Hallo ideale gemiddelde lezer,
Het is de laatste week van februari, dus tijd voor het laatste misverstand over het medium podcast. Hoewel, misverstand…ik moet toegeven dat ik hier persoonlijk een mening over heb, maar ik heb op basis van mijn podcastlog iets ontdekt wat die mening in perspectief plaatst.
Met iedere nieuwe podcastklant gaat het al vrij snel over de lengte van een podcast. Op de een of andere manier wil iedereen afleveringen maken van "ergens tussen de 40 minuten en een uur". Ik leg dan altijd uit dat de inhoud leidend moet zijn, maar dat ik op basis van het aantal minuten dat wordt opgenomen wel een goede inschatting kan geven van hoelang ik met de montage en mixage bezig ben. Hoe meer eruit moet, hoe duurder het wordt. Toch blijven ze er dan doorgaans bij dat de ideale lengte van een aflevering tussen de 40 minuten en een uur is.
Maar waar komt dit idee vandaan? Sowieso zijn 'podcastlengtes' moeilijk te vatten is omdat het zo uiteen lopen — net als youtubevideolengtes. Podcasts die eigenlijk 'radiouitzendinggemist' zijn, duren steevast een uur, min het nieuws en de reclame. Als de programma’s langer duren (bijvoorbeeld het Marathoninterview van de VPRO), worden ze opgeknipt in meerdere afleveringen.
Andere podcast-only documentaireseries van de NPO bestaan vaak uit vijf tot zes afleveringen van ergens tussen het half uur en 50 minuten. Het lijkt me dat deze lengtes voortkomen uit de broadcasting-systemen en modelbegrotingen die in Hilversum worden gebruikt. Maar ook autonome podcasts houden zich aan bepaalde lengtes. Een bekend voorbeeld is The Daily van The New York Times, die de lengte van haar afleveringen afstemt op de gemiddelde forenstijd van de Amerikaanse stadbewoner.*
Het fijne aan podcasten is dat je zelf mag bepalen hoelang je show duurt. Hierdoor heb je de mogelijkheid lang te gaan waar je de diepte in wil, en kort als je even geen zin hebt. Op de keper beschouwd houden podcasts zich aan een bepaalde tijd — keukentafelpodcasts duren vaak tussen de 50 minuten en anderhalf uur — waarschijnlijk, omdat ze iets herkenbaars willen leveren voor de luisteraars. Het viel me dan ook tegen dat ik van luisteraars van Kaas te horen kreeg dat ze de afleveringen lang vinden duren: ze zijn gemiddeld een uur en een kwartier. Heb je eindelijk de tijd om de diepte in te gaan, is het weer niet goed. Wat de luisteraars niet weten is dat ik dan al een dag heb besteed aan het terugknippen van de opname van anderhalf of twee uur tot iets korters.
Er zijn overigens ook genoeg podcasts die juist de remmen helemaal (hebben) laten varen. Onder Mediadoctoren bijvoorbeeld, begonnen ooit bij Salto met afleveringen van 20 minuten, maakten zelfs een uitstapje naar video, maar doen nu makkelijk over iedere aflevering anderhalf uur. De langste aflevering die tot op heden in mijn podcastlogboek staat, duurt 3,5 uur en was van misschien wel de populairste podcast op aard: The Joe Rogan Experience — overigens ook te zien als video. Die aflevering ging over een nieuwe open podcast-index van Adam Curry. Wat mij betreft kan het niet lang genoeg duren als het nerdy en diepgravend genoeg is. Misschien moet ik eens de Hardcore History podcast luisteren. Afleveringen van die podcast duren minimaal 3,5 maar gemiddeld zeker vijf uur.
Terug naar de ‘ideale’ lengte van een podcast. Met veel klanten doe ik mijn best om interviewpdocasts die langer dan een uur duren terug te knippen, door zo veel mogelijk 'ehms' te verwijderen en vaak ook nog hele segmenten. Het Hele Uur lijkt een magische grens waar iedereen onder wil zitten. De enige reden die ik daarvoor kan verzinnen is de ‘psychologische’: ook ik merk dat ik soms langere afleveringen uitstel of tot later bewaar. Je koopt toch liever iets van 59 euro dan iets van 60 euro.
Tot slot de ontdekking die ik deed die mijn mening over “het mag best wat langer zijn” in perspectief plaatst. Dan Misener, een podcastnerd die werkt bij het Candanadese podcastproductiehuis Pacific Content, maakte een coole rekensom. Hij berekende de gemiddelde lengte van 18809402 podcastafleveringen die uitkwamen tussen juni 2005 en november 2019. Die gemiddelde lengte was 41 minuten en 31 seconden. Doe ik nu dezelfde berekening voor de 860 podcasts waarvan ik sinds mei 2020 de lengte heb geregistreerd, dan kom ik uit op 41 minuten en 48 seconden. Als dat niet een normaal verdeelde ideale lengte voor een podcast is!
