Een heugelijk feitje: Heb je nog een podcasttip heeft sinds deze week meer dan 1000 abonnees! De afgelopen maanden zag ik het aantal al richting die magische grens kruipen, maar Erwin Blom heeft het laatste zetje gegeven door HJNEPT op te nemen in zijn overzicht van favoriete nieuwsbrieven. Wat een eer en dank, Erwin!
1000 abonnees is een mooi moment om het even te hebben over 1000 true fans, een bekend essay uit 2008 van Kevin Kelly. Er is zelfs een grote kans dat Erwin me ooit op dit stuk gewezen heeft door het te noemen in een Fast Moving Targets aflevering. Heel kort samengevat stelt Kelly dat makers met de komst van het internet maar 1000 echte fans nodig hebben om van hun werk te kunnen leven, als die fans tenminste ook regelmatig wat knaken overmaken. Kelly, o.a. oprichter van Wired magazine, stelt dat de komst van het internet de relatie tussen makers en fans nogal heeft veranderd omdat de "middle man" (platenlabels, uitgeverijen, etc) online overgeslagen kan worden.
Dit is voor de nieuwsbrief én podcasting relevant, omdat het 'listener supported verdienmodel' nog steeds springlevend is in podcastland. Hoewel je er waarschijnlijk even over doet om genoeg donerend publiek te verzamelen, stelt het je daarna wel in staat om het langer vol te houden. Sterker nog, Search Engine, de show die in deze nieuwsbrief al meermaals ter sprake is gekomen en inmiddels 275.000 luisteraars per aflevering per week heeft, had waarschijnlijk niet meer bestaan zonder de luisteraars die betalen voor de reclame- en herhalingvrije Incognito Mode feed. Dit vertelde PJ vorige maand in De Duif in Amsterdam, maar ze delen ook interessante informatie over de financiering en statistieken van de podcast in de bonus-afleveringen op de genoemde betaalde feed. Het is waarschijnlijk handig om te weten dat de Amerikaanse advertentiemarkt een stuk volatieler is dan andere markten, waardoor ook grote shows dus iets hebben aan vaste betalende luisteraars. Als maker en fan betaal ik trouwens met veel plezier iedere maand ongeveer €50 aan een stuk of 20 verschillende (audio)creators.
Nu begrijp ik dat deze nieuwsbrief nog weinig kenmerken heeft van een 'serieuze' mediapublicatie. Tegelijkertijd kan ik (uit de email adressen) zien dat veel mensen die werken bij serieuze media publicaties deze nieuwsbrief lezen. Afgelopen weekend was ik op het DS Podcastfestival in Oostende, waar meerdere collega's naar me toe kwamen om te vertellen hoe serieus ze deze nieuwsbrief lezen: "religieus" of "als huiswerk" zelfs – ik hoop leuk huiswerk! Volgens sommigen (inclusief mijzelf) mag de toon wel wat minder zuur, en volgens anderen (waaronder Erwin) mag de frequentie omhoog. Tot nu toe vergoedde ik gastauteurs altijd met een lunch, maar het zou fijn zijn om die ook gewoon wat geld te kunnen bieden. Ik heb zelf al meer dan een jaar de droom om hebjenogeenpodcasttip.nl om te toveren naar een soort transom.org waar de analyses, tips, tags en auteurs gescheiden zijn zodat je eindeloos door kan blijven klikken, lezen en luisteren. Dat laatste heb ik zelfs een keer besproken met vriend, collega en maker van digitale dingen Hay en die zei: dit gaat best veel tijd en waarschijnlijk ook veel geld kosten. Wat dat betreft is dingen maken en fans vergaren een soort kip-of-ei situatie.
Jullie begrijpen natuurlijk waar dit naartoe gaat. De frequentie, die overigens tot ik in 2022 overspannen raakte wekelijks was, wil ik dus graag weer omhoog gooien. Dat betekent alleen wel dat ik tijd vrij moet maken en dus ander betaald werk moet laten liggen. Met dat betaalde werk betaal ik nu voor de domeinnaam en hostingskosten, de genoemde representatie voor gastauteurs en de halve dag per editie die ik steek in het schrijven en publiceren van deze nieuwsbrief. Het luisteren naar al die podcasttips laat ik even buiten beschouwing – want dat zou ik toch wel doen.
1000 abonnees is natuurlijk nog lang geen 1000 echte fans. Maar misschien wel een stuk of 100? Of 10? Of je nu net nieuw bent hier of al jaren leest, het zou me helpen als je mee doet aan deze poll:
Nog meer helpt het natuurlijk als je je petje eenmalig of regelmatig af neemt voor Heb je nog een Podcasttip. Dat kan vanaf nu hier. Om terug te komen op de middle man: Stefan de Groot van Petjeaf.com is nog steeds een middle man, maar wel een aardige man!
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#136)
Podcast: Eeuw van de amateur
Aflevering: EVDA 354.WAV
Duur: 1 uur
Uitgekomen op: 31 oktober 2024
Uitgekomen bij: rete onafhankelijk
Genre: genre defying talkshow
Als ik de vorige nieuwsbriefeditie niet al had gepubliceerd voor ik deze aflevering hoorde, dan had ik hem zeker twee weken geleden getipt. Ik ga er niet zo veel over zeggen, behalve dat mijn haren daadwerkelijk overeind gingen staan en dat het, zelfs 'voor maar een talkshow', alle genres en formats weet te overstijgen.
