Het algemene publiek bestaat niet
HJNEPT #147 De onderbelichte fotostrip en The Redemption of Jar Jar Binks
Dienstmededeling: volgende week woensdag 12 maart is het Podcastfestival @ InScience Film Festival in Nijmegen. Na mijn verlof kijk ik er naar uit jullie daar weer in het echt te zien! Koop je kaartje voor het dagprogramma (inclusief keynote) hier of los voor de keynote hier. Vrienden van het Podcastnetwerk krijgen €20 korting op het dagprogramma.
Dikke kans dat er onder jullie mensen zaten die bij het lezen van de titel van deze nieuwsbrief dachten: “duh”. Toch weet ik dat er maar al te veel podcasts worden gemaakt voor 'een algemene doelgroep'. Dat weet ik niet alleen uit mijn inmiddels vijf jaar ervaring als podcastmaker, maar ook uit een recente Podcastclinic die ik eind januari verzorgde in opdracht van NEWS. Dit nieuwe expertisecentrum wetenschap en samenleving zet zich in voor betere wetenschapscommunicatie, bijvoorbeeld door gehakt te maken van algemene publieken.
In aanloop naar de clinic stuurden we een survey naar de pak hem beet 25 podcastmakers van 12 verschillende wetenschapspodcasttitels die deelnamen. Die podcasts worden gemaakt door het hele land: van Groningen tot Nijmegen en van universitair medisch centrum tot podcasts van omroepen. De survey bevatte onder andere de vraag: op welke doelgroep is je podcast gericht? Dit plaatje geeft een overzicht van een groot deel van de antwoorden:
Op de vraag wat mensen dit jaar met hun podcast willen bereiken gaf ook bijna iedereen het antwoord: meer publiek bereiken. Nu klinkt het logisch om dan 'het algemene publiek' als doelgroep te nemen: dat is immers de grootste doelgroep van ze allemaal!
Maar bij podcasts (en andere on demand media) werkt het eigenlijk precies andersom. Daar hebben we te maken met een lean forward audience. Simpel vertaald wil dat zeggen dat ze niet achterover hangen, zappen en kiezen uit wat het broadcast aanbod maar voorschotelt. Een lean forward/foward leaning publiek maakt heel actief een keuze voor een programma maar vooral onderwerp, tegenwoordig vaak via de zoekbalkjes die we kennen van streaming apps (en de bibliotheek).
Dit is misschien makkelijker te begrijpen als we het heel concreet maken. Als ik naar wetenschapspodcasts wil luisteren, heb ik echt een hele lange lijst van titels waar ik uit kan kiezen. Sterker nog: ik zou niet eens weten welke ik zou moeten kiezen, omdat zo veel over heel veel verschillende onderwerpen gaan. Het is veel waarschijnlijker dat ik, als forward leaning publiek, iets wil weten over de wetenschap achter een specifiek onderwerp. Als ik zoek op vogels bijvoorbeeld, kom ik al veel beter aan mijn trekken. Niet alleen omdat er maar een paar vogelaarspodcasts zijn, maar ook omdat die veel specifieker bieden waar ik naar op zoek ben. Het onderwerp (of de zoekterm) ‘vogels’ is iets specifieker dan ‘wetenschap’ maar haast even onuitputtelijk. Hetzelfde geldt overigens voor kaas, of architectuur. Hoewel deze ‘niches’ in eerste instantie misschien iets moeilijker aan te boren zijn, qua publiek valt er veel meer uit te tappen in the long run.
De tip is dus: denk niet in een algemeen publiek, maar in een specifiek onderwerp. Dan vindt het publiek jou, in plaats van dat je alleen maar zendt naar een algemeen publiek – en dus eigenlijk niemand.
Met dank aan Sicco de Knecht, directeur van NEWS, voor het meelezen met het bovenstaande.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#147)
Podcast: Onder Mediadoctoren
Aflevering: De onderbelichte fotostrip
Duur: 1 uur, 32 minuten en 10 seconden
Uitgekomen op: 24 december 2024
Uitgekomen bij: onafhankelijk
Genre: diepte-interview
Het leuke aan podcasten is dat iedereen het kan doen. Dat betekent bij wetenschapspodcasts bijvoorbeeld dat niet alleen journalisten of wetenschapscommunicators podcastsmaken, maar ook wetenschappers zelf. Onder Mediadoctoren is misschien wel de langstlopende wetenschapspodcatst in Nederland die door wetenschappers zelf gemaakt wordt. Ik heb ze al vaak getipt in deze nieuwsbrief, maar deze aflevering licht ik er in het kader van deze editie even uit.
Een groot voordeel van een specifieke, lean forward of niche doelgroep is dat je, anders dan bij ‘het algemene publiek’ uit kunt gaan van veel voorkennis. Dat bespaart je uitleg tijd, waardoor je sneller en verder ‘de diepte in’ kan. In deze aflevering bijvoorbeeld worden lang niet alle wetenschappelijke termen die voorbij komen (bijv. ‘affordances’ ) uitgelegd. Daarnaast voegt het bevragen vanuit de hosts die wetenschapper zijn iets toe: zij denken vanuit een kader, in dit geval een cultural studies perspectief, ookal is dat niet altijd even expliciet.
