Voor dat je verder leest: stem eerst nog even op de Podcast Top 2021, het duurt maar een minuut en het kan tot en met zondag 30 januari!
Dit is een interventie. Mijn naam is Botte Jellema en ik neem deze nieuwsbrief-editie over. Er is namelijk podcastnieuws, maar Lieven vindt het doodsaai. Hij heeft wel een punt, maar ik vind het niet saai. Bovendien waren de laatste nieuwsbrieven zorgelijk van aard (gaat het wel goed met je, Lieven?), om niet te zeggen dat Lieven nepnieuws verspreidde (zijn woorden). En laat mijn podcastnieuws nou toevallig over nepnieuws gaan.
Het nieuws is: Neil Young haalt al zijn muziek van Spotify, omdat hij de podcast van Joe Rogan verschrikkelijke volksverlakkerij vindt.
Neil Young (1945) is een Amerikaanse oude rocker, vraag je vader maar. Wat je moet weten is dat Young een grote groep trouwe fans heeft, meerdere Grammy’s won en in de Rock ’n Roll Hall of Fame staat. Twee keer. Die fans heeft hij niet in de laatste plaats omdat hij graag rebels is. Toen de MP3 hoogtij vierde als verschijningsvorm van muziek, zoals in de iTunes Store, ergerde hij zich daar kapot aan. De kwaliteit van de audio vond hij zo abominabel, dat hij besloot om het dan zelf maar te doen. Hij begon in 2012 het bedrijf PonoMusic, dat zich richtte zich op hogere resolutie van audio. Ze maakten ook een mediaspeler die dat aan kon, en dat was een geel driehoekig apparaat (echt waar). En dat was zelfs nog nadat The Office (US) een driehoekige iPad had geïntroduceerd. In 2017 ging PonoMusic failliet.
Joe Rogan is een Amerikaanse komiek en vechtsporter (dubieuze combinatie) die een waanzinnig populaire podcast maakt, The Joe Rogan Experience. Die begon hij al in 2009 en in mei 2020 werd de podcast gekocht door Spotify voor (waarschijnlijk) 100 miljoen dollar. Een ongekend bedrag in podcasting, en een mijlpaal in de historie van podcasting en ook in die van Spotify. Per januari 2021 was The Joe Rogan Experience uitsluitend nog te beluisteren via Spotify. Er zijn inmiddels meer exclusieve Spotify-podcasts, waar de tweede bekendste (waarschijnlijk) Heavyweight is.
Rogan interviewde onlangs viroloog Robert Malone en die aflevering kwam op de laatste dag van 2021 online. Malone is kritisch op de mRNA vaccins voor Covid-19, en dat gesprek (dat schrijver dezes niet heeft gehoord overigens) was, ehm, een train wreck. Of zoals NPR schrijft:
Malone made baseless and disproven claims, including falsely stating that getting vaccinated puts people who already have had COVID-19 at higher risk.
Dit is een theorie die ik helaas inmiddels ken uit discussies op Twitter over de vaccins. Het interview maakte veel mensen woedend, en 270 dokters, wetenschappers en zorgmedewerkers ondertekenden een oproep aan Spotify om deze desinformatie offline te halen. En Neil Young was ook boos. Hij schreef een open brief aan zijn manager en platenlabel met de woorden: ‘They can have Rogan or Young. Not both.’
Het zet Spotify als distributieplatform voor het blok. Ben je een neutraal platform, zoals ze dat altijd voor muziek zijn geweest, of zijn er redactionele eisen aan het materiaal dat je publiceert.
Op dit punt valt Lieven dus in slaap. Ik citeer hem: ‘Ik vind discussies over curatie en censuur op de een of andere manier oersaaaaai’. En dat is natuurlijk ook wel een beetje zo, omdat die het een eindeloze herhaling van zetten is.
Hebben we de discussie over netneutraliteit immers niet al lang geleden gevoerd? En je scoort nu echt geen punten meer als je er over schrijft, ook al is de netneutraliteit elke dag meer aan het verliezen, omdat er bijna geen website meer bestaat waar je niet moet inloggen, wat objectief betekent dat niet alle informatie toegankelijk is voor iedereen. Maar goed: podcasts.
Muziekanalist Bob Lefsetz schrijft een nieuwsbrief over de Amerikaanse muziekindustrie (en was vermoedelijk de inspiratie voor Tayler Swifts nummer ‘Mean’, omdat hij kritisch was op haar optreden bij de Grammy Awards in 2010), en hij schreef deze week over het akkefietje van Young en Spotify. Hij vindt dat we hier een botsing zien tussen principes, en de lelijke, bedrijfsmatige kant van nieuwe tech. Lang verhaal kort: hij verwacht dat er best eens meer artiesten kunnen zijn die Young volgen. Ze verdienen per slot van rekening weinig met Spotify, dus wat hebben ze te verliezen.
