonome makers, zou je zeggen.
Een verdienmodel dat naar mijn idee meer aandacht verdient is de 'listener supported show'. Ik geef zelf maandelijks €50 uit aan een heel scala aan (publiekelijk beschikbare) podcasts die ik steun via Petjeaf.com, Vriend van de Show, Patreon en een maandelijkse donatie aan Radiotopia. Dat doe ik enerzijds omdat ik liever zelf bepaal waar mijn geld naartoe gaat dan dat ik de eindbazen van welk (betaalmuur)platform ook mijn geld wil geven. Anderzijds doe ik het omdat ik er iets voor terugkrijg in de vorm van donateurs-exclusieve shows en jawel reclamevrije afleveringen.3 Het nadeel voor makers is dat je echt een hele lange adem nodig hebt om die trouwe schare betalende fans op te bouwen en dat het nog veel langer duurt voordat je break-even bent. Betaalmuurbedrijven kunnen die lange adem vooruitfinancieren, als het op de lange termijn ook rendabel lijkt. Als je er een beetje over nadenkt, besef je dat alle producties van de NPO natuurlijk ook voor de muur en reclamevrij zijn, omdat ze belastingbetaler-supported shows zijn. Al zijn er – zeker ten opzichte van de donatiebedragen – schrikbarend weinig mensen die bepalen hoeveel geld naar welke podcasts gaat.
Ten slotte: je moet het de mensen die met betaalmuren dealen wel te doen geven. Er is nu eenmaal zoveel meer (goede, prima of niche) audiocontent voor de muur beschikbaar dan erachter. Dat is zo en dat blijft zo, maar dat wisten ze ook toen ze er aan begonnen. Er wordt wereldwijd 30.000 uur aan videocontent op youtube upgeload per uur. In de video/film wereld staan de ‘echte premium-dingen’ achter een betaalmuur, omdat ook veel meer in die premium dingen wordt geinvesteerd.4 Google heeft onlangs Google Podcasts stopgezet en sinds een paar weken kan je ook via RSS op youtube publiceren, mits je podcast helemaal advertentievrij is... zal de volgende strijd gaan over het verdelen van de reclame-inkomsten?
AFLEVERINGTIP VAN DE WEEK (#117)
Podcast: Sound school podcast
Aflevering: A triple Whammy
Uitgekomen op: 30 januari 2024
Verschenen bij: Transom.org, door Rob Rostenthal
Tags/genre: educatief, behind the scenes, scripted interview
De Sound School Podcast (voorheen How Sound) heb ik al eens eerder getipt. Het is een podcast waarin Rob Rosenthal dieper ingaat op audio sToRyTeLliNg. Specifieke technieken worden uitgelicht met luistervoorbeelden en doorgaans worden ook makers geïnterviewd. Echt leerzaam als je zelf ook into audio maken bent!
Voor het eerst kwam in deze aflevering iemand voorbij die ik in het echt ken, om te praten over een podcast die ik regelmatig luister! Katz Lazlo is een van de producers van The Europeans (die heb ik eerder getipt in deze nieuwsbriefeditie). De aflevering gaat over de techniek die in het engels wordt gevat onder de term 'tracking', wat ik steeds verwar met dit nummer omdat er niet echt een Nederlandse term voor is? Het komt erop neer dat een script zodanig wordt geschreven en opgenomen dat het klinkt alsof het een spontaan gesprek is. De aflevering gaat in op hoe een tekst voor audio echt zoveel anders is dan een geschreven tekst. Dit is iets waar ik in veel fictie (en trouwens ook non-fictie)audio over val: voorgelezen of uitgesproken 'leesteksten' zorgen er altijd voor dat mijn suspense of disbelief wordt gebroken. Fun fact dat in de aflevering niet genoemd wordt: Katz heeft stage gelopen bij Radiolab, misschien wel de beste leerschool op dit vlak.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#117)
Podcast: Man met de microfoon (in Sheffield)
Uitgekomen: de Sheffield serie start met aflevering 1 op 15 augustus 2023
Verschenen bij: independent!
