⭐️ Twaalf punten gaan naar...

Heb je nog een Podcasttip? #21

Noot voor de snelle lezer: vanavond, donderdagavond 27 mei 2021 interviewen we live Annegriet Wietsma over haar podcast De Deventer Mediazaak in de Podcastclub. Je kunt hier live meekijken en luisteren.

Net toen je dacht dat je een jaar niets meer over het Songfestival zou horen, las je de titel van deze nieuwsbrief. Ook ik heb tot diep in de nacht (in 'coronatijden') naar de finale gekeken, en ook ik heb zonder succes per sms een stem uitgebracht. Gelukkig gaat deze nieuwsbrief niet over de aftermath van het Songfestival, maar over data. Keiharde podcastdata, in een mooi jasje gegoten.

De eerste keer dat ik professioneel te maken kreeg met een database was in 2014 bij IDFA. Als stagiair op de programma-afdeling moest ik honderden, zo niet duizenden, ingezonden films met de hand een generieke afwijzingsbrief sturen. Dat deden we middels 'de database' die, naar mate het festival vorderde, een steeds crucialer onderdeel bleek. Als bezoeker denk je misschien dat het Rembrandtplein of de bioscoopzalen het festivalhart vormen, maar achter de schermen zijn die onderdelen slechts eindproducten. Vrijwel alles wat je ziet rondom zo'n festival gaat in de database, en komt daar ook op een hele boel verschillende manieren weer uit zodat een heleboel mensen samen een tiendaags evenement kunnen neerzetten. Het evenement waar ik voor het eerst in aanraking kwam met Serial. De database is complex, super groot en tegelijkertijd heel handig. Als je erover nadenkt, is een database niet veel meer dan een complexe excel. En als je dan nog verder denkt, zou jij dit nooit hebben kunnen lezen zonder een heleboel databases die aan elkaar zijn gekoppeld 🤯

Na IDFA heb ik niet veel meer met databases en excel gedaan. Totdat ik in verschillende spreadsheets de administratie van mijn eigen bedrijf ging bijhouden en begrotingen ging maken voor de activiteiten van stichting Podcastnetwerk. Maar dat heeft me veel minder gebracht dan de vrij omvangrijke database van geluisterde podcastafleveringen, die ik in het afgelopen jaar heb bijgehouden.

Door deze nieuwsbrief heb ik namelijk niet alleen meer gestructureerd leren nadenken over podcasten in de praktijk en geoefend met schrijven, ik heb ook een beter begrip gekregen van wat 'data' is.* Het delen met jullie via de doorzoekbare websites heeft me bewust gemaakt van hoe je data kunt aanbieden en ook welke data ik liever voor mezelf houd (de zure opmerkingen, bijvoorbeeld). Hoe meer ik deel en log, hoe meer ik leer wat ik nog niet kan. Wat ik bijvoorbeeld slecht kan en mijn oud-huisgenoot Luuc beter kon met de boxplotten, is het combineren van verschillende tabellen in mijn database. In principe zijn alle grafieken datavisualisaties, maar je kunt ze vervolgens ook nog eens mooi vormgeven.

Dat laatste heeft Dieuwertje de afgelopen week voor mij gedaan. Voor mij een vervreemdende ervaring, omdat ik eigenlijk geen snars bleek af te weten van CSV's, komma's en andere waarden die je al dan niet kunt combineren. Ze heeft, in lijn met de uitslag van het Eurovisie Songfestival, drie visualisaties gemaakt op basis van de data in mijn podcastlog, tussen 8 mei 2020 en 8 mei 2021. Ja, het zijn toplijstjes, maar wel lijstjes die niemand anders heeft!

Dieuwertje heeft ook een grafiek gemaakt van hoe veel minuten ik per dag heb geluisterd. Die zie je hieronder, met enkele verklaringen en leuke life events:

Mijn twaalf punten gaan naar Dieuwertje! Tien punten gaan deze week naar Sharon die de eindredactie verzorgde 🙏

De tips deze week hebben als thema: fysieke dingen waar je bijna dagelijks mee te maken hebt, maar waarschijnlijk nog nooit langer dan een podcastaflevering over hebt nagedacht.

