Deze nieuwsbrief schrijf ik terwijl we bijna op de helft zijn van onze projectweek van het experimentele podcastproject De Merel uit de Machine, waar ik twee weken terug ook over schreef. Omdat we pas op de helft zijn en vrij diep in grote brainstorm flip-over-vellen zitten, kan ik nog niets heel concreets melden over het project. Maar ik wil wel iets rechtzetten, of uitdiepen. We zijn er namelijk achter gekomen dat Neutrinowatch, wat voor mij een groot voorbeeld is, niet zo dynamisch is als ik dacht.
Even een stukje terug, voor wie twee weken geleden niet gelezen heeft en te lui is om terug te lezen. Generatieve of dynamische podcasts zijn podcasts die kunnen veranderen van inhoud. Hierbij wordt een deel van de inhoud vervangen, vergelijkbaar met hoe je steeds andere reclames in podcastafleveringen hoort. Die reclames zitten er doorgaans niet vast in (ingebrand, zoals je vroeger met ondertitels bij gedownloade films of series had) maar zijn dus dynamisch geplaatst. Op die manier kun je de luisteraar technisch gezien iedere keer als die op play drukt een andere inhoud voorschotelen.
We hebben zeker anderhalf uur met makers Jeff Emptman en Martin Zaltz Austwick gezoomd over hoe zij hun generatieve podcast Neutrinowatch in elkaar hebben gezet. Het blijkt aan elkaar te hangen van allerlei systemen en codetaal die ik als simpele podcastmaker niet snap (Jupyter Notebooks, Pydub, Cronjobs). Bovendien draait het hele systeem, dat iedere dag nieuwe podcast-afleveringen genereert en publiceert, op de laptop van een van de makers 🤯 Als die stukgaat of een tijdje geen internet heeft, bestaat de podcast nog wel maar faalt het concept van de podcast. Er komen dan namelijk geen nieuwe afleveringen meer uit. Maar wat bedoelen we eigenlijk met een ‘nieuwe’ aflevering, als het over generatieve podcasts gaat?
In het geval van Neutrinowatch zijn er negen generatieve concepten uitgewerkt in losse afleveringen. Iedere dag worden nieuwe versies van de afleveringen gemaakt, die de oude bestanden op de feed vervangen. Om een nieuwe versie van de aflevering te horen, moet je dus opnieuw de aflevering downloaden of afspelen. In die afleveringen zijn dan een aantal dingen anders. Denk aan de naam of de lievelingskleur van de host, of (een stuk van) de muziek. Je hoort dit vaak vrij duidelijk, omdat het mechanisch klinkt. Wat er anders is, wordt doorgaans toevallig gekozen door de computer, of kan afhankelijk zijn van wat er die dag op het internet is gepubliceerd (bijvoorbeeld in koppen van nieuwsberichten). Het systeem werkt en draait ook al bijna een jaar, een prima ‘proof of concept’ van een generatieve podcast dus. Maar wat mist is een vorm van interactie.
Bij het uitleveren van reclames rondom podcastafleveringen worden ook nieuwe ‘afleveringen’ gegenereerd, maar wordt er ook iets gedaan met de informatie van de gebruiker. Zo kan je bijvoorbeeld een advertentie targeten op een bepaald taalgebied, en in Spotify zelfs op een bepaalde leeftijdsgroep of gender. Dit geeft, hoe klein ook, interactiviteit aan de podcast. Je kunt het systeem bijvoorbeeld om de tuin leiden door een VPN aan te zetten en voor een heel ander land te kiezen. Voor je het weet hoor je dan Deense, Duitse of Zweedse reclames in je podcasts! Of helemaal geen, dat is lekker rustig.
Wat we willen doen met De Merel uit de Machine lijkt veel meer op een videogame, waarbij de acties die je als gebruiker uitvoert ook consequenties hebben voor het verhaal wat je hoort. Veel meer zoals een videogame dus. Wat we echter niet willen maken is een choose your own adventure-verhaal in podcastvorm. Die bestaan namelijk al en dat concept vinden we eigenlijk te saai.
Kennen jullie nog een leuk voorbeeld van een generatieve/interactieve/dynamische podcast? Ik hoor het graag, je kan gewoon reageren op deze mail!
Hartelijk dank deze week aan eindredacteur Wouter die inviel voor Sharon. Wouter heeft voor zijn werk bij DRIFT ook een podcast gemaakt onder de titel Voer Voor Verandering. Het gaat over transitiewetenschap: over waarom onze maatschappij soms heel lang lijkt stil te staan, en dan ineens heel snel verandert. En over hoe het kan dat er zoveel goede initiatieven zijn om onze wereld duurzamer en rechtvaardiger te maken, maar er heel weinig daarvan echt doorbreken. De eerste twee afleveringen staan nu online en zijn leuk als je wat optimistischer in het leven wil staan!
