Voorbij de audiotour 🖼

Heb je nog een podcasttip #37 door Silvie van Oost

Dit is de negende in de reeks zomercolumns die de komende periode verschijnen op Heb je nog een Podcasttip? Deze editie is geschreven door Silvie van Oost, beter bekend als het zusje van eindredacteur Sharon en dé vriendin van Lieven. Silvie verslindt soms podcasts sneller dan ik (qua bingen, niet qua luistersnelheid. En soms luistert ze series opnieuw?!). Wat mij betreft is deze editie de meest niche en vanuit-professioneel-oogpunt geschreven editie tot nu toe.

Dag allemaal, ik voel me vereerd om een editie van deze serie te mogen schrijven en maak graag van deze gelegenheid gebruik om het te hebben over mijn niche binnen deze toch al vrij nicherige nieuwsbrief: podcasts gemaakt door musea!

Ik bedoel dan niet podcasts over kunst — al zijn die er ook voldoende en ook hele leuke! Naakt op een kleedje, Kunsthart en Wandkunst, Want Kunst! bijvoorbeeld, om er maar een paar van eigen bodem te noemen. Vanuit persoonlijke én professionele interesse wil ik specifiek ingaan op podcasts gemaakt door musea.

Ook in de museumwereld is de podcast helemaal ‘doorgebroken’: ieder zichzelf respecterende instelling heeft inmiddels minstens één podcast gelanceerd. Niet gek natuurlijk, kunst leent zich immers uitstekend om ervaren te worden middels de transportatieve kracht van audio. Podcasts blijken uitstekend te werken als verdieping bij een tentoonstelling of als welkome afwisseling op de klassieke recht-toe-recht-aan audiotour (op de conferentie van het Podcastfestival in 2020 was hier zelfs al een panelgesprek over).

Bij de tentoonstelling Surinaamse School lanceerde het Stedelijk Museum in Amsterdam recentelijk De kunstgeschiedenisles die je nooit hebt gehad, waarin de geweldige Shay Kreuger in interviews met de makers en kunstenaars de context van de tentoonstelling en daarmee de Surinaamse kunstgeschiedenis schetst. Wat mij betreft een waardevolle aanvulling! Een ander leuk voorbeeld is Groen in de stad, die gemaakt werd om het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw onder de aandacht te brengen. Theater- en radiomaker Naomi Steijger trekt in de eerste aflevering het Rotterdamse tuindorp Vreewijk in. Ten tijde van de bouw (circa een eeuw geleden) was dit een bijzondere woonwijk omdat bebouwing en groenvoorzieningen in samenhang met elkaar bedacht en uitgevoerd werden. Lekker luistervoer voor tijdens je ommetje — nog beter als je daar loopt natuurlijk!*

Wat mij betreft is de keuze van de host en diens persoonlijke connectie met het verhaal cruciaal bij dit soort producties. Niemand vindt het interessant om een ongeïnspireerde influencer een uit het hoofd geleerde tekst te horen opdreunen, lijkt me.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar verhalen waarbij de opdrachtgever het heeft aangedurft de podcastmaker de vrijheid te geven de tentoonstelling of collectie los te laten en op zoek te gaan naar een op zichzelf staand verhaal. Dat maakt de podcast ook los van een museumbezoek boeiend om te luisteren. Natuurlijk dat voor een opdrachtgever spannend, maar wat mij betreft een vele malen interessante manier om potentiële bezoekers te werven (The Art of...van Tate bijvoorbeeld, of mijn favoriet en tip A Piece of Work).

Zoals altijd geldt dat de kwaliteit van een productie sterk afhankelijk is van de beschikbare hoeveelheid tijd en budget. Dat betekent in de praktijk dat helaas de echt goede producties vaak alleen gemaakt kunnen worden door echt grote instellingen, terwijl daar toch niet per se de meest interessante verhalen zitten. Gelukkig zijn er ook steeds meer voorbeelden van kleinere sympathieke producties. Uit de kunst is er bijvoorbeeld zo één, door Galerie Bart in Amsterdam. Interviews met leuke, interessante mensen uit de Nederlandse kunstwereld. Geen pretentieus gedoe of moeilijk concept, maar (wederom) door een sympathieke presentator en goed edit-werk heel aangenaam om te luisteren.

SERIE TIP VAN DE WEEK (#37)

Podcast: A Piece of Work

Taal: Engels

Duur: 10 afleveringen van rond de 20 minuten

Uitgekomen bij: WNYC Studio’s & Moma

Misschien wel mijn lievelingspodcast over kunst ooit! In A Piece of Work, bespreekt host Abbi Jacobson (bekend van o.a. Comedy Central’s Broad City) in opdracht van het MoMA in tien afleveringen werk uit de collectie van het museum, samen met een bekende Amerikaan. Niet moeilijk of ingewikkeld maar juist fun. Mijn favoriete aflevering (Samantha Irby gets High on Light) gaat over een werk van lichtkunstenaar James Turrell, ik weet niet hoe ze het doen maar je ZIET het werk gewoon voor je… Luistertip dus!

AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#37)

Podcast: Sidedoor

Aflevering: The Worst Videogame Ever?

Taal: Engels

Duur: 28 minuten

Uitgekomen op: 25 december 2019, bij PRX

[Deze tip komt van Lieven, omdat Silvie te druk was. Hij is zelf ook heel druk maar houdt het bij het thema]. Voor een geheim project waar we met Horens mee bezig zijn zitten we nu in de zogenaamde ‘research fase’. In die fase komen dingen soms gewoon op je af. Toen ik op de verjaardag van mijn moeder Peter** hierover vertelde zei hij direct: ooh, dan moet je Sidedoor even luisteren. Sidedoor is een podcast van the Smithsonian institute waarin ze iedere aflevering een item uit hun immens depot op een 99% Invisible achtige manier bespreken. Deze aflevering, over de atari videogame E.T. heeft alles wat je wil: een episch verhaal uit de niet te verre geschiedenis waar je nog nooit van gehoord had, een hoofdpersoon die goed kan vertellen, machtsstructuren en mediaproductie en uiteindelijk opgravingen. De website heeft nog leuke plaatjes er bij ook!

Iedereen krijgt de groeten van Teddy, de kat die graag op onze werkplek gaat zitten terwijl wij een nieuwsbrief proberen te publiceren…

KLIKLINKJES

Silvie gebruikt niet echt social media. Alleen leuke podcastmakers met leuke ideeën voor culturele instellingen mogen haar toevoegen op LinkedIn.

RODDELHOEK

Er scheen stront aan de knikker te zijn rondom het Podcastfestival. Ze komen later vandaag met een update over het programma in de nieuwsbrief van het Podcastnetwerk.

*Eerlijk toegegeven ben ik niet geheel objectief hier, de podcast is namelijk gemaakt door de instelling waar ik werk. 

** Ik heb Peter direct opgegeven voor mijn nieuwsbrief, dus ik weet dat hij meeleest. Hi Peter, thanks voor de tip!