Het is niet minder dan hartverwarmend geweest om de afgelopen drie maanden te horen hoe veel mensen de podcasttips uit deze nieuwsbrief missen. Sinds de laatste editie in maart zijn er zelfs 50 abonnees bijgekomen! Voor zowel nieuwe als oude fans een korte statusupdate.
De afgelopen maanden heb ik niet stil gezeten, tot nu – ik zit eindelijk met een 'proper coffee' in Sheffield (voor de kenners: bij Tamper). Naast het verschonen van heel veel luiers heb ik gewerkt aan:
Het podcastprogramma van Sheffield DocFest dat afgelopen week plaatsvond in Yorkshire. Met onder andere sessies van Eleanor McDowall (over wie hieronder meer) en Emmanuel Dzotsi (van o.a. This American Life) en live events van de Bad Gays podcast en deze audiodocumentaire over The art of the football chant. Dit was de derde keer dat ik een podcastprogramma verzorgde en tot nu toe met uitstek de best ontvangen editie. Toch gingen er nog weinig handen de lucht in als in de podcastgerelateerde 'industry' sessies werd gevraagd of er ook audiomakers onder de aanwezigen zaten. Daar gaan we vanaf volgend jaar gericht verandering in brengen.
Daarnaast heeft het Podcastnetwerk in mei het programma van de Podcastakademie 2025-2026 aangekondigd. Vanaf september tot juni start iedere maand een andere cursus waarin iedereen diens podcastskills kan verdiepen. Twee cursussen zijn nieuw: Scenario Structureren en Begroten en Aanvragen. Ook (ver)nieuw(d): een combi-ticket voor de cursussen van DDG Award winning maker Maartje Duin, de opstartstrippenkaart en het Podcastkritiekprogramma. Tot eind juni krijg je 10% vroegboekkorting, of misschien wel 40% als de KVK je identificieert als geluidspersoon.
Ook belangrijk voor in de agenda: het tweede Podcastfestival van dit jaar komt er na de zomer aan! Op 27 en 28 september in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Het thema is chaos – vrij naar de huidige status van de wereld. Bovendien wordt de inhoud volledig op basis van co-curatie samengesteld. Tot 3 juli kan je je pitch insturen voor de Pitchwedstrijd, daarna zetten we een open call open waar iedereen ideeën voor workshops, presentaties en andere ideeën die passen op een festival kan insturen. Drie groepjes willekeurig gekozen vrienden van het Podcastnetwerk besluiten welke pitches door gaan naar de finale, welke workshops er plaatsvinden en welke publieksactiviteiten er plaatsvinden. Ik ben heel benieuwd wat daar uit komt en heel trots op dat we iets organiseren waar echt iedereen aan mee kan doen.
Vanaf augustus mogen we gaan lappen voor de kinderopvang, dan heb ik hopelijk weer tijd om regelmatig te schrijven. Tot die tijd sta ik natuurlijk nog steeds iedere dag op om meer mensen aan het podcastmaken te krijgen, maar sta ik iets eerder op om een flesje te geven en mijn vriendin een beetje uit te laten slapen.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#150)

Podcast: Keuringsdienst van Waarde
Aflevering: Wat is 'zonder toegevoegde suikers' nu echt?
Uitgekomen op: 26 mei 2026
Uitgekomen bij: KRO NCRV
Duur: 17 minuten
Genre: interview, behind the scenes
Mijn wenkbrauwen gingen even de lucht in toen deze podcast werd aangekondigd aan het einde van een Keuringsdienst van Waarde aflevering. Dit programma is al jaren mijn lievelings – luister ook naar een KvW impersonation van mijn hand in deze aflevering op 6:30 – maar zou het ook werken in audio? Juist de prachtige shots van de fabrieken en mensen die producten maken werken goed in het format op televisie. Wat kan een podcast nog toevoegen? Best wat, zo blijkt!
