Dit is een nieuwsbrief in het kader van het gezegde: goed verhaal, lekker kort. Niet omdat ik dat wilde, maar omdat er iets raars aan de hand is. Vorige week werd bekend gemaakt dat het NPO-fonds gaat verdwijnen. Daarmee kwam er iets op het spel te staan voor veel lezers van deze nieuwsbrief, maar ook mijzelf en anderen die mogelijk nog eens een plan willen indienen bij de NPO. Ik wilde weten waarom het fonds verdwijnt en ging daarom te rade bij verschillende mensen die er werkzaam zijn, of zijn geweest. Alleen kon niemand mij vertellen wat er precies aan de hand is.
Het begon met het volgende bericht op Villamedia van donderdag 5 mei: “NPO-fonds verdwijnt in huidige vorm — geld blijft gereserveerd voor drama en documentaires”. Die titel op zich is al vrij lang en opzienbarend, want als ik het zo lees, denk ik: oké, wat verdwijnt er dan? Je zou zeggen: de structuur waarbij je een plan indient die door een onafhankelijke commissie (in dit geval: andere makers) verdwijnt. Maar als je dan dat bericht leest, lijkt het erop dat ook dat niet gaat gebeuren. Een paar mensen wezen me op de stukken die deze week zijn geplaatst op de site van het NPO-fonds. Als je een lolletje wil beleven, moet je eens proberen het eindverslag van de ‘verkenning’ (wat de aanleiding voor het nieuwsbericht was) te lezen. Er staan allemaal Nederlandse woorden die ook wel op een grammaticaal zinnige wijze opgeschreven zijn, sommige delen van zinnen lijken zelfs leesbaar. Maar als je er chocola van probeert te maken proeft het als… woordenbrij?
Sommige mensen op Twitter en in de Slack van het Podcastnetwerk zeiden dat ‘de NPO het naar zich toe wil trekken’. Wat dat betekent, snap ik nog niet zo goed, maar het klinkt alsof ‘zij’ er dan meer over te zeggen willen hebben. Wie zij zijn? Ik heb eerder in deze nieuwsbrief beschreven dat ik een NPO-fonds aanvraag heb ervaren als het bestormen van een bastion. Als ik mensen hoor praten over ‘de mensen van de NPO’, voelt het alsof het gaat over de reuzen die in de kastelen bovenaan de bonenstaak van Jaap wonen. Iets minder abstract klinkt het alsof het schoolbestuur een nieuw beleid wil doorvoeren, terwijl de leerlingenraad daartegen is omdat het tegen het belang van de leerlingen lijkt. Zo gezien, lijkt het alsof het schoolbestuur de leerlingenraad probeert te passeren door ze weg te spuiten met een kanon vol ambtelijk spraakwater. Trekt de NPO hier een rookgordijn op? Het lijkt zo, want het woord dat het meest naar voren kwam in de gesprekken die ik hierover probeerde te voeren, was: “vaag”.
In mijn zoektocht kwam ik wel via via bij iemand die voor een landelijke krant bezig is alles helder op een rijtje te zetten. Laten we hopen dat diegene, met een paraplu en ventilator in de hand, wat van de rook kan doen optrekken.
Als jij er meer van denkt te snappen: mail me dan alsjeblieft terug!
Hoe kies ik een podcasttip?
