Boom!š„ Het aantal abonnees op deze nieuwsbrief is in de afgelopen week met maar liefst 25 procent gestegen, bedankt Reinier, Hay en Elmer! Voor de rest liggen er nog steeds heel veel mensen met dat nare virus in het ziekenhuis en, boem, had ikĀ per ongeluk mijn doorzoekbare luistergeschiedeniswebsiteĀ kapot gemaakt. Dat laatste heb ik hersteld en aangepast: je kan nu in een oogopslag zien wat ik zoān beetje aan het luisteren ben. Voor de nieuwe subscribers vertel ik kortĀ waaromĀ ik ook alweer aan het loggen ben. Voor de mensen die al wat langer geabonneerd zijn: aan het einde presenteer ik eenĀ nieuweĀ manier om door het log te zoeken!
Iets meer dan een jaar geleden begon ik met het loggen van alle podcastafleveringen om drie redenen. Ten eerste omdat ik te vaak zei en dacht āIk hoorde dat laatst in een podcast...ā, en dat ik dan niet meer wist om welke podcast het ging. Ten tweede was ik wel benieuwd naar hoeveel uur ik eigenlijk luisterde, en waar ik allemaal achter zou kunnen komen als ik mijn luistergeschiedenis uitgebreid ging bijhouden. Ten slotte was er de vraag die deze nieuwsbrief zijn titel heeft gegeven. Omdat veel mensen inmiddels wel weten dat podcasten mijnĀ full time jobĀ is, kreeg ik steeds vaker de vraag: Lieven, heb je nog een podcasttip?
Die tips had ik wel, maar ik geef liever geenĀ randomĀ tips. In de kaaswinkel, waar ik werkte voordat ik fulltime podcaster werd, raadde ik mensen ook geen willekeurige kazen aan. Mensen vragen mij overigens nog steeds om kaastips, maar die zijn wel een stuk lastiger om te geven. De hoofdreden daarvoor is dat ik niet meer in de kaaswinkel sta. Ik weet dus niet wat er in het assortiment zit, laat staan dat ik weet wat erĀ rijpĀ is. Want dat is wat je wil: rijpe kazen zijn doorgaans het lekkerst en niet alle kazen zijn tegelijkertijd rijp.*
Wat zich in mijn hoofd achter de toonbank van de kaaswinkel afspeelde, was als het ware eenĀ kaastipflowchart. De eerste vraag was doorgaans: voor wanneer is het? Afhankelijk van hoe snel de kaas gegeten ging worden, raadde ik al dan niet rijpere kazen aan. Tweede vraag: is het voor bij de borrel of als late gang in een diner? En hoe veel mensen verwacht je? Hiermee bepaalde ik de hoeveelheid kazen. Daarna was vaak de vraag wat er bij gedronken ging worden, omdat ik een idee had wat ongeveer goed combineerde. Ten slotte waren er nog de persoonlijke voorkeuren, zowel die van de klant (āiK lUsT gEeN rOoDsChImMeLā) als van mij āĀ de hand van de maker in de kaasplank, zullen we maar zeggen. Zo kon ik een toegepaste selectie maken uit een assortiment van soms wel meer dan 100 kazen.
Terug naar de podcasttips. Die geef ik natuurlijk nog steeds graag persoonlijk, en ook dan pas ik bepaalde criteria toe (taal, lengte, onderwerp, etc.). Nu ik 1.103 gelogde podcasts van het afgelopen jaar in een tabel heb en die op het internet toegankelijk kan maken, wordt het mogelijk om van die database ook een soortĀ flowchartĀ te maken. Maar dan een waarin je zelf de parameters bepaalt. In de softr-pagina die al eerder beschikbaar was, heb ik gekozen voor taal, aantal sterren en eventueel tags.Ā In deze nieuwe grid viewĀ kan je zelf je filters instellen!
Hierdoor wordt het onder andere mogelijk om op lengte te zoeken: stel je bent 1 uur en 40 minuten onderweg naar je vakantieadres, dan kan je kiezen voor de filter:Ā duration ā„ 01:40:00 en zo op een podcast komen die ongeveer zo lang duurt als je reis. Of als je op een podcast titel filtert kan je zien welke afleveringen ik van die podcast heb geluisterd en hoe veel sterren ik die gaf. Veel meer functionaliteiten dus. En ook meer informatie op deĀ records, klik maar eens op een gelogde aflevering in de galerij.
De volgende iteratie is dat ik de resultaten ook klikbaar wil maken, zodat je de podcast niet meer handmatig hoeft op te zoeken in je favoriete podcastapp. Als iemand die extreem goed is met tabellen en RSS-feeds mij daarbij kan en wil helpen houd ik me aanbevolen, want ik heb nu geen idee hoe ik dat moet aanpakken š¤·š¼āāļø
Dan resteren nogĀ handpickedĀ (random) podcasttips
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#16)
Podcast: Binnenwerkjes
Taal: Nederlands
Aflevering titel: #6 Plekje
Duur: 3 minuten en 17 seconde
Uitgeverij: indie. Makers: Rinske Bouwman en Inge Wannet
Genre en keywords: interactief, performance, fictie, covid, binnen
Nu we toch het toch over interactieve flowcharts hebben, kom ik met een interactieve podcasttip. Sterker nog, een interactieve microcast. Dat klinkt fancy he? Ik heb al eens eenĀ microcast getipt, maar een interactieve was dat niet echt. Deze podcast, gemaakt door auteur Rinske Bouwman en theatermaker Inge Wannet, is weer een mooi voorbeeld van hoe creatief je kan zijn op het podcastmedium. Ze begonnen in de eerste lockdown om nog iets te doen te hebben en dat is gelukt. Tip:Ā luister ook het interview bij de Podcastclub, dat we afgelopen zomer deden. Het doet iets met je als luisteraar, als je tenminste de opdrachten die in sommige afleveringen gegeven worden, opvolgt. Door deze aflevering lag ik binnen een paar minuten als een klein kind opgerold op de grond in een hoekjeā¦Ā Ze zijn na een kleine break afgelopen maandag weer begonnen, en publiceerden al hun 121e aflevering š³ Bonustip: deze podcast is ook heel leuk voor kinderen om te luisteren!