Spotify heeft zich altijd als neutraal platform opgesteld wat muziek betreft. Ze bezaten en bezitten geen muzikanten of hun exclusieve rechten, en cureren niet inhoudelijk. Maar zo’n positie verandert wanneer je podcastmakers aan je gaat verbinden, schrijft Lefsetz. Het is nu pijnlijk duidelijk dat Spotify een andere speler in de podcastwereld is, dan het in de muziek is. Ze moeten nu beslissen of ze voor Rogan zijn of voor Young; voor desinformatie of voor principes. Ze kozen het eerste.
Maar er is meer (Lieven!). In een klein alineaatje van het bericht van de NOS hierover staat:
Spotify liet weten dat het al meer dan 20.000 afleveringen van podcasts heeft verwijderd waarin het ging over corona.
In het tijdsbestek van deze interventie was het niet mogelijk om dit tot op de bodem uit te zoeken, maar dit betekent dat er dus intussen wel degelijk een redactie is. Het roept vragen op wat voor afleveringen dit zijn geweest: met informatie of desinformatie? Want hoe is het mogelijk dat de aflevering van Joe Rogan wel door de ballotage is gekomen?
Tot slot Lefsetz:
One person can make a difference. You think it’s about a team, but usually it’s just one person, just one leader. So far it’s Neil Young. Is he imperfect? Of course! But so is everybody else. He’s all-in, he’s absorbing the loss, he’s a beacon for truth in a world where everybody puts money first.
Lieven en ik houden van wetenschap, en derhalve van vaccinaties. En wij houden dus niet van Joe Rogan. En dus ook niet van Spotify. Dit betekent automatisch dat we wel van Neil Young houden. Keep on rockin’ in a free world.
Voor de mensen die kwamen voor de podcasttips: Lieven hoort heus wel iets van het nieuwsj, en tipt twee podcasts die gaan over het nieuws van afgelopen week.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#57)
Podcast: DAMN, HONEY
Aflevering: TVOH. Dipsaus x DAMN, HONEY
Taal: Nederlands
Duur: 43 minuten
Uitgekomen bij: Dag en Nacht Media
Al eerder tipte ik DAMN, HONEY in de nieuwsbrief die ik schreef over autoriteit, en vlak na mijn vorige nieuwsbrief verscheen deze aflevering over grensoverschrijdend gedrag bij TVOH. DAMN, HONEY is natuurlijk een autoriteit, te gast was Ebisse van Dipsaus waarmee de autoriteitswaarde werd verdubbeld. Wat fijn is aan de aflevering is dat de woede en verontwaardiging enerzijds ongekende energie geeft: het luistert bijna als pamfet. Aan de andere kant wijzen ze vanuit hun kennis en ervaring op alle problemen van de redenatie van John de Mol specifiek en het patriarchaat in het algemeen. De aflevering verwijdde mijn blik, en maakte me BOOS.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#56)
Podcast: In the No (miniserie van The Heart)
Taal: Engels
Duur: vier afleveringen van tussen de 16 en 40 minuten
Uitgekomen bij: Radiotopia
Uiteraard heb ik met mijn vriendin afgelopen weekend gesproken over het zelf meemaken van seksueel grensoverscheidend gedrag. Omdat de aflevering van BOOS, door de slachtoffers aan het woord te laten, mij zo met de neus op de feiten drukte ging ik toch twijfelen. Het ging met name over dingen die je doet als je nog niet zo ervaren bent, zeker op het moment dat je nog niet bewust bent van het woord consent. Er is gewoon een vage grens als je het niet uitspreekt, en precies die vage grens staat centraal in deze prachtige serie van gerenommeerd maker Kaitlin Prest uit 2017. Veel mensen in Hilversum vinden dat de podcast hét medium is voor een ‘persoonlijk verhaal’ en bovendien ‘intiem’, dit verhaal is daarvan de overtreffende trap in goede zin. Je kan de serie vinden op de feed van The Heart, een podcast die ik zelf veel te weinig luister, zeker voor hoe goed ‘ie si!
Deze week hartelijk dank aan Botte voor de interventie en Sharon voor de eindredactie van de tips!
KLIKLINKJES
Enigszins interessant gesprek over de mores van reclame maken in Een podcast over media afgelopen week. Niet omdat het onderwerp nu zo boeiend is, maar omdat de mensen waar het over gaat aan het woord komen . O ironie: achter het muurtje voor de vrienden gingen Alexander en Ernst Jan even door bespiegelen op hun eigen reclame- en bekostigpraktijk ten behoeve van “de transparantie” 🤷🏼♂️
Dit stukje over John de Mol vond ik ook wel goed
Muziekstreaming service Tidal is nu tijdelijk drie maanden voor €2 #nospon
Vergeet niet te stemmen op de Podcast Top 2021
RODDELHOEK