En nu jul(l)i(e)!

Heb je nog een Podcasttip #27

Dag tippers,

Geen echte beschouwing deze week, maar een kleine terugblik en een huishoudelijke mededeling.

In januari begon ik deze nieuwsbrief omdat ik beter wilde leren schrijven en omdat ik een grote tabel had waar ik alle podcasts die ik sinds april 2020 heb geluisterd, uitgebreid in logde. We zijn nu een half jaar en zevenentwintig edities verder. Of ik beter kan schrijven, ben ik nog niet over uit, maar ik ben in ieder geval minder bang om te schrijven. Zelfs minder bang om te gaan schrijven zonder idee en dat er dan toch iets aardigs uit komt. Dat komt natuurlijk omdat alles wat ik schreef ook werd gecorrigeerd door eindredacteur Sharon en gasteindredacteur Wouter. Inmiddels zijn nét geen 300 mensen geabonneerd, maar veel mensen lezen hem ook via social media. Volgens substack worden de meeste posts binnen een week zo'n 500 keer gelezen. Dat had ik niet van tevoren verwacht!

Hoewel het format van de nieuwsbrief niet heel erg is veranderd sinds het begin probeer ik wel nu steeds Nederlandse en Engelstalige tips af te wisselen, evenals series en afleveringen. Ook vind ik het leuk dat er spontaan series onstaan die lang door kunnen lopen, bijvoorbeeld die over de vraag wat geluidskwaliteit is, waar Botte aan mee schreef. Ik vorm de nieuwsbrief naar het voorbeeld van leuke nieuwsbrieven die ik volg (eerder getipt als Podpraat, 82% en natuurlijk De Circulaire en in het Engels Hot Pod en I Hear Things) en merk dat dat format lekker loopt: jullie klikken goed op linkjes, vooral als de linkjes kliklinkjes zijn.

Ik schrijf deze nieuwsbrief niet alleen voor mezelf, maar voor jullie. Daarom heb ik een kleine lezeraarsenquête opgesteld om te kijken wat jullie van 'Heb je nog een podcasttip?' vinden, en om te kijken of er nog iets te verbeteren valt. Ik zou het erg waarderen als jullie die en masse invullen. Uiteindelijk is dat ook in je eigenbelang!

Vul hier de survey van 8 vragen in

Toch merk ik ook dat het schrijven van de nieuwsbrief me veel tijd kost. Jullie weten inmiddels dat ik dingen graag precies bijhoud, dus ook dit kunnen jullie krijgen...

Het schrijven zelf duurt ongeveer twee uur, het herschrijven na het commentaar van Sharon nog een half uur en het online zetten met plaatjes, links en alt-teksten nog een half uur. Gemiddeld kost het loggen van de podcasts ook nog een uur per week, dus in totaal ben ik er een halve werkdag per week mee kwijt. Dat doe ik graag, maar er is iets wat ik nóg liever doe.

Van 23 t/m 26 september vindt de vierde editie van het Podcastfestival plaats, achtereenvolgens in Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Utrecht. Dit festival organiseer ik al sinds 2018 samen met anderen: dit jaar met Mina en Quirijn. Nu meer dan de helft van de subsidies binnen is, begint het echte werk — programma in elkaar zetten, website inrichten, microfoons regelen, etc. Dat doen we allemaal om andere podcasts een podium te geven en het leek me slim om tijd te besparen en dat de komende 12 tot 14 weken ook met deze nieuwsbrief te doen. Ik ga het podium wat ik in het afgelopen half jaar met deze nieuwsbrief heb opgebouwd delen met anderen. Een specifieke groep zelfs.

De gastbijdragen van Botte zijn me erg bevallen: het was fijn om af en toe een week vrij te zijn en te zien met hoeveel plezier en schwung hij over zijn werk schreef. Maar Botte is net als ik een (witte cis) man, en gek genoeg zijn het precies zulke types die de scepter zwaaien in podcast- en/of recensieland. Daar gaan we dus bij deze iets aan doen: de komende tijd schrijven alleen maar niet-mannen hier podcastcolumns en geven ze podcasttips. Dat zullen voornamelijk vrouwen zijn, maar we beginnen volgende week met een non-binair persoon who goes by the name of Manoj Kamps.

Voorlopig dus de laatste twee podcasttips van mij!

AFLEVERING TIP VAN DE WEEK

Podcast: Het Cult-uur

Aflevering: 65. De Oost: Nederlandse Genocinema

Taal: Nederlands

Duur: 47:48 (doen jullie als editors ook altijd van die 'leuke' speelduren?)

