Deze nieuwsbrief schrijf ik vanuit mijn eerste zelf gehuurde kantoor. Sinds begin vorig jaar ben ik fulltime podcaster en tot voor kort werkte ik fijn vanuit huis. Maar na de zomer ontstond er een mogelijkheid om een ruimte te huren met collega-podcasters op de plek waar ik toch al veel opneem. Een kantoor huren leek me niet alleen zinnig en gezellig, maar was ook nog eens heel goedkoop. Voor de lage huurprijs is een reden. De gemeente wil namelijk graag dat er specifieke mensen op die plek werken: ik moest bij het huurcontract zelfs een verklaring tekenen dat ik een cultureel/creatief ondernemer ben.
Steeds als ik - samen met vele anderen - het pontje neem naar Amsterdam Noord, voel ik me onderdeel van de "creatieve klasse", zoals sociaal geograaf Richard Florida dat in het vorige decennium beschreef. De creatieve klasse is een key player in gentrificatie: het 'opwaarderen' van gebieden in een stad.
Door eerst creatievelingen, zoals podcastmakers, naar een gebied te halen met lage huren voor kantoorruimte, wordt het gebied aantrekkelijker om naartoe te verhuizen en dus voor projectontwikkelaars om nieuwe gebouwen neer te zetten. Gentrificatie gaat ten koste van de oorspronkelijke bewoners, die de verhoogde huren niet kunnen betalen. Laat staan een hypotheek. Inmiddels moet ook ik (samen met mijn partner, anders ben je sowieso kansloos) diep in de buidel tasten om in Noord binnen de ring te kunnen wonen.
Dit verhaal is vast niet nieuw voor jullie. En je vraagt je wellicht af wat dit met podcasting te maken heeft? Sta mij toe een vergelijking maken tussen de groei van steden en de groei van het (Nederlandse) podcastlandschap. Dat het podcastlandschap aan het groeien is, staat buiten kijf. Waar de waarde voor vastgoedontwikkelaars zit in het (op)nieuw ontwikkelen van grond en gebouwen om het tegen grof geld te verkopen, is die denk ik in de huidige podcastmarkt het makkelijkst te meten aan de waarde van advertenties (als je de hele media-advertentiemarkt neemt en podcasting daarvan ziet als een buitenwijk gaat de vergelijking ook goed op).
De podcastmarkt zit nu in een fase waarbij de creatieve bohemiens, gesponsord door de overheid, het voortouw hebben genomen.* Die bohemiens konden (want te weinig bereik) of mochten (want door publiek geld gefinancierd) echter geen reclames verkopen om hun producties heen, waar veel commerciƫle bedrijven dat nu wel doen. In die zin volgt deze ontwikkeling de logica van stedelijke groei: de voorlopers hebben het gebied aantrekkelijk gemaakt voor nieuwe luisteraars/bewoners en nu komen de ontwikkelaars. Via via hoorde ik wat het kost om in een aflevering van Teun en Gijs Vertellen Alles genoemd te worden (jullie willen dat als lezer natuurlijk ook weten, maar ik heb mijn bron beloofd het anoniem te houden). Teun en Gijs zijn in dit geval geen voorlopers maar ontwikkelaars: ze zeggen in hun eerste aflevering letterlijk dat zij "nu ook wel eens een podcast wilden maken". Van wat ik weet uit de catalogi van commerciƫle podcastnetwerken is het bedrag wat zij vragen voor een gesponsorde aflevering een stuk hoger dan gemiddeld. Gentrificatie heeft dus ook zijn intrede gedaan in de podcastwereld, en de vraag is of je er straks nog met weinig budget tussen kan komen.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK
Podcast: Makers Radio
Aflevering: Franck, de IC en de cijfers #16
Taal: Nederlands
Duur: 38 minten
Uitgekomen op: 20 juli 2020
Uitgekomen bij: onafhankelijk!