Ze komen immers ook best vaak niet een fabriek binnen, maar wel achter informatie die mensen niet per se aan iedereen kan vertellen. In deze aflevering onthult een van de researchers dat hij eens iemand op een voedselbeurs sprak die vertelde dat bedrijven grof geld betalen om 'geen toegevoegde suiker' op hun verpakkingen te kunnen zetten. Dat kon niet op beeld, en dit lospeuteren waarschijnlijk alleen gelukt met een verstopte microfoon. Bovendien geeft het audioformat lekker veel tijd om uit te leggen hoe de suikervork nu in de steel zit. Er is sprake van dat het programma flink aan aantal afleveringen moet inleveren, maar als ze op deze manier meer uit kunnen brengen juich ik dat van harte toe.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#150)
Podcast: Half Life
Uitgekomen op: 7 mei 2025
Uitgekomen bij: BBC, verschenen in the History podcast feed
Duur: 8 afleveringen van een half uur
Genre: WOII geschiedenis, familiegeschiedenis
Niemand minder dan Maartje Duin tipte me deze serie, geproduceerd door de legendarische audiomaker Elenor McDowall.1 Het betreft de familiegeschiedenis van de maker dat begint met een soort ongewilde schat op kamer. De vader van zijn oma, Siegfried, heeft een autobiografie geschreven in het Duits van meer dan 1000 pagina’s. De maker is Brits en kan het niet lezen, de rest van de familie had er ook geen zin in. Hoewel het ook in het Engels vertaald is (naar de helft van het aantal pagina’s??) heeft blijkbaar nog niemand ooit de laatste 13 pagina’s gelezen. Daarin bekent Siegfried dat hij in de jaren '30 werkzaam was bij een chemicaliën bedrijf in Oraniënburg boven Berlijn, waar chemische wapens werden ontwikkeld.
Eerst dacht ik: niet de zoveelste tweede wereld oorlog podcast. Ze gaan naar Oranienburg waar blijkbaar nog altijd bommen en chemische dump sites ontmanteld worden. Maar dan volgt het eerste saillante familiedetail: Siegfried was joods, vervaardigde gasmaskers en waarschijnlijk ook gas. Om de levens van zijn gezin te redden nam hij een baan aan bij een wapenfabriek in Turkije. Vanaf dan gaat het verhaal ineens niet meer over de tweede wereld oorlog maar over de nog altijd door Turkije niet erkende Armeense genocide. In 2015 was ik in het monument voor deze genocide in Yerevan, een stuk geschiedenis dat ik totaal niet kende. Deze podcast gaf een vergelijkbare ervaring van verrassing en schok.
Waarom acht afleveringen van 30 minuten? Dat heeft denk ik te maken met dat het ook op de radio wordt uitgezonden door de BBC, anderzijds is het ook verschenen als boek van 320 pagina's. Maar het is zeker geen luisterboek: er wordt veel gereisd, en veel van het plot hangt af van geluk: net als in Roadtrip naar Auschwitz wordt er met veel toeval documentatie naar boven gebracht dat hetgeen waar het om draait niet per se bewijst maar wel aannemelijker maakt. Terwijl de maker opzoek gaat naar verzoening met dit familieverleden komt hij er niet. De werkelijkheid haalt hem in: het eerste monument in Europa voor de genocide wordt onthuld in Berlijn. De conclusie van het verhaal is dat hij steeds om het ongemak heen draait, met een supercut daarvan eindigt de serie. Dat vond ik best een domper. Hij staat (spoiler) uiteindelijk immers wel oog in oog met iemand die al jaren met dat monument bezig was. Al die moeite toch bijna weer voor niets. Al is de vraag natuurlijk of je überhaupt in het reine kan komen met zulke gruwelijkheden.
KLIKLINKJES
Ik heb de komende maand nog een maand vaderschapsverlof, dus ik laat het aan u
Schrijf je in voor de Podcastakademie 2025-2026 (tot eind deze maand 10% vroegboekkorting met de code VROEGBOEK2025)
of het Podcastkritiek programma in augustus of oktober via Domein voor de Kunstkritiek (jouw stuk in De Groene!)
Stuur een pitch in voor de Pitchwedstrijd - deadline 3 juli.
Word vriend van het Podcastnetwerk en wie weet bepaal jij mede wat er in september op het programma van het Podcastfestival staat
Volg de nieuwsbrief van het Podcastnetwerk voor meer info over het Podcastfestival op 27 en 28 september in de Tolhuistuin in Amsterdam-noord
RODDELHOEK
Eens even kijken hoe snel Half Life in de andere Nederlandstalige podcastnieuwsbrieven wordt overgenomen.
Een van de producties van het productiehuis waar ze werkt, Falling tree, tipte ik al in de vijfde editie van deze nieuwsbrief.
Mooi! Gefeliciteerd met de nieuwe wereldburgâh!