8 Comments

Heb je een betaald account bij Spotify Heb je een betaald account bij Netflix, HBO of een van de andere videostreamers? Dan is er geen enkel goed argument om niet ook een betaald podcast account te nemen. Al is het natuurlijk heel logisch om te klagen over weer een (betaald) abonnement.

Expand full comment
author

Ik had al een abonnement op de meeste podcasts die ik luister, maar dan via vriend van de show/petjeaf/patreon! Het grootkapitaal beslist nu dat ik hen moet betalen ipv direct de makers, dat lijkt me toch wezenlijk anders? Bovendien hangt het er (net als met de streamingplatforms, mijn eerste betaalde abonnement was Spotify 10 jaar geleden en mijn tweede pas vorige maand voor HBO max) van af wat er achter het muurtje staat. De shows die podimo nu heeft opgezogen trekken mij niet, dus dan wordt het moeilijker om mij achter het muurtje te halen. Cru: Podimo biedt naast hun betaalde content ook podcasts die op rss zijn gepubliceerd (en dus door anderen worden gemaakt en betaald) aan. Beetje alsof je blogs in de krant gaat afdrukken en gaat verkopen, of dat je in Disney+ ook alle youtube content kan zien?

Expand full comment

Volgens mij bepaalt het grootkapitaal dat niet, maar de podcastmakers die geld willen verdienen via dat grootkapitaal. Ik snap dat het meest eenvoudig is om een groot bedrijf de schuld te geven, maar die kunnen dit alleen doen als de Nederlandse podcasters meegaan. En over dat andere, dat is het gevolg van je podcast als rss-feed distribueren zonder restricties. Kun je ook Podimo niet verwijten.

Expand full comment
author

Helaas kan ik het niet met je eens zijn. Podimo kiest wel degelijk wie zij achter het betaalmuurtje willen, vervolgens kiezen de podcasters of ze er achter gaan. Ik vind het ook zeer kwalijk van diegenen die dat hebben gedaan waar ik al vriend van was, maar dat proef je hopelijk in hoe ik er hierboven over schreef.

Over dat andere: dat lijkt me toch ook een keuze van Podimo, om die podcasts ook aan te bieden. Blijkbaar hebben ze ook een soort revenue-share model (waarbij je een deel van de abonnements inkomsten van luisteraars krijgt als mensen via Podimo luisteren), maar daar heb ik dan nog geen bericht over gehad toen ze mijn podcasts importeerden in hun app. Ik ga dus ook aangeven dat Kaas in ieder geval niét te luisteren mag zijn via Podimo, want ik heb geen zin dat ze geld verdienen over hetgeen waar ik al het werk in heb gestopt.

Expand full comment

Ja, ik begrijp dat het het makkelijkst haten op het groot kapitaal is, maar als je hier tegen bent vind ik toch echt dat je moet beginnen bij Dag En Nacht Media en Tonny Media e.d. Die hebben ja gezegd. Zonder podcastbedrijven die ja tegen het geld zeggen, geen exclusieve inhoud op Podimo. Maar waarom zou ik dat tussen regeld door moeten proeven? Zeg het!

Expand full comment

Ik vind het als gebruiker onhandig, zo'n Podimo erbij, maar heb er begrip voor dat mensen ook geld willen verdienen met waar ze ziel en zaligheid in stoppen. En er zijn zoveel podcasts, genoeg om andere dingen te luisteren.

Expand full comment
author

Dag en Nacht en Tonny zijn natuurlijk ook grootkapitaal, zij gingen er altijd in om voor veel verkocht te worden (a la Gimlet). Dat laatste qua aanbod lijkt me toch het grootste probleem voor Podimo...

Expand full comment