Iedere dag lees ik voor het slapen gaan het coronaliveblog van de NOS. Slapeloze nachten levert het me niet op, maar wijzer word je er ook niet van. Nu de besmettingscijfers op een all-time-high zijn leek het me toepasselijk om dit prachtige verhaal van Makers Radio te tippen. Het gaat over Franck, die ook geobsedeerd is met COVID-19-cijfers, maar om veel betere redenen dan ik. Eigenlijk heb ik al te veel gespoild met bovenstaande foto van Franck, dus nu ga ik er niets meer over zeggen behalve dan dat het echt de moeite waard is! Full disclosure: Makers Radio is een van de founding friends van het Podcastnetwerk, zij zijn met o.a. de Kostgangers voorlopers in het onafhankelijk uitbrengen van 'verhalende' podcasts. Hun grote voorbeeld is Radiolab: laat dat nu net ook mijn favoriete podcast Ć©n volgende tip zijn!
SERIE TIP VAN DE WEEK (#45)
Podcast: Radiolab, serie Mixtape
Taal: Engels
Duur: er zijn nu drie afleveringen van tussen de 37 en 51 minuten, er komen er nog twee.
Uitgekomen bij: WNYC studios, maker: Soren Wheeler
Vijf jaar geleden schreef ik mijn masterscriptie (sorry Michiel) over virtual reality. Daar was toen een vrij grote hype omheen, omdat er headsets op de markt werden gebracht voor het grote publiek. Ik keek hierbij specifiek naar hoe verschillende mensen uit de VR-industrie (game-developers, ondernemers, wetenschappers, etc.) aankeken tegen de beperkingen van de headsets, versus de belofte die virtual reality biedt. Uiteindelijk kreeg ik een matige 7 voor de scriptie ā een begeleider vond dat ik niet zo goed kon schrijven, vandaar dat ik nu oefen door elke week een nieuwsbrief te schrijven. De fascinatie voor media-technologie en hoe die toch vooral door mensen wordt gemaakt en gebruikt, is blijven hangen. ****Jullie kunnen dus begrijpen hoe blij ik werd toen Radiolab (misschien wel de beste podcast ooit) met een serie kwam over het aloude casettebandje. In Mixtape is de drager van media is het uitgangspunt voor de, zoals altijd vrij bizarre en goed geresearchte, verhalen. Iedere aflevering vertelt een totaal ander verhaal: als je de tijdlijnen van de verschillende afleveringen tegen elkaar af zou zetten zouden ze kriskras door elkaar lopen. Gezamenlijk hoor je dat het toch vooral de mensen zijn die technologie op totaal verschillende manieren inzetten. Tip voor iedereen die wel eens een bewerkt audioverhaal heeft gehoord!
Wederom dank aan eindredacteur Sharon, die af en toe ook inspiratie levert voor nieuwsbrieven! (Niet deze hoor, maar wel waarschijnlijk die van volgende week). Maar dit gifje past ook prima bij deze week:
KLIKLINKJES
VOX heeft "immersieve transcripten" gepubliceerd op hun website. Als daar nu eens geld voor ingeruimd kon worden op de begroting van elke podcast...
Misha Melita (š) sprak voor NRC met theaterdieren die nu ook audio maken š¦šš¦š¦¤
Er zijn nog maar twee plekken over voor de Oral History interview-cursus die Annegriet Wietsma in december bij de Podcastakademie! Hoofdzakelijk online dus weinig besmettingsgevaar.
Wil je browsen (of zoeken! gebruik de filters) door alle podcast afleveringen die ik van april 2020 tot september 2021 heb geluisterd? Klik dan hier.
Als je deze nieuwsbrief wel vaak leest maar nog niet geabonneerd bent vul dan hier je e-mailadres in en help mij het target van 365 abonnees in een jaar te halen:
RODDELHOEK
Oke niet echt een roddel, maar wel iets wat ik hoorde through the grapevine: eind deze maand verschijnt er een nieuwe serie van Slowpony (het productiehuis van Audiocollectief Schik) met de titel: Geen Kleine Man. U hoorde het hier eerst ;-)
*Je kan er niet omheen dat de meest gewaardeerde verhalende podcastproducties (zowel nationaal als internationaal) nog altijd door omroepen worden uitgebracht. Dat komt om de simpele reden dat zij het meeste geld hebben om te investeren in dit soort producties. Dat komt weer doordat zij van de overheid de taak hebben gekregen precies dat te doen.