Tags/genre: reportage, dagelijks leven, cultuur, raamvertelling(?)
Ook Man met de microfoon heb ik al eens getipt, maar aangezien ik sinds vorige week toch in een soort van klassiekersvibe zit, mag deze heus nog wel eens geshoutout worden. Bovendien is ongeveer de hele podcastcast een half jaar geleden voor een jaar verhuisd naar Sheffield, wat veel nieuwe leuke reportages en fun facts. Paulien geeft Nederlands op de universiteit aldaar, Wiek (8) gaat er naar school en Chris legt alles vast met zijn microfoon. Door de vele feitjes van Wiek wordt de Sheffield serie van Man met de microfoon een soort heerlijke combinatie van Ik vertrek (tijdelijk) meets Waku Waku.
Tegelijkertijd zijn de afleveringen over Engeland voor mij heel leerzaam. Niet alleen leer ik over allemaal fascinerende dingen in en om Sheffield, maar ook over Britse cultuur en omgangsvormen. Zo ben ik nu altijd extra beleefd en grateful in al mijn e-mails, omdat dat blijkbaar de standaard is. Super handy, aangezien ik weer begonnen ben bij SheffDocFest om het podcastprogramma daar te verzorgen in juni.
Dank deze week aan Sharon voor het redigeren van deze editie. Ze deed het niet alleen, want er komt een klein eindredacteurtje aan! 🐣
KLIKLINKJES
Je hebt nog tot 25 februari om iets in te sturen voor The Whickers Podcast Pitch. Vijf geselecteerde projecten worden uitgenodigd om live te presenteren voor een publiek en een professionele audiojury als onderdeel van het podcast programma van SheffieldDocFest. De tweede prijs krijgt £2000, de eerste prijs £5000 en iedereen krijgt een hotelnacht, een festivalpas en reisbudget om naar het festival te komen.
Meer hoop: journalist en podcastmaker Sander Heijne (onder meer De Ommezwaai en De BV Nederland) wordt hoofdredacteur én uitgever van Vrij Nederland. Die publicatie wordt "steward owned" – zoals biologisch plantencentrum Sprinkler dat ook laatst is geworden. Hierbij gaat de winst niet naar aandeelhouders, maar de stichting die de uitgave publiceert en die weer investeert in, bijvoorbeeld, de makers en werknemers.
Adaptieve podcasts die duren zo lang jij wil dat ze duren, zonder dat ze aan toon of snelheid inleveren
Het beste aan de Apple Vision Pro volgens de twee reviewers die hem het eerste hadden en ik hoog heb zitten: het geluid.
RODDELHOEK
Is een van de linkjes in deze nieuwsbrief aangeleverd door mijn bloedeigen vader? Wie weet.
Het is niet helemaal duidelijk of alle exclusieve shows nu achter de betaalmuur vandaan zijn: veel Gimlet producties (die eerst ook publiekelijk beschikbaar waren) lijken nu ook weer voor de muur te staan. Ironisch genoeg die over het begin van Gimlet zelf niet.
Bijkomend effect: misschien denken heel veel mannen zonder aantoonbare ervaring hierdoor ook dat zij ook wel kunnen interviewen?
Looking at you voor de duizendste keer Botte en Ype 👀
Misschien is die mores daar ook sterker: ik betaal al jaren zo'n €20 per maand om onbeperkt films in de bioscoop te zien.
Wij merken dat veel abonnees niet (alleen) transactioneel zijn. Ze begrijpen ook dat zonder donatie de podcast niet kan worden gemaakt en dus steunen ze.
Ik luisterde naar de POM podcast. Hiervoor heb een tijdje podimo gehad om die te kunnen blijven luisteren. Maar in augustus heb ik opgezegd. Ik vond dat er te weinig interessante exclusieve podcasts waren, en de Podimo app heeft erg veel bugs.
Het zou me niks verbazen als binnen twee jaar de stekker eruitgaat, of dat veel van de exclusieve podcasts weer elders beschikbaar komen.