Hallo luisterende lezers,
Na het publiceren van de tweede editie van nieuwsbrief kwam uit nogal onverwachte hoek aandacht voor mijn podcastdagboek. John Sullivan, mediawetenschapper aan het Muhlenberg College in de VS, las Heb je nog een Podcasttip en stuurde het door aan collega-podcastonderzoekers op Twitter.
Er lezen nu dus ook mensen via Google translate mee, welkom! Ben ik even blij dat ik niet alleen maar Nederlandstalige podcasttips geef. Speciaal voor hen zal ik nog wat meer ingaan op mijn individuele luistergedrag. Deze data kan je destilleren uit mijn podcastlog, maar veel van wat ik nu ga vertellen is ook anekdotisch. Als je geen mediawetenschapper bent, blijft het toch leuk om te lezen. Aan het eind stel ik een aantal vragen waarmee je jouw eigen podcastluistergedrag onder de loep kunt nemen.
Toen ik erachter kwam dat ik gemiddeld 20 uur per week podcasts luisterde was ik niet heel verbaasd, maar ik vond het toch wel veel. Het is immers een halve werkweek: waar haal ik die tijd eigenlijk vandaan? Wat ik inmiddels iedereen aanraadt is om wat je ook doet, je niet stil moet gaan zitten op de bank om naar een podcast te luisteren. Dat zijn we gewend van andere media: de krant, televisie, film. Wat voor mij audio, en specifiek podcasts, zo fijn maakt, is dat je het kan consumeren terwijl je iets anders doet. Ik vertel altijd dat, als ik mijn schoenen ’s ochtends aantrek, ik ook mijn koptelefoon ‘aantrek’. Vanaf dat moment luister ik, met name onderweg podcasts. Als je ergens een kwartier naartoe moet fietsen, heb je doorgaans zo 20 minuten geluisterd.
Het podcastlog begon ik middenin de eerste lockdown: toen fietste ik niet dagelijks ergens naartoe. Ik heb daarom mijn luistergedrag aangepast door bijvoorbeeld al vóórdat ik mijn schoenen aantrok mijn koptelefoon op te zetten. Zo luister ik nu ook vaak tijdens het ontbijt maken (10 minuten), koffie maken (5 minuten, ik houd van snobby filterkoffie) tandenpoetsen en flossen(3-5 minuten). Op die manier heb ik die 20 minuten van de fiets gecompenseerd, al weet ik niet of ik nu op het niveau zit van voor de pandemie. Wat ik niet doe, maar wel vaak van mensen hoor en zelfs kan terugzien in de statistieken van mijn eigen podcast Kaas, is voor het slapengaan luisteren. Dat heeft met name te maken met het luxeprobleem dat ik snel in slaap val als ik in bed lig. Wanneer ik luister, zegt alleen niets over wat ik luister. Om zoveel te kunnen luisteren pas ik verschillende strategieën toe.
Als ik een nieuwe aflevering uitzoek om te luisteren in mijn “up next” playlist in Overcast, moet die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo luister ik altijd om en om Nederlands- en Engelstalige podcasts. Daarnaast wissel ik doorgaans storytelling podcasts af met keukentafel- en interviewpodcasts.. Bij podcasts waarin een gesprek gevoerd wordt door mensen wiens stemmen ik goed ken, speel ik de afleveringen versneld af. Hieronder vallen De Eeuw van de Amateur, The Vergecast, Een Podcast over Media en Radio Mangiare. Als er bij die laatste een gemonteerde reportage inzit, zet ik de snelheid vaak terug naar normaal omdat ik weet dat er vaak veel moeite en ritme in timing wordt gestopt. Een paar shows luister ik op een vast moment, zoals The Vergecast altijd in het weekend. Series luister ik ‘tussen deze regels door’: ik luister ze wel vaak binnen een beperkt tijdsbestek, maar wel met andere afleveringen er tussendoor. Vaak komen toch niet alle afleveringen tegelijkertijd uit. Een uitzondering maak ik voor Reply All: als daar een nieuwe aflevering van is, luister ik hem direct - nadat ik de aflevering die ik aan het luisteren was eerst netjes heb afgeluisterd.
In een latere editie ga ik in op waar ik eigenlijk al die tips vandaan haal, want dat houd ik ook bij in de tabel.
En dan nu de tips!