Uitgekomen op: 24 mei 2021

Uitgeverij: indie

Keukentafelpodcasts vind ik chill, omdat je aanschuift bij een gesprek waar ik zelf niet aan mee hoef te doen. En als je maar vaak genoeg naar een keukentafelpodcast luistert, worden de presentatoren vanzelf je vrienden. Parasociale relaties heten dat, las ik in dit leuke stuk op Real Life Mag. Bij Het Cult-uur, dat mijn Podcastfestival collega Mina co-host, is dat dus precies het geval. Het is nóg chiller als die mensen dan ongeveer precies de mening over een cultureel artefact hebben als jij én meer.

In deze aflevering over de film De Oost werd er ingegaan op de tsunami aan clichés en character tropes die je over je heen krijgt als kijker. Conclusie: mooi geschoten maar gaar verhaal — al moet er natuurlijk wel meer aandacht komen voor dit deel van de Nederlandse geschiedenis, luister daar Revolusi maar voor. Wat ik leerde is dat deze film dus voor mega weinig budget is gemaakt, wat dan wel weer knap is. Een andere legendarische Cult-Uur aflevering die ik graag tip is die over Wie is de Troll?

SERIE TIP VAN DE WEEK

Podcast: DISSECT

Taal: Engels

Duur: afleveringen meestal tussen de 40 en 50 minuten, zo'n 10-15 afleveringen per seizoen

Frequentie: als er een seizoen live is elke week een, ongeveer ieder kwartaal een seizoen

Uitgeverij: eerst indie, maar toen opgekocht door Spotify Studios

De afgelopen weken ben ik weer onwijs aan het genieten van Dissect. Ze brengen nu namelijk een seizoen uit over het album YEEZUS van Kanye West. Het concept van de podcast is simpel en geweldig: neem één album van een hiphopartiest als conceptueel kunstwerk en ontleed het van begin tot eind.* In iedere aflevering hoor je van een of meerdere nummers het verhaal van het leven van de artiest, de betekenis van de lyrics én alle muzikale elementen van het nummer. De maker, Cole Cuchna, heeft musicologie gestudeerd en dat hoor je. Als je eenmaal een seizoen geluisterd hebt, luister je nooit meer op dezelfde manier naar een album. Het wordt er alleen maar leuker van.

Het is raar dat ik deze podcast nog nooit getipt hebt, want ik heb bijna alle seizoenen geluisterd vanaf het begin én de maker was vorig jaar via videoverbinding op het Podcastfestival. Daar vroeg ik hem naar de beperkte scope van zijn analyses, vooral op intellectueel vlak (dwz thema's en motieven) vind ik die vaak een beetje oppervlakkig. Hij gaf aan dat dat een beperking was, maar dat die in eerste instantie door hem zelf geschreven werden. Inmiddels zit er een team van schrijvers achter, en dat is maar goed ook. Daar zitten tenminste ook mensen bij die niet wit zijn en dat is belangrijk omdat alle muziek die hij als witte man behandelt, wordt gemaakt door zwarte artiesten. Mijn tip: begin bij een seizoen over een album wat je leuk vindt, dan volgt de rest vanzelf. Niet zo fun fact: vanaf augustus zijn alle afleveringen exclusief op Spotify te luisteren dus snel alles in je podcast app downloaden voor die tijd!

Dank deze keer aan gasteindredacteur Wouter die deze nieuwsbrief allemaal in zijn vrije tijd eindredigeert — tijd die hij dus niet aan zijn lievelingsspel Macig, zijn vriendin Sharon of zijn kat Gerrie kon besteden! Als gifje een screencast van alle podcast die in mijn podcast app Overcast in de up next lijst staan om te luisteren:

✴️ KLIKLINKJES

Als je op vakantie niet weet wat je moet luisteren, op drie manieren kan je door eerdere tips zoeken:

Tom Webster schrijft in zijn nieuwsbrief I Hear Things iets over hetgeen tussen een podcast en een luisterboek in zitgreat minds think alike. Elger schrijft in zijn nieuwsbrief goed op wat Botte en ik vorige week al ongeveer schreven over de On demand audioranker van NLO.

En vergeet dus niet de enquete in te vullen!

Vul hier de survey van 8 vragen in

*Nee: niet ontleden zoals de snijtafel dat doet, want dan blijft er niets van over. Wanneer gaat de Snijtafel eens zichzelf kapotsnijden?