Van Dag & Nacht naar Podimo
Heb je nog een podcasttip? #85 door gastzomercolumnist Esther Crabbendam
Esther Crabbendam is een nieuwe zomergastauteur dit jaar. Dat is gek, want ik ken Esther al bijna tien jaar van toen we bij ASVA werkten. Ik vroeg haar pas om een gasteditie te schrijven toen ik er achter kwam dat zij haar eigen nieuwsbrief was begonnen, maar leuker is dat deze week ook het Handboek voor de jonge rebel verschijnt dat ze samen met Eline Peters schreef. Esther maakt ook al heel lang podcasts en neemt ons deze week mee voor een kijkje achter de schermen bij Dag en Nacht/Podimo.
Afgelopen voorjaar zat ik met een grote zwangere buik op het kantoor van Dag & Nacht Media, toen we bijeen werden geroepen voor een meeting met het hele kantoor. Oprichters Tim & Anne hadden een spannende mededeling: ze hadden het bedrijf verkocht aan het Deense Podimo! Nog die middag kwamen de Denen op bezoek, werden we welkom geheten in de “Podimo-familie” en hoorde ik dat ik zes maanden zwangerschapsverlof zou krijgen volgens de Podimo-regeling — een stuk meer dan de Nederlandse regeling, score!
Inmiddels ben ik net terug van zwangerschapsverlof en dus ineens onderdeel van een nieuw bedrijf. Eigenlijk heb ik door mijn verlof de transitie grotendeels gemist. De grootste veranderingen vind ik als redactielid nu vooral de nieuwe — soms Engels sprekende — collega’s en de beschikking van meer budget voor meer podcasts. Per podcast(plan) bekijken we nu of deze beter past binnen Podimo of Dag & Nacht, dat als eigen podcastmerk blijft bestaan. Natuurlijk is de afweging dan ook of de podcast achter de Podimo paywall komt of in het Dag & Nacht advertentiemodel valt. Voor sommige shows maakt Podimo mogelijk dat er vooraf een grote investering kan worden gedaan, in onderzoek, redactiewerk en promotie. Andere shows starten rustiger op maar kunnen door te groeien ook steeds meer verdienen aan advertenties of door vrienden van de show.
Als ik nu het kantoor binnen kom lopen verbaas ik me vaak over hoe groot Dag & Nacht inmiddels is. In 2016 had ik veel tijd (post-burnout) en hielpen Tim en Anne – die ik al sinds mijn studententijd kende – me om popcultuurpodcast De Vierkante Ogen Show te ontwikkelen. Toen werkten ze vanuit het kleinste kantoortje in De Balie. Na een cursus Adobe Audition deed ik ook af en toe een kleine opdracht voor het net opgerichtte Dag & Nacht media. Toen ik vijf jaar later terugkeerde als redactielid was het kleine kantoortje verruild voor twee heuze kantoorruimtes in de Kwakersstraat in Amsterdam-West, met keuken én een gezellige kelderstudio. Inmiddels zijn ze weer verhuisd: nu naar een hele verdieping, met een speciale redactievleugel, drie studio’s en uitzicht over heel Amsterdam.
Dit zegt natuurlijk iets over de ontzettend snel gegroeide podcastmarkt. Meer luisteraars, meer podcasts, meer interesse van adverteerders. Je kunt zeggen dat Dag & Nacht op het juiste moment is begonnen, maar ook dat ze deze groei mede mogelijk hebben gemaakt. Door al vroeg kwalitatief goede, gezellige podcasts te produceren (denk aan: Ik Ken Iemand Die, Televisië en Datevermaak) werd het podcastlandschap toegankelijker en kwam er meer aanbod voor elke niche.
Mijn favoriete niches zijn politieke en popcultuurpodcasts. Zelf maakte ik de afgelopen jaren onder andere De Vierkante Ogen Show en meer recent Wereldmachten en Code Rood. Alle drie de shows zijn inmiddels gestopt, maar nog wel te beluisteren. Omdat het leven vooral bestaat uit lessen leren (Vallen en opstaan!), deel ik graag met jullie een paar dingen die ik tijdens het maken van deze podcasts heb geleerd.
