Een hartelijk welkom aan de nieuwe abonnees die zich afgelopen week hebben aangemeld, waarschijnlijk omdat ik de nieuwsbrief noemde in de Kerstspecial van Kaas x Wat Schaft de Podcast? (Zie onderaan)
Voice messages zijn een van mijn grootste irritaties van dit decennium. Dat kan als een verrassing overkomen voor iemand die zo veel naar audio luistert, maar ik heb er goede redenen voor. Los van dat ze verdwijnen, of slecht terug te vinden zijn, duren ze vooral zo lang. Het vervelendst is als de afzender overduidelijk te lui is geweest om het bericht te typen: diegene vraagt dan meer van mijn tijd, terwijl diegene juist iets aan mij wil communiceren.* Als het echt zo snel moet, bel dan even. Iemand die deze irritatie met mij deelt is mijn kantoorgenoot Pleun. Zij heeft een handige oplossing voor dit probleem gevonden: de spraakberichten versneld afspelen. Ik wist niet eens dat dat kon (blijkbaar alleen een functionaliteit in whatsapp, een app die ik niet gebruik) maar het deed me wel denken aan een manier waarop ik veel podcasts consumeer.
Toen ik net geïnteresseerd begon te raken in het bestuderen van podcasts als 'medium' las ik dit stuk op The Verge: Stop listening to podcasts at 1.5x. Het is sowieso een geweldig stuk uit 2015 om nu terug te lezen, blijkt uit deze quote:
It’s been said that we’re at the dawn of a new Golden Age of audio, and I tend to agree. Serial very well may have done to podcasts what The Sopranos did for serial television.
Met leuke voorbeelden legt producer John Lagomarsino uit welke verschillende soorten smart speed er bestaan en laat hij horen hoe deze stuk voor stuk de timing van een audioproductie helemaal slopen. Uiteraard ben ik het met hem eens: ik zou nooit een podcast met sound design versneld afspelen, omdat daarvan inderdaad niets meer over blijft. Het staat buiten kijf dat toon en timing karakteristieke kwaliteiten van audio zijn. Die kan je dus ook goed toepassen in voice messages en podcasts. In dating app Hinge is audio sinds kort een feature en ook "sorry zo bedoelde ik het niet" (dit is een echte voicemessage die ik deze week ontving!) komt beter aan als je het inspreekt dan als je het typt.
Maar toch, bij talkshow-podcasts heb ik de snelheid echt vaak op minimaal 1.5x staan. Lagomarsino beschrijft het argument hiervoor zelf: "Sure, you know academically what’s happening there, but you don’t feel it." Podcasts waar niet zo veel gevoel in zit, die ik dus echt voor de inhoud luister, kan mijn brein prima op hoge snelheid verwerken. Een paar weken terug schreef ik over hoe je podcasts kan gebruiken voor zelfeducatie. Tijdens het nadenken over dit stuk herinnerde ik dat in de player waarmee je colleges kon terugkijken op de UvA ook een knopje zat waarmee je versneld kon afspelen. Blijkbaar had de IT afdeling dus ook al door dat je mondeling overgebrachte informatie niet real time hoeft te verwerken.
Terug naar het fenomeen tijd. Je ziet de laatste tijd steeds vaker (als je met deze zinsnede je paper begon bij media studies, was je altijd direct af) dat boven geschreven artikelen op het internet ook een ingesproken versie van datzelfde artikel te beluisteren is. Dit snap ik net zo min als voice messages: het luisteren naar een artikel duurt veel langer dan het lezen. Bovendien voegt de audio niets toe aan de luisterbeleving (in het slechtste geval wordt het door een synthetic voice voorgelezen), alleen aan de manier waarop je de informatie tot je neemt. Maar als dat echt zo was, zou je daar eigenlijk ook een 'versneld afspelen' knopje verwachten.
De podcasts die ik versneld luister, zijn altijd podcasts die ik al heel lang iedere week luister en waarvan ik de stemmen en grapjes al heel goed ken (The Vergecast, De Eeuw van de Amateur**, Een Podcast over Media, Mangiare — al zet ik voor de reportages van Chris Bajema dan speciaal de snelheid terug). Soms doe ik het ook bij shows die ik niet ken, maar die dan een in één **ruk opgenomen interview via Zoom blijken. In dat geval verbetert de luisterervaring, niet in de laatste plaats omdat je minder lang onder de bagger-audiokwaliteit hoeft te lijden. De hoofdmotivatie om dingen sneller te luisteren is dus inderdaad een efficiëntieslag. Of een reden voor de bovengenoemde shows om 1.5x langere afleveringen te maken.
In dit geval reken ik het aan als een beroepsdeformatie. Als ik sneller luister, heb ik meer tijd om meer mooie dingen te luisteren die ik jullie weer kan tippen. De enige functionaliteit die menig podcast app mist, is verlangzaamd luisteren.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK
Podcast: 99 percent invisible
Aflevering: 208. Vox Ex Machina
Taal: Engels
Duur: 22 minuten en 17 seconde
Uitgekomen op: 4 december 2016, destijds bij Radiotopia/PRX. Maker: Delaney Hall
Kan je dit versneld luisteren? Liever niet!