TIP VAN DE WEEK (#21)

Podcast: The Experiment

Aflevering: The Case for Sweatpants

Taal: Engels

Uitgekomen op: 2 feburari 2021

Lengte: 23 minuten en 1 seconde

Uitgeverij: WNYC en The Atlantic, maker Julia Langoria

Genre en keywords: storytelling, design, fashion, popular culture

Als ik lange dagen alleen achter de computer zit te werken, maak ik het mezelf een beetje aangenamer door niet mijn normale spijkerbroek aan te trekken maar een joggingbroek. Deze aflevering gaat over een vergelijkbaar kledingstuk, de sweatpants. The Experiment gaat over dingen die de Verenigde Staten hebben gemaakt tot wat het nu is, en blijkbaar is de sweat pants er daar een van. Wat leuk is aan de aflevering, is dat het kledingstuk en z'n metamorfose niet alleen op basis van de tijd maar vooral door de sociale klasse die hem draagt wordt geanalyseerd. Op die manier kun je aan de hand van een kledingstuk begrijpen hoe het culturele fenomeen 'mode' zo'n beetje werkt. Extra leuk is het als je je dan realiseert dat je zelf ook (dat soort) kleren draagt, en dat die een culturele geschiedenis hebben.

Dat ik deze tip geef, is ook een reminder aan mezelf dat ik ook eens andere afleveringen van deze podcast moet luisteren. Hij komt namelijk van goede uitgevers huize, en dat hoor je! WNYC publiceert o.a. Radiolab en ook The Atlantic is hun podcast game aan het versterken sinds het succes van Floodlines van vorig jaar — ja, dat is een bonustip.

SERIE TIP VAN DE WEEK (#21)

Podcast: Rijkswaterstaat

Taal: Nederlands

Lengte: Er zijn nu twintig afleveringen van tussen de 20 en 40 minuten

Uitgeverij: Rijkswaterstaat. Maker: Botte Jellema

Genre en keywords: storytelling, Nederland, infrastructuur, natuur, water, deltawerken

Nee, dit is niet een serie van de podcast GEEL (al zou dat wel een leuke collab zijn) en ja, bijna iedere overheidsinstantie heeft tegenwoordig een eigen podcast. Zoek maar eens op Rijkswaterstaat, dan krijg je zelfs drie resultaten — waaronder deze. Bijzonder aan deze podcast is misschien dat het wel de eerste leuke podcast van een overheidsinstantie was. Verslaggever Botte Jellema gaat op reportage langs classics als de Deltawerken en de Waddenzee, maar hij onderzoekt ook hoe het wegennet in elkaar zit. Eigenlijk is het een soort Klokhuis over infrastructurele dingen, maar dan voor volwassenen. Extra leuk om te luisteren als je bijvoorbeeld over de snelweg rijdt!

Toevalligerwijs schrijven Botte en ik de komende maand in Heb je nog een podcasttip een reeks over de vraag: wat is geluidskwaliteit? En ook hij interviewde Annegriet Wietsma deze week, in De Eeuw van de Amateur.

💥 KLIKLIKJES

Dieuwertje verkoopt trouwens leuke kaarten op haar website, onder andere van een schattige egel, een kat die jarig is en een vrouw op de maan.

Over grafiekjes gesproken: leuke stippelgrafiekjes op het blog van Pacific Content over het uitbrengschema van podcasts.

Iemand heeft een opvallende podcast trailer met iets over eten online gezet 🔜🍽☠️

Vanavond (donderdag 27 mei) dus om 21 uur live via deze link interviewen we Annegriet Wietsma over De Deventer Mediazaak! Lees je dit te laat? Abonneer je dan op de Podcastclub in je podcast app, daar verschijnt de aflevering vanzelf.

*Ooit maakte mijn toemalige radio Swammerdam-collega Tim Wagemakers met mij een aflevering over Big Data. Althans met mij: je kunt terughoren hoe weinig ik ervan begreep.