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#70)
Podcast: The Kitchen Sisters
Aflevering: 108 The Dark Side of the Dewey Decimal System
Uitgekomen op: 22 januari 2019, bij Radiotopia
The Kitchen Sisters is een podcast waarvan ik weet dat ik hem veel te weinig luister terwijl het precies in mijn sweet spot zit qua intellectuele onderwerpen en artistiek-documentaire vorm. Makers Davia Nelson en Nikki Silva zijn ook nog eens gerenommeerde oude rotten in het vak: hun archief van 40 jaar audiodocumentaires is begin dit jaar opgenomen in het archief van het Amerikaanse Congres. Doorgaans moet je goed opletten bij hun werk, omdat er bijna geen voice-over wordt gebruikt. Die vorm is misschien nog wel moeilijker om te maken dan om te luisteren!
Deze aflevering gaat over iets fascinerends, waar je waarschijnlijk nog nooit over na hebt gedacht: hoe boeken in bibliotheken worden geordend. Dat is blijkbaar bedacht door ene Dewey, en zijn manier van denken over de wereld zit nogal verscholen in de rangschikking van die nummers. Het leuke aan de aflevering is dat ze niet alleen aankaarten wat er mis mee is, maar ook proberen een oplossing te vinden.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#70)
Podcast: Ouder
Taal: Nederlands (Vlaams!)
Aantal afleveringen: 5 van tussen de 40 en 50 minuten per stuk
Uitgekomen bij: Radio 1, maker: Raf Njotea en zijn goede vriend Lander
Toegegeven: ik ben late to the party met het tippen van deze podcast. Mijn collega Mina raadde ‘m aan en was er terecht van onder de indruk. Het verhaal gaat over Francis, de vader van maker Raf. Als Francis een beroerte krijgt vertelt hij in die wazige staat aan zijn zoons dat hij tien jaar ouder is dan hij altijd heeft doen voorkomen. Raf gaat op een zoektocht om uit te vinden hoe dat zit.
In eerste instantie dacht ik: wat is dit een raar, particulier verhaal om weer eens in het uitgekauwde zoektochtformat te gieten. Maar in dit geval is de reis veel mooier dan het antwoord. Dit is trouwens geen spoiler, want het antwoord is wel degelijk onderdeel van de reis — in tegenstelling tot veel andere zoektocht- en true-cime-podcasts. Sowieso weten de makers heel goed het particuliere te vertalen naar het universele. Want hoe goed ken jij eigenlijk het levensverhaal van jouw ouders? Let ook op hoe mooi de meeste voice-overteksten zijn geschreven én ingesproken, die combinatie hoor je (helaas) niet vaak.
KLIKLINKJES
Vorige week is the Deluxe Edition (of zeg ik beter: deel 2?) uitgekomen van The Stanley Parable, een van de videogames die een grote inspiratiebron is voor De Merel Uit de Machine. Ik had het nog niet gespeeld maar heb dat nu (ter research!) wel gedaan. Het is zeker de €20 waard als je even geen zin hebt om naar de bioscoop te gaan maar wel een avondje vermaak wil genieten.
Een andere aanrader qua games die we bespraken is Detroit: Becoming Human (PC/PS5).
Facebook heeft na een jaar besloten te stoppen met het ontwikkelen van podcasts op hun platform.
Jad Abumrad (de bedenker van mijn favo podcast Radiolab) was te gast in de podcast van de populaire YouTuber MKBHD en gaf een lesje podcastgeschiedenis en toekomst. Grappig genoeg sprak hij zichzelf tegen: eerst zegt hij dat podcast eIgEnLiJk GeWoOn RaDiO is, maar later zegt hij dat ze met Radiolab hebben uitgevonden dat het veel beter bij het podcastmedium past!
Twee wat langere stukken over crossovers tussen audio en andere media:
Dit stuk op Real Life Magazine bespreekt Clubhouse (weten jullie nog?), “social audio” tegen de achtergond van het populaire format TED (weten jullie nog???).
De podcast Being Trans probeert real life podcasts te maken. Een leuke beschrijving van hoe dat er aan toe gaat lees je in de New York Times.
TRANSFERNEWS
Ohja, ik ben dus nu verhuisd naar Rotterdam — maar heb gelukkig wel een kantoor in Amsterdam en een NS Dal Vrij abonnement, waardoor ik me haast weer student voel!
Zijn er Rotterdamse podcasters die deze nieuwsbrief lezen, of ken jij iemand die podcasts maakt in Rotterdam? Ik zou graag meer podcasters in de buurt willen leren kennen! 🍻