Publicatiedagen doen ertoe (en de politieke vrijdag is vol)
Een van mijn podcastdoelen is om een nieuwe podcast te maken over politiek. Ik luister zelf heel graag naar Haagse Zaken (NRC), de Kamer van Klok (Volkskrant) en De Stemming (NOS), maar dit zijn alle drie podcasts door journalisten die het politieke spel beschouwen en/of uitleggen. Het lijkt mij heel leuk om ofwel iets te maken met meer mening dan analyse, ofwel iets met een (politiek/maatschappelijk) doel. Ik weet wel dat áls ik zo’n podcast uiteindelijk ontwikkel, die niet gelanceerd gaat worden op vrijdag. Afgelopen jaar maakten twee politiek journalisten bij ons Code Rood. Zij wilden deze graag op vrijdag laten uitkomen. Heel logisch, vanuit de politieke agenda: zo kan je mooi de week nabeschouwen en zit je toch dicht op de actualiteit. Maar helaas vecht je dan als nieuwe podcast op tegen de grote gevestigde namen die er al zijn. Alle drie de bovengenoemde populaire politieke shows komen uit op vrijdagmiddag en zaterdagochtend. En ook de politieke junkie heeft maar een beperkt aantal luisteruren per weekend.Vrouwen schuiven wél aan als je ze uitnodigt (voor een podcast)
Met de podcast Wereldmachten probeerden we interessante verhalen te brengen over geopolitieke kwesties. Van de strijd rondom de zeekabels in internationale wateren, tot sportwashing en spionage. De show werd gepresenteerd door twee zeer capabele hosts, maar wel twee mannen. Daarom besloten we te proberen om elke week een vrouwelijke expert uit te nodigen om dieper in het onderwerp te duiken. En ook al delen sommige talkshows alsof dat het een enorme opgave is, het lukte ons prima. Ja, soms moesten we ietsje verder zoeken dan de usual suspects — het percentage oude witte mannen onder buitenlandsezaken/diplomatie - experts is helaas echt hoog — maar het is zo goed als elke keer gelukt.De Nederlandse podcastluisteraar moet nog wennen aan recapshows…
Met De Vierkante Ogen Show wilden we de podcast maken zoals we die zelf zo graag luisteren van bijvoorbeeld het Amerikaanse The Ringerverse. Met fans van een serie napraten over de laatste aflevering van die serie: een recapshow dus. Ik kan zelfs weinig leukers bedenken dan praten met mensen die ook superenthousiast zijn over de serie die ik net gekeken heb, maar de vraag is natuurlijk of het net zo leuk is om naar te luisteren. We liepen er tijdens het maken van de podcast vooral tegen aan dat het moeilijk is om er achter te komen welk niveau van fandom past bij het luisteraarspubliek. Als je een zo breed mogelijk publiek wil aanspreken, moet je misschien niet ingaan op elk klein nerd-feitje dat je hebt uitgezocht. Aan de andere kant haakt de superfan af als een aflevering te algemeen blijft. En bespreek je een show die mensen moeten gaan kijken (en dus spoilervrij), of wil je een show bespreken die de luisteraar juist al gezien heeft? De ideale formule hebben we nog niet gevonden, maar we blijven op zoek. De opvolger van De Vierkante Ogen Show is Skip Intro en die doet lekker allebei. Elke donderdag is er een aflevering over een seriehype of tip op dat moment en elke maandag is er een recap (nu House of the Dragon). Daar zal je mij ook af en toe in voorbij horen komen. En Dipsaus is ook weer aan het recappen geslagen. Nu hopen dat het grote publiek ons omarmt.
Voor nu werk ik aan een aantal nieuwe podcasts, die ergens in het najaar en in het voorjaar in je podcastapp (voor de muur dus) verschijnen. Onze redactie blijft groeien, en het voelt bij ons vaak alsof je elke dag deze nieuwsbrief krijgt, maar dan in een lunchtafelgesprek. The Dream, toch?
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#85)
Podcast: Witch, please
Aflevering:** Book 5, Ep. 4 | Fan Studies with Amanda Allen
Uitgekomen bij: indie! Hosts: Hannah McGregor en Marcelle Kosman
Witch, please is mijn allerallerievelingspodcast. Het is geen heel smooth geproduceerde, tot in de puntjes perfect geedite podcast, maar wel een hele grappige, slimme en leerzame. In de eerste run van de podcast bespreken de hosts, twee Canadese wetenschappers, elk boek en film van Harry Potter vanuit een feministisch en literatuurkritisch perspectief. En in de reboot, waar de aflevering die ik tip in zit, bespreken ze in een seizoen per Harry Potterboek het werk vanuit verschillende invalshoeken of theorieën, bijvoorbeeld critical race theory, chosen one narratives of oriëntalisme. Je leert in die afleveringen iets over dat gedachtengoed én je krijgt nieuwe inzichten in de Harry Potterboeken. Het goede aan de afleveringen vind ik dat ze én kritisch zijn op de boeken (en er is veel om kritisch over te zijn..), maar ook ontzettende liefhebbers zijn. Die combinatie, en hun scherpe humor, is heerlijk om naar te luisteren. Deze aflevering gaat over fanfictie. Sowieso een fantastisch genre, maar wist je bijvoorbeeld dat er een enorme berg Hermione/Snape-relatie fanfictie is?