De tips zijn deze week eens wél thematisch! Een met de gemiddelde ideale lengte en een microcast.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#8)
Podcast: Radiolab
Taal: Engels
Aflevering titel: What if?
Uitgekomen op: 23 oktober 2020
Duur: 41:27
Uitgeverij: WNYC studios
Genre en keywords: documentaire, war games, verkiezingen, president, Verenigde Staten, 2020
Omdat ik toch zo leuk aan het kloten was met gemiddelden en ideale lengtes, heb ik even in mijn podcastlog gekeken naar podcasts die rond de 41,5 minuten duurden. Deze aflevering had de meeste sterren in die regionen en ik had er als opmerking bij geschreven “heel vet!” Ik moest opzoeken waar die ook alweer precies over ging: een collectief gedachtenexperiment. Verschillende experts spelen (via Zoom) een spel waarin iedereen een rol aanneemt in een hypothetische situatie. De situatie die ze naspelen is die waarin Trump niet vertrekt uit het Witte Huis in januari. De manier waarop het verhaal je meeneemt in het spel is geweldig. Nu snap ik waarom mensen naar *Dungeons and Dragons-*podcasts luisteren. Sowieso is het raar dat ik nog niet eerder hier schreef over Radiolab, samen met Reply All mijn favoriete podcast aller tijden. Dit was dus zeker niet de laatste tip, maar wel die met de meest gemiddelde lengte.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#8)
Podcast: MAND
Taal: Nederlands
Duur: 138 afleveringen van minder dan een halve minuut — daar ben je dus in iets meer dan twee uur doorheen ;-)
Uitgeverij: hij begon onafhankelijk maar zit nu bij Topcast Media.
Genre en keywords: microcast, comedy, slapstick, taal, oneliners
Eigenlijk houd ik totaal niet van comedy-podcasts, omdat ik het niet leuk vind als mensen geforceerd grappig gaan zitten doen. Dit daarentegen, vind ik wel grappig. Maxim Hartman, jullie vast wel bekend, heeft in deze podcast het concept oneliner genomen en in een podcast gestopt. Het lastige aan Maxim Hartman is, vind ik, dat hij nogal vrouwonvriendelijk is. Ik hoop altijd dat het een act is om de daadwerkelijke vrouwenhaters te kakken te zetten. Dit enigma dat hij opvoert is zo sterk voor mij dat ik het hem niet durfde te vragen toen ik hem een keer tegenkwam op een feestje. Ik begrijp het dus ook volledig als je hier als luisteraar niet aan wil. Toen ik deze tip kreeg van Hay Kraanen heb ik er meteen zeker 30 geluisterd op de fiets naar huis, maar daarna alleen af en toe eentje tussendoor. Maarja, het is dan ook de kortste podcast van Nederland. MAND!
Hasta la pasta dit was de Villa,
Lieven
Uiteraard weer dank aan Sharon voor het redigeren! Deze week geen GIF maar een foto van de auteur genomen door de auteur, met een pet op die hij kreeg van mijn andere schoonzus en haar vriendje. Dus ook dank aan Lisa en Tom!
Kliklinkjes (twee maar? Ja twee maar deze week)
De NASA nam geluid op op mars en zette het op hun soundcloud. Geen bijzonder geluid MAAR WEL EXTREEM COOL.
Vorige week barstte er een bom bij Reply All, maar pas deze week kwam ik er door Botte Jellema achter dat PJ helemaal weg is gegaan vanwege het tumult. Ik begrijp dat mensen willen dat ik hierover schrijf, maar het lijkt me nog wat te vroeg: er is namelijk nog niet echt nieuws. Ze publiceerden gisteren een update aflevering waarin ze excuses aanboden en aankondigden de serie niet af te ronden. Ik heb contact gehad met de creative director via DM, hij zei dat ze allemaal in shock zijn door het vertrek van twee belangrijke teamleden. Tegelijkertijd hoopt hij dat ze wel door kunnen, maar we gaan het zien. Het lijkt me dat de show niet zomaar stopt, want hij wordt niet alleen maar gemaakt door de hosts. Plus ze hebben Emmanuel Dzotsi sinds vorig jaar als nieuwe host, die o.a. dit briljante verhaal maakte.
*de bron van deze bron is een ware fontein voor meer bronnen. Sowieso raad ik iedereen aan Podnews te lezen.