Kort iets over het podcast-tippen in het algemeen voordat ik de podcasts van deze week tip. De laatste tijd merk ik dat ik steeds vaker gevraagd word om een serie te tippen, door lezers, vrienden of bekenden uit de podcastscene. Daar heb ik natuurlijk in principe niets op tegen, maar ik heb wel het idee dat jullie deze nieuwsbrief lezen omdat ik de podcasts niet zomaar tip. Daarom heb ik een paar regels voor mezelf bedacht: ik tip alleen iets als ik het zelf geluisterd heb en het ook daadwerkelijk tipwaardig vind. Nog belangrijker vind ik dat, als het een ‘verhalende’ serie (met een afgesloten verhaal) is, ik eerst alle afleveringen moet hebben geluisterd voordat ik er iets van kan vinden. Eindes doen ertoe! Normaliter probeer ik de tips ook in een vast stramien af te wisselen: iedere week één aflevering tip en één serie tip, waarin iedere week gewisseld wordt tussen Nederlands en Engels. Zo zorg ik voor mezelf dat ik niet alleen maar talkshows tip en ook mijn best doe om voor jullie naar bijzondere afleveringen op zoek te gaan. Hoewel het zelden lukt, probeer ik wel altijd bijpassende tips bij de nieuwsbrief van die week te geven. Zo ook deze week, maar…
Deze week passen de tips niet in mijn verzonnen stramien: stiekem tip ik van beide series specifiek een aflevering. Dat is flauw, want in principe kan je prima beide series helemaal luisteren. Alleen, de ene serie is pas net begonnen en bij de andere serie vond ik de middelste aflevering toch echt het meest interessant.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#71)
Podcast: Op de vijfde rij
Aflevering: … bij de Fantasten #2: Op reis naar het beloofde land
Uitgekomen op: 8 april 2022
Uitgekomen bij: Eye en VPRO Cinema, gehost door Cesar Majorana
Deze serie begint met de vraag: waarom is Nederlandse film zo ondermaats? Oké, het is wat mooier geformuleerd en wordt slim historisch gekoppeld aan een manifest dat geschreven werd eind jaren negentig, wat zich hard maakte voor meer ‘fantastische film’. Als u net als ik nog nooit van dat manifest heeft gehoord, kan dat kloppen: het werd niet echt een succes. Wat cool is aan deze podcast is hoe het de filmindustrie van Nederland doorlicht en het in perspectief plaatst met de Belgische. In Vlaanderen lijkt wat het manifest wilde namelijk wel geslaagd, of zijn de films in ieder geval een stuk cooler gekomen omdat talentvolle makers meer kans krijgen.
Je hoort dat er veel werk in de podcast zit: telefoongesprekken, ontbijtjes en zelfs een bezoekje aan het filmfestival in Oostende. Dat is leuk, maar de kern zit hem voor mij toch echt in aflevering #2. Deze aflevering geeft niet alleen inzicht in hoe je een filmaanvraag doet, maar ook hoe veel invloed de mensen die bij de filmfondsen werken invloed hebben op wat er gemaakt wordt. Zoals host Cesar Majorana (waarschijnlijk) Henry Ford quoot: “als de mensen hadden mogen bepalen wat voor auto ze wilden, hadden we nu waarschijnlijk alleen maar snellere paarden gehad”. Niet dat ik nu zo’n Ford-fan ben, maar zo voelt het soms ook als je vernieuwende podcast(festival) ideeën door commissies probeert te slepen.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#71)
Podcast: Crypto Island
Taal: Engels
Uitgekomen bij: onafhankelijk
Vorige week tipte ik een recente aflevering van Reply All, omdat ze voor het eerst in tijden weer een echte Reply All-achtige aflevering hadden gemaakt. Door de laatste aflevering van Crypto Island ben ik erachter hoe dat komt. Een van de oprichters van Reply All, PJ Vogt, heeft vorig jaar ontslag genomen om een brand die woedde te blussen en is nu weer op eigen houtje begonnen. In de laatste aflevering hoor je een montage van interviews die PJ had op een bitcoin-festival. Terwijl ik luisterde en van het enige geweldige willekeurige gesprek in het andere viel, maar dan toch met een betekenislaag op het einde, herkende ik weer precies die Reply All stijl die ik zo kon waarderen van 2016-2021. Zo hoor je maar weer hoe veel invloed een eindredacteur heeft op een podcast (dat was PJ bij Reply All ook, naast host).
De andere afleveringen zijn ook leuk maar meer informatief. Als je nog niet geluisterd hebt zou ik aanraden om de eerste aflevering te luisteren en dan meteen deze, dan heb je net wat meer context over waar de podcast in zijn geheel over gaat.
Bonustip: PJ schrijft ook een nieuwsbrief bij zijn podcast.
Dank deze week aan Wouter die inviel voor Sharon in het kader van de spellingscheck. Afgelopen weekend was ik met de voltallige eindredactie op zelfverzonnen brutalisme tour. Wie weet voor welk gebouw Sharon en Wouter hier staan krijgt een gratis architectuur-podcasttip teruggestuurd!
KLIKLINKJES
Leuk stuk over podcasting in Vlaanderen en het Calimero-syndroom waar ze daar aan lijden in de VPRO-gids.
Een leeftijdstest: doet de titel van Crypto Island jullie ook zo denken aan dit computerspel?
Via de twitter van Maartje Duin kwam ik op deze brandbrief die eerder door makers is gestuurd aan de NPO.
De Rotterdamse politie had iemand te gast in hun slicke videopodcast die niet herkenbaar in beeld mocht. Wie zou dat zijn?
RODDELHOEK
Trouwe lezer, gastauteur en inmiddels auteur van een eigen podcastnieuwsbrief Elja wees me op deze perfecte zaak voor een meta true-crime podcast. Of is het een podcastceptionpodcast?