Bonustip (van Lieven) voor de Potterfans de Reply All aflevering over “poopie on the floor at Hogwards”.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#85)
Podcast: The Wilderness
Uitgekomen: 2018 (seizoen 1), 2020 (seizoen 2) en 2022 (seizoen 3!)
Uitgekomen bij: Crooked media, maker: Jon Favreau
Na de verkiezingen van 2016 was iedereen in de Democratische partij in de Verenigde Staten totaal verslagen. Hoe kon Donald Trump winnen van Hilary Clinton? What happened??! Dit is de start van podcast The Wilderness, gemaakt door een groep oud-medewerkers van Obama die podcastbedrijf Crooked Media zijn gestart. In The Wilderness onderzoeken ze de vraag wat links Amerika moet doen om weer te kunnen winnen. Wat zijn de onderwerpen waarover gepraat moet worden, en wat moet de booschap zijn? Welke kandidaten werken goed? Wat is er misgegaan? Aan de hand van focusgroepen, interviews met experts en met inwoners schetst de serie een beeld van de kansen die de Democraten moeten grijpen. De tweede aflevering van het derde seizoen is net uit, nu over de midterm verkiezingen die binnenkort plaatsvinden. Zeer interessant, en op veel momenten ook waardevol voor linkse partijen in Nederland.
Bonusplaatje behorende bij les 1
Afgelopen april was Lieven voor het eerst op dat mega coole nieuwe kantoor van Dag en Nacht. Wat hing daar op de muur? Het leek wel een lineair uitzendschema!
KLIKLINKJES 🖱
Luister voor de lol terug naar de aflevering van De Vierkante Ogen Show waarin Lieven te gast was en er heeel veel verkeerde voorspellingen gedaan werden over Star Wars VII.
De Nederlandse luisteraar moet echt lang wennen aan recapshows, want al op het eerste Podcastfestival, in 2018!, was er een panel over popcultuurpodcasts. Dat kan je hier terugluisteren.
Folkert en Thom, beide collega’s van Esther bij Dag en Nacht/Podimo en Lieven waren onlangs te gast bij Onder Mediadoctoren over de vraag: hoe wordt er geld verdiend met podcasts?
Nog meer over geld verdienen met podcasts: Lieven werd deze week geïnterviewd voor het AD over dit onderwerp (pas op voor de paywall).
Lieven is deze week ook te horen in De Eeuw van de Amateur over de vijfde editie van het Podcastfestival. Podimo is sponsor van dat festival en misschien hoor je deze week wel een reclame in het netwerk van Dag en Nacht!
Een super leuk interview in de VPRO Gids met hoofdgast Avery Trufelman die volgende week naar het Podcastfestival in Amsterdam komt.
Het Podcastfestival in Groningen is morgen, 24 september, in Forum! Overdag is het gratis, inclusief de workshop podcasten voor jongeren (tot 35 jaar, van 13:30-15:30). In de avond koop je een kaartje voor de premiere van de pre-try out van Zelf Weten, de theatershow van Damn, Honey!
Volgende week vrijdag is de Podcastfestival in de Tolhuistuin in Amsterdam. Overdag is er een conferentieprogramma voor (aspirant) professionals en in de avond is het leuk voor iedereen. In de middag is er ook een kinderconferentie, ik maak graag kennis met het eerste ouder-kind podcastduo!
In oktober geeft mijn Horens collega Michiel van de Weerthof (je kent hem onder meer van de nieuwsbrief van vorige week) een de Podcastakademie Sound Design workshop. Het is drie avonden in persoon in Utrecht voor in totaal €360 inc btw. Vrienden van het Podcastnetwerk krijgen ook nog eens €50 korting! Uit betrouwbare bron weet ik dat er nog maar 4 plekken vrij zijn, dus wees er snel bij.
RODDELHOEK
De Dutch Podcast Awards zijn weer begonnen. Daar hoeft wat mij en vele anderen betreft niemand aandacht aan te besteden, behalve dan aan het feit dat het RVIM deze week een rectificatie eiste van een podcast die vorig jaar nog een Dutch Podcast Award won (dank voor de tip Folkert). Dat is overigens niet de eerste keer dat een Podcast-Awards prijswinnende podcast de fout in ging: De Technoloog won 2018 in terwijl ze daarvoor nog Rian van Rijbroek te gast hadden gehad over cybercrime. Niemand krijgt hier dus een prijs voor journalistieke integriteit!