Over synthetic voices gesproken: heb je wel eens dat je met iemand belt en de andere kant van de lijn ineens klinkt als een alien? In deze aflevering hoor je hoe dat komt, en hoe dat begon bij een syntethic voice. Het is een mooi rond en kort verhaaltje, met geschiedenis, geluid en technologie als centrale onderwerpen. Als mediawetenschapper vind ik dat er wel een erg lineaire lijn wordt getrokken van een uitvinding naar ongeveer alles wat we vandaag de dag gebruiken, maar laten we dat het voordeel van de journalistieke twijfel geven. Bonustip: check de website van 99PI voor leuke plaatjes.
SERIE TIP VAN DE WEEK
Podcast: Signaalwaarde
Taal: Nederlands
Duur: onregelmatig een aflevering van iets meer dan een uur
Uitgekomen bij: indie als de neten en vriend van het Podcastnetwerk.
Kan je dit versneld luisteren? Ja, als je het bij kan benen
Deze had ik eigenlijk ook kunnen tippen toen ik schreef over podcasts als zelfeducatie én een kwestie van autoriteit. Het COVID-beleid is een shitshow; dat merken we nu we nog weken in een 'avondlockdown' zitten. Ik lees iedere avond het coronaliveblog van de NOS. Door de gewoonte is dat iets waar ik rustig van word, maar wijzer word ik er niet van. In deze podcast gaan experts in gesprek met experts over het COVID-beleid. Yorick Blijenberg (die van de grafiekjes op twitter), Marino van Zelst (die ander van de goeie draadjes over COVID) en Maarten van Woerkom (SEH-verpleegkundige) zijn het vaste planel, af en toe is er een gast. Deze week sprong ik met de kennis van nu in een tijdmachine en luisterde ik naar de aflevering met Amrish Baidjoe uit augustus. Vervolgens luisterde ik naar de nieuwste aflevering, om er achter te komen hoe fucked we wederom zijn. Gelukkig is het op de een of andere manier heel rustgevend om te horen dat er ook mensen zijn die er wél verstand van hebben.
Bedankt deze week weer aan Wouter die super snel deze nieuwsbrief reageerde! Samen met eindredacteur Sharon installeerden zij deze week een kerstlifehack om de kerstballen tegen kat Gerrie te beschermen:
KLIKLINKJES
Een onderzoeker luisterde naar 350 uur Joe Rogan (de meest populaire podcast ter wereld) om te ontdekken wat voor alt-right onzin hij allemaal uitkraamt. Ashley Carman van HotPod/The Verge is trouwens achter de tarieven van de Joe Rogan Experience gekomen.
100 beste podcast afleveringen van 2021 door Bello collective en Pocket Casts heeft een lijst met "most subscribed-to podcasts of 2021!"
Nagekomen link bij de editie van vorige week: hoe de BBC bezig is met een betaalmuur om Engeland heen te bouwen(via Podnews)
Ook in 2022 kan je weer meedoen met de Podcastakademie. Van januari tot en met mei iedere maand een online cursus over een ander onderwerp. Van beginner tot gevorderde en van interviewen tot audio-nabewerking: iedereen komt aan zijn trekken. Let op: de cursus Oral history interviewen van Annegriet Wietsma in januari is al voor de helft gevuld!
RODDELHOEK
Weten jullie no de Leukste Podcastprijs (zie roddelhoek in deze editie)? Die is inmiddels uitgereikt en guess what... de bedenker is zelf ook winnaar in een van de categorieen 🤯 Hoe akward zelfs degene die de hoofdprijs van die wedstrijd dat vond hoor je in deze aflevering van Miss Podcast, om precies te zijn op 40:25. Hat tip Michiel 🌕
BONUS
🎄🎄🎄 Wat is dit?! Een kerstspecial van Kaas x Wat schaft de Podcast! 🎅🎅🎅🎅
*Een vergelijkbare scheve verhouding vind je terug bij Tikkie: als je iets voorschiet moet jij vervolgens de hele tijd de schuldenaars berichten gaan sturen of ze alsjeblieft de betaling willen voldoen. Iedereen kent wel deze gesprekken:
"Hey kan je die tikkie van dat cadeau voor X nog betalen?"
"Huh ohja sorry ik was het vergeten"
[een week later]
"Is het al gelukt?"
"Oh nee ik was aan het wachten op mijn salaris"
"Ok heb je dat al gekregen dan?"
"Ja maar nu is de link verlopen. Kan je een nieuwe sturen?"
"Heb ik al gedaan"
"Waar staat ie dan"
"Ja in de andere groepschat" etc. etc.
Uiteindelijk ben je dan dagen bezig met het aanmaken van nieuwe linkjes omdat mensen die ook weer kwijt raken. De oplossing is simpel: zorg dat er in de tikkie app een "inbox" tab komt. Of doe het als Venmo en maak een gezamenlijk account voor betalingen.
** Nydia liet mij weten dat in de exclusieve Vriend van de Show aflevering waarin De Eeuw van de Amateur met de Titanic mee ging kijken Ype op een gegeven moment hardop vraagt: "Zou Lieven dit dan ook versneld afspelen?". Het antwoord is dus nee. Ik heb die aflevering nog niet geluisterd. Omdat ik die wél realtime wil meeluisteren, met de film. Misschien heb ik daar tijd voor in de kerstvakantie.