Ook leuk is de aflevering die ze over de aflevering maakten, maar daarvoor moet je vriend van de show worden.
Full disclosure: ik bericht op wekelijkse basis met Ype en Botte, ken Bert ook en was zelfs eens een keer te gast in De Eeuw.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#136)
Podcast: Forest 404
Duur: 7 afleveringen van ongeveer 20 minuten, met nog twee bonus afleveringen per aflevering
Uitgekomen: April 2019
Uitgekomen bij: BBC Radio 4
Genre: science fiction
Normaliter tip ik niet echt fictie podcasts, simpelweg omdat ik ze minder luister. Maar omdat DRIFT een solarpunk podcast is leek het me zinnig om eens goed af te luisteren. Forest 404 is een scifi-podcast van de BBC, die toen die uitkwam best veel aandacht kreeg omdat Bonobo de soundtrack heeft gemaakt. In de wereld van de toekomst die ze voorstellen bestaan mensen en natuur niet meer, maar vindt de hoofdpersoon audio opnames van onze wereld.
De productie is hoogwaardig en de muziek natuurlijk ook. Net als bij documentaire vormden tijdens het luisteren de beelden vaak vanzelf in mijn hoofd, maar zag ik nu een Blade Runner/Coruscant voor me. Wat ook goed werkte waren de soort van flashbacks- en forwards die we ook uit televisieseries kennen (zodat je weer weet waar je in het verhaal zit) en hebben ze bij iedere aflevering ook een monoloog van een onderzoeker én een aparte soundscape gepubliceerd. Wel merkte ik dat ik alsnog vaak de draad kwijt raakte. Het verhaal is zo gemaakt dat je steeds twee kanten van één groot verhaal hoort, maar in een soort monoloog vorm. Veel sound design is eigenlijk achterwegen gelaten: waar iets geshowed had kunnen worden, wordt het hier vaak alsnog gewoon verteld door de verteller. Dat is enerzijds misschien een moedige keuze, anderzijds vond ik het verhaal daardoor soms lastig te volgen omdat het gewoon echt veel tekst was voor een audiostuk.
Nog een algemene opmerking over audiofictie. Het valt mij op valt dat de plots en de werelden vaak draaien om iets met audio: dragers, mensen die communiceren, geheime opnames, etc…1 Waarom? In een film is dat toch ook niet zo, dat het vaak over film of beelden gaat? Of zit ik niet op te letten– en leef ik in de Trueman show?
🎞️ HEB JE NOG EEN IDFA TIP?
Ja, de film Eno over muzikant Brian Eno. Het is relevante een tip omdat het een generatieve film is: iedere keer dat ie wordt vertoond verschijnt een andere versie, willekeurig gemixt vanuit 600 uur archiefmateriaal en iets van acht uur nieuw interview materiaal. Ik zag hem al eens in Sheffield afgelopen zomer en kijk uit een nieuwe versie te zien dit weekend.
🖱️ KLIKLINKJES
DRIFT wordt in NRC besproken samen met andere projecten die "de grenzen van de documentaire onderzoeken". We werden ook geïnterviewd over DRIFT voor de VPRO GIDS.
Aanstaande dinsdagavond 19 november doen we een DRIFT live avond in cafe Droog. Het is gratis, en uitverkocht, maar je kan nog wel op de wachtlijst.
Dinsdag overdag zit ik met collega makers Hay en Nienke in een DocLab playroom, waar mensen (gratis) binnen kunnen lopen en kunnen komen spelen met de technieken die we gebruiken voor DRIFT. Misschien herbruiken we wel dingen in de avond, of in de podcast!
Ype (van de bovengenoemde Eeuw) heeft onlangs zijn volledige fotostriparchief online doorzoekbaar gemaakt, inspirerend!
Kunstenaar Bart Eijsink Smeets heeft een verzamelalbum gemaakt waarmee je hem en zijn toekomstige kunst ondersteunt.
The Europeans, een leuke show die ik regelmatig luister (en honderd nieuwsbriefedities geleden al tipte) wordt in hun vijfde jaar volledig gefund door luisteraars. Voor een nieuwe onderzoeksjournalistieke serie met als titel "who does it best" zoeken ze echter nog meer donaties. Meer uitleg in deze aflevering.
Spotify for podcasters heet nu Spotify for "creators".
💻 RODDELHOEK
Delen van DRIFT zijn geacteerd, opgenomen in de zogenaamde WPM studio's in het gebouw van de VPRO op het mediapark. De eerste keer dat we daar gingen opnemen, en ik de technicus speelde, had ik last van imposter syndrome. Ik had eigen apparatuur mee omdat ik niet zeker wist of ik het wel allemaal ging snappen daar. Dat ging natuurlijk prima. Maar toen we de laatste keer met meer dan twee mensen moesten opnemen en ik een multitrack recording op de computer wilde, was "wat jij wil heel duur" aldus de technicus. Gelukkig had ik mijn oude vertrouwde H6 mee en konden we daar makkelijk op opnemen, ook direct in mijn laptop.
Onder meer: Alice isn't dead, The Deca Tapes, De Omega, Staatsgeheim en dus ook Forest 404.
1000! 👍👍👍