Bovendien wordt in deze aflevering steeds “het medium fotostrip” bevraagd, zoals ik in deze nieuwsbrief graag het medium podcast bevraag. Voor mij is dat als luisteraar waardevol, omdat je dan met je gedachten verder komt dan wat algemene informatie en de geschiedenis van de fotostrip – zoals je dat in een interview voor een ‘algemeen publiek’ zou verwachten. Ook passeren veel cliché beelden over de fotostrip (saai, corny) de revue, wat ook voor niet-ingewijden toegankelijk is. Het jammere is dat in deze aflevering nogal lang wordt doorgegaan op het autobiografische aspect. Misschien is het omdat er in deze aflevering een maker en geen collega-wetenschapper te gast is, maar dat autobiografische lijkt me nu juist niet iets typisch voor de fotostrip.
Waarom is het een podcast? Zie bovenstaande. Full disclosure: Met een van de sprekers in deze aflevering heb ik op regelmatige bassis imessagecontact, van een ander heb ik meermaals diens auto geleend en met nog een derde heb ik jarenlang het bed gedeeld. De mediadoctoren hebben zelf trouwens wel een duidelijke doelgroepbeschrijving op hun website staan, al bleek bij navraag dat ze zich “er niet echt aan houden.” Ook zijn ze ooit begonnen als videopodcast!
SERIE TIP VAN DE WEEK (#147)
Podcast: The Redemption of Jar Jar Binks
Duur: zes afleveringen van 30-35 minuten
Uitgekomen op: 28 juni 2023
Uitgekomen bij: TED
Genre: scripted interviewshow
Isobel, de producent van het Podcastfestival @ InScience, raadde mij onlangs deze podcast aan toen ze zag dat ik een STAR WARS (™) muts op had. Ik ga met de schuifdeur in huis vallen en stellen dat dat The Phantom Menace (Episode I dus) een van de beste uit de STAR WARS (™) saga vind. Wat ik destijds (ik was 8) niet door had is hoe veel backlash er was op de film en specifiek het karakter Jar Jar Binks. Tot ik deze podcast luisterde.
De podcast is gemaakt en gehost door Dylan Marron, bekend van de aardige show Conversations with people who hate me. Hoofdpersoon is Ahmed Best, de persoon die Jar Jar Binks speelde én zijn stem deed. Het non-fictie verhaal volgt bijna naadloos de regels van een tragedie, wat in eerste instantie leuk is maar na een paar afleveringen wel erg 'Amerikaans' – tot en met de scène op de brug aan toe. Toch krijg je een leuk kijkje achter de schermen van zowel het maakproces van STAR WARS (™) films als de mensen die de online haat die volgde op de film voedden. Eigenlijk is deze podcast dus: conversations with people who made a film(prequel) and whose audience hated it. Het internet kwam destijds op en de online reacties op The Phantom Meanace waren zo heftig dat mainstream media er ook over gingen berichten.
25 jaar later zijn we wat dat betreft eigenlijk niet zo veel opgeschoten, maar de redemption die Jar Jar in de tussentijd heeft gekregen is zeker het luisteren waard.
Waarom is het een podcast? Als je hier een videoserie van had gemaakt (TED is immers bekend van de video’s), waren ze al het productiebudget kwijt geweest aan het licenseren van de rechten van STAR WARS (™) beeldmateriaal van Disney.
KLIKLINKJES
Wat, heb je nu nog steeds geen kaartje voor het Podcastfestival @ InScience volgende week woensdag in Nijmegen?
Nog maar een paar plekken in de cursus De Geheime kracht van de stem van Siona Houthuys (Audiocollectief Schik) op zaterdag 27 maart in Amsterdam. De aanmelddeadline is 15 maart.
Goed nieuws van mensen die houden van ‘verhalende’ podcasts: Heavyweight gaat door bij Pushkin Industries. In ander goed nieuws: de Nederlandse Heavyweigt, Achterwerk is terug met een nieuw seizoen! 🎶alles komt goed🎶
Op 2 april is er voor het eerst een KLANKBORD in het Documentaire Paviljoen in het Vondelpark, georganiseerd door OORZAKEN, de Dutch Directors Guild en het Podcastnetwerk. Het thema voor deze sectorbrede bijeenkomst voor audiomakers is ‘weten wat je waard bent’.
Een paar weken terug was ik naar de premiere van de nieuwe theatershow van DAMN, HONEY! en daar werd ik ondanks de staat van de wereld toch weer een beetje hoopvol van. Moedig voorwaarts dus!
RODDELHOEK
Ik kan niet bevestigen noch ontkennen dat ik tijdens mijn verlof passagier was op de Exhibit C True Crime cruise van Wondery.