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK - 3
Podcast: Eeuw van de Amateur
Taal: Nederlands
Aflevering titel: ALLES over liefdeslessen van Elizabeth Taylor en Arthur Japin (aflevering 70)
Duur: 1 uur, 28 minuten en 20 seconde
Uitgeverij: Dag en Nacht Media
Genre en keywords: Keukentafel, schrijven, toneel, spelen
Nog één ding over mijn luistergedrag: ik luister nooit afleveringen opnieuw. Ik hoor soms dat mensen dat doen en dan denk ik: waarom? Er is nog zo veel meer moois! Toch heb ik deze aflevering uit 2018 in 2020 nog een keer teruggeluisterd. De aflevering was me op de een of andere manier bijgebleven. Dat is niet omdat ik nu zo’n fan ben van Arthur Japin, van hem heb ik slechts een boek gelezen. Ook niet van de podcastmakers Botte Jellema en Ype Driessen, van hun podcast heb ik slechts vanaf het begin af aan alle afleveringen geluisterd en ben ik op twee na bij alle liveshows die ze opgevoerd hebben geweest ;-) Wat deze aflevering zo bijzonder maakt, is dat hij klinkt als een soort ‘safe space’. Alle heren in deze aflevering vallen op heren, en dat hoor je op de een of andere manier - hoewel ik zelf niet per se op heren val. Los daarvan vertelt Japin super fijn, en heeft hij ook nog anekdotes over het vak ‘tekstbehandeling’ waar ik nog nooit van gehoord had.
SERIE TIP VAN DE WEEK - 2
Podcast: Startup (seizoen 4: Dov Charney)
Taal: Engels
Duur: 7 afleveringen van tussen de 30 minuten en een uur
Uitgeverij: Gimlet Media (toen het nog niet overgenomen was door Spotify)
Genre en keywords: Queeste, mode, ondernemerschap, profiel, seksuele intimidatie
Deze podcasttip geef ik, omdat ik gister een podcast opnam die ging over ondernemerschap in de mode-industrie (die aflevering komt pas 22 februari uit, maar je kunt wel vast abonneren op Systeem op de Schop). Vorige week zei ik dat ik het zo knap vond als documentairemakers een hele lange tijd met een onderwerp bezig zijn en dat terug kunnen brengen naar een aantal uur verhaal. Dat is bij deze serie net zo. Lisa Chow volgt Dov Charney, de beruchte oprichter van American Apparel, in zijn pogingen een nieuw succesvol kledingmerk op te zetten. Het gaat deels over de mode-industrie en deels over zijn vorige succes en waar dat misging. Ik vond het vooral goed hoe Chow in een aflevering ervoor kiest om haar ‘journalistieke onpartijdigheid’ te laten varen en haar perspectief als vrouwelijke reporter toelicht. Ze portretteert immers iemand die beschuldigd is van seksuele intimidatie. Het is maar een onderdeel van het verhaal, maar ze laat daarmee wel goed horen dat onpartijdigheid ook maar een verhaal is. Opvallend: Charney is nogal een figuur, vergelijkbaar met de hoofdpersoon John B. Macklemore uit de serie S-town. Over ‘figuren’ en hoe makers met hen werken in een andere editie meer.
Let op: het lukte mij niet om deze afleveringen (eerste kwam uit op 4 november 2016, laatste in december 2016) terug te vinden in Apple Podcasts en alle andere podcast apps. In Spotify staan ze wel, dat komt waarschijnlijk omdat Spotify Gimlet in 2019 heeft overgekocht. Je kan ze ook nog via de site van Gimlet luisteren, klik daartoe op de link bij de titel.
Waar luister jij podcasts? En heb je een voorkeur voor wanneer je wat luistert? Hoort een podcast bij een vast moment van de week? Ik weet bijvoorbeeld dat mijn schoonzus Sharon, die deze nieuwsbrief redigeert iedere, zaterdagochtend samen met haar vriend Haagse Zaken luistert. Inclusief Haags bakkie om het weekend mee te beginnen ☕️ Luister je wel eens afleveringen opnieuw, en waarom dan?
Ik ben super benieuwd naar jullie luistergedrag, volgens mij kan je gewoon terugmailen als je in deze e-mail op reply klikt!
✌🏻
Lieven
Deze week was ik jarig, poes Teddy hielp met opruimen…
Kliklinkje (voor de wetenschappers!):
Ik vond deze week deze ontzettend gave graaf waarin je kan kijken waar podcastluisteraars die een bepaalde podcast luisteren, nog meer naar luisteren. Dat kan je ook zien in de Apple Podcast app op je computer, maar niet op deze manier weergegeven. Niet alleen is het 3D, maar zie je ook heel duidelijk klusters rondom bepaalde podcasts. Wat je er mee kan weet ik nog niet, maar het is super vet.
Raad eens hoeveel mensen sinds gisteren deze nieuwsbrief lezen?
Bonustip: ik mixte deze maand een nieuwe aflevering van Windoog af, dat is een verhalende podcast over architectuur(kritiek). De laatste aflevering gaat over het Waterloopbos waarvan ik niet wist dat het bestond maar wat me inmiddels fascineert! Luister de Windoog in je podcast app of op de website.