SERIE TIP VAN DE WEEK (#16)
Podcast: Nice White Parents
Taal: Engels
Duur: vijf afleveringen van tussen de 40 en 54 minuten
Uitgeverij: Serial Productions, maker: Chana Joffe Walt (voormalig This American Life)
Genre en keywords: nonfiction, racisme, onderwijs, high school, verenigde staten, gelijkwaardigheid
Net als vorige week weer eentje uit de categorie 'als je dit nog niet gehoord hebt, moet je dat wel even doen'. Vorig jaar kwamen er twee podcasts van gerenommeerde makers uit die al lang in de maak waren, maar op hun verschijningsmoment bizar goed aansluiten bij wat er toen, en uiteraard nog steeds, aan de hand was. De een isĀ De Plantage van Onze VooroudersĀ van Maartje Duin en Peggy Bouva voor de NPO, de ander isĀ Nice White Parents, gemaakt door Chana Joffe Walt voor Serial Productions. Beiden gaan over racisme en ongelijkheid als structuren van onze samenleving. Ze zijn moeilijk met elkaar te vergelijken, behalve dat ze beiden op een prachtige manier de onwetenheid van sommige witte mensen wat betreft hun privilege ten horen. Nice White Parents lijkt meer op de televisie docuserieĀ America To Me, die ik vorig jaar in de eerste lockdown keek, over het reilen en zeilen op Amerikaanse highschools. Raciale ongelijkheid en privilege staan daarin centraal, en dat lijkt me iets waar we van af willen en waar dus nooit te weinig aandacht voor kan zijn. Deze serie is trouwens ook goed te vergelijken met deĀ Opgejaagd, een podcastserie over het Nederlandse onderwijssysteem in vergelijking met het Finse. In die laatste is het gebrek voor het onderwerp privilege haast stuitend, als je het zo terugluistert.
Volgende week beloof ik een serie te tippen jullie minder waarschijnlijk al gehoord hebben, tot die tijd kan je vast luisteren naar de nieuwe serie van Serial over verkiezingsfraude:Ā The Improvement Association.
Dank wederom aan Sharon voor haar uitstekende eindredactie š¤
Tot volgende weekā¦ donderdag! (zie kliklinkjes)
Lieven
šØĀ NIEUWSBRIEFTIPHOEK
De meeste nieuwe abonnees deze week kwamen van 82%. Heel veel abonnees van deze nieuwsbrief kennen die denk ik nog niet, en ik wil hem hier van harte aanraden. De titel 82% gaat over het waarheidsgehalte van informatie op het internet, het is dan ook 82% waar dat ik daar de 'kliklinkjes' rubriek uit gestolen heb. De nieuwsbrief wordt geschreven door Reinier die ooit de Appels en Perenshow begon, een van mijn favoriete tech podcasts waarvan ik hoop dat die altijd nog op hele lange pauze in plaats van met hiaat is š¤š»
KLIKLINKJES (ze zijn echt top deze week! Al zeg ik het zelf)
ā¢ Je kan weer meedoen met deĀ Podcastakademie! Na de meivakantie begint daar een basiscursus van vier weken voor als je helemaal nieuw bent op podcastvlak, ik geef zelf de laatste workshop over publiceren. In het najaar volgen verdiepende cursussen.
ā¢ Ik was deze week inbelexpert in de nieuwe aflevering vanĀ Wat Schaft De Podcast over sandwichesĀ š¤ Ik heb smakelijk gelachen om hun nieuwe tune, die me helemaal terugbracht naar het millennium.
ā¢ In Villamedia is een artikel over podcasten verschenen, waarvoor Stan Putman o.a. mij een maand geleden interviewde. Verdienen met je podcast. Hoe doe je dat? De werkelijkheid is inmiddels weer een tikje aangepast wantā¦
ā¢ Vlak nadat ik deze nieuwsbrief had geschrevenĀ kondigde Apple een heleboel nieuwe dingen aan, waaronder betaalde podcasts in hun Apple Podcasts app. Ik voorzie een aardverschuiving in podcastland, maar in Nederlandse media wordt er nog niet echt over bericht... Daarom ga ik daar denk ik volgende week mijn nieuwsbrief maar aan wijden! Voor nu lees je de details opĀ Podnews.netĀ van podcastnieuwseindbaas James Cridland.
*Niet alle kazen zijn tegelijkertijd rijp, behalve rond kerst misschien maar dat is eerder een verhaal voor in deĀ Kaas podcast.