“Ik ben Michaël C de Jong”

Heb je nog een podcasttip? #40 door Ineke Boersma

Misschien heeft u het gemerkt aan het weer van de afgelopen week: dit is de laatste in de reeks zomercolumns die dit jaar verschijnt op Heb je nog een Podcasttip? Deze editie is geschreven door Ineke Boersma, die ik sinds begin dit jaar ken als mede redacteur in de Podcastclub, onze boekenclub maar dan voor podcasts. Ineke doet op dit moment een minor theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is dan ook verzot op theater.

Tijdens de boekenweek schreef Lieven hier al over crossovers tussen boeken en podcasts, deze week een podcasttip verhuld in een filmtip! De podcast De Deventer Mediazaak liet veel mensen niet onberoerd. Afgelopen jaar maakte Annegriet Wietsma een serie over de omstreden Deventer moordzaak. Waar in de podcast betrokkenen terugblikken op hun ervaringen, kan je die gebeurtenissen nu uitgespeeld zien worden op het grote doek in De Veroordeling.

Producent BIND was van plan zowel de film als de podcast tegelijkertijd uit te brengen. Vanwege je-weet-wel-wat is dat uiteraard niet gelukt, maar nu is daar dan ook de film De Veroordeling. Direct werd de film genomineerd voor de meeste Gouden Kalveren: 11 nominaties, waarvan 4 gewonnen!

Met ontroering keek ik afgelopen week naar de uitreiking: Michaël de Jong nam namelijk de prijs in ontvangst voor beste bijrol. Dit namens zijn vertolker Yorick van Wageningen. Toeschouwers konden voor het eerst kennismaken met Michaël de Jong. Geen podcastversie of filmversie. De uitreikers van de prijs noemden hem vlak voordat hij het podium betrad nog de ‘echte’ klusjesman — Bas Haan zou het ‘bizar’ vinden. Maar daar stond de man die zijn leven terugpakte met de woorden: ‘Ik word de klusjesman genoemd. Ik heet Michaël C de Jong.’

Waarin verschillen podcast en film? Persoonlijk vind ik de serie - met zes afleveringen - gedetailleerder over de zaak belichten. Denk bijvoorbeeld aan het echtpaar Waisvisz, die in de film maar een kleine rol hebben. Groot verschil is dat je in de film het verhaal grotendeels volgt aan de hand van Bas Haan. Zijn rol wordt in de podcast niet zo uitgebreid gevolgd.

Over de podcast is verder al veel gezegd. Lieven en ik namen in mei een aflevering van de Podcastclub op met maakster Annegriet Wietsma. Voor de film was ik dan ook benieuwd hoe de makers het journalistieke aspect zouden behandelen. Welke interessante dialogen speelden zich af op de Netwerk redactie? En welke confrontaties zou journalist Bas Haan tegenkomen? Zonder het hyper persoonlijk te maken, voel en zie je de worsteling van de journalist. Het verhaal van desinformatie, beïnvloeding van media en zoektocht naar waarheid voert de boventoon. Het interessantste aan de film is dat iedere rol geacteerd is, behalve die van Maurice de Hond. Hoe de makers op deze manier spelen tussen fictie en non-fictie is een meesterlijke zet.

De grand reveal van de persoon waar het echt om draait, Michaël de Jong, blijft in de podcast toch beter. De emotie die je hoort in zijn stem kan je niet naspelen. Het in ontvangst nemen van het Gouden Kalf — wat sowieso niet was gebeurd als ze niet hadden gewonnen — blijft wat de film al doet: werkelijkheid gebruiken om de enscenering meer waarde te geven.

De Veroordeling draait nog in de bioscoop. Zeker een aanrader als je de podcast hebt beluisterd!

SERIE TIP VAN DE WEEK #40

Podcast: De Leeuw Lult Verder

Taal: Nederlands

Duur: Wekelijkse aflevering van 50 a 55 minuten

Uitgekomen: Sinds september in een nieuw jasje bij NPO Radio 5

Dit is geen poging de lachers op mijn hand te krijgen. Onlangs kwam deze serie al voorbij in het roddelhoekje van deze nieuwsbrief. Hoe graag ik hier ook een van mijn favoriete series - Een dik uur Ischa of Ervaring voor beginners - had willen noemen, ga ik voor een luchtige podcast. Omdat ik, als student theaterwetenschappen, niet verwacht had ‘fan’ te worden van een praatpodcast. De dynamiek tussen Paul de Leeuw en zijn ‘meelullers’ is het uurtje meer dan waard. Vooral aangezien een van mijn lievelingsacteurs - Hans Kesting - een van de ‘meelullers’ is. Het verrast me hoe ze wekelijks met een leuk thema komen en daar interessante invalshoeken en gasten bij organiseren.

Deze podcast luister ik als ik even geen zin heb om de pratende mensen in de trein af te luisteren. Of eigenlijk geen zin heb om dat stuk te fietsen, toch demonstratief een aflevering op zet en daardoor zo op mijn bestemming ben.

AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#40)

Podcast: Spodlicht

Aflevering: #7 Mag je als journalist de wereld verbeteren?

Taal: Nederlands

Duur:  1 uur en 6 minuten

Uitgekomen op: 26 juli 2018. 💡 dit is een indie podcast

Door het uitkomen van de Deventer Mediazaak en De Veroordeling, luisterde ik een aantal interviews met journalist Bas Haan terug. Online vond ik een oude aflevering van de podcast Spodlicht, gemaakt door Astrid Cornelisse en Rik van Hulst. Helaas zijn er al een tijdje geen nieuwe afleveringen verschenen. In deze aflevering gaan Bas Haan en Jesse Frederik in discussie over ethische dilemma’s van het vak.

KLIKLINKJES

Volg Ineke op Instagram en Twitter. Ze zit ook op Clubhouse, maar wie zit daar tegenwoordig nog op?

  • Bedankt Ineke en alle andere niet-mannen die deze zomer een bijdrage schreven op Heb je nog een Podcasttip?! Een overzicht van alle tips die tot nu toe in deze nieuwsbrief zijn langsgekomen vind je hier.

  • Ook leren interviewen als Annegriet Wietsma? Dat kan in december in de Podcastakademie van het Podcastnetwerk. In twee online bijeenkomsten en een offline bijeenkomst leer je de techniek achter Oral History interviewen.

  • Over oral history gesproken: op het Podcastfestival in Nijmegen vond een boeiend gesprek plaats over deze onderzoeksmethode in relatie tot podcasting. Dat kan je nu terugluisteren op de feed van het Podcastfestival.

  • Crossmedialiteit ten top: een maand geleden was ik bij de toneelvoorstelling van Laura H, u weet wel van dat boek waar ook een podcast van is gemaakt — die laatste door Nele en Mirke van Audiocollectief Schik, met the mother of all grand reveals in de Nederlandse podcastgeschiedenis. Het toneelstuk was zowaar nog beter dan het boek en de podcast samen: ik dacht even dat Thomas Rueb ook toneel kon spelen! Echt een aanrader (al speelt het nu niet meer).

Volgende week is Lieven weer terug achter het toetsenbord, dan voorspelt hij wie de Dutch Podcast Award van BNR gaat winnen (dat is namelijk niet zo moeilijk).