Podcastfestival 2021 🎉

Heb je nog een podcasttip #34

Dag lezeraars! Vandaag geen zomercolumn omdat zij die gepland stond door onvoorziene omstandigheden helaas uitviel. Ik had zelf ook geen tijd om in te vallen, omdat ik met het team bezig was het programma van het Podcastfestival online te zetten (en bovendien ben ik geen vrouw). Deze nieuwsbrief verschijnt exact een uur later dan gebruikelijk, omdat je vanaf nu kaartjes kan kopen!

Van 23 t/m 26 kan september kan je achtereenvolgens in Groningen, Amsterdam, Nijmegen én Utrecht zelf met je podcastskills aan de slag in workshops of gewoon lekker naar een liveshow of een van de speciale avondprogramma's. Voor (aspirerende) professionals is er op vrijdag overdag op 24 september weer de conferentie in Amsterdam.

Het thema van het Podcastfestival dit jaar is "neem me mee" en onderzoekt de 'transportatieve' (Anne, onze communicatiester van het festival wees me er pas vorige week op dat dat niet een echt Nederlands woord is) kracht van audio. In februari publiceerde NASA 20 seconde geluid van Mars op hun Soundcloud account. Het fragment stelt niet veel voor: je hoort alleen maar wind en gepiep van de Perservereance Rover. Maar omdat je wéét dat het op Mars is, transporteer je in je hoofd meteen naar een plek waar nog geen mens ooit is geweest.

De hoofdgast dit jaar is Stephanie Foo. Zij heeft gewerkt bij o.a. This American Life (bijvoorbeeld aan een aflevering die ik in mei tipte), Snap Judgement (een coolere en muzikalere variant van TAL) en Bodies (zie tip hieronder). We zijn echt super blij dat ze de oversteek vanuit de VS maakt en weten zeker dat ze ons super veel kan leren!

We hanteren overal de 1,5 meter regel waardoor de capaciteit zeer beperkt is. Als je slim bent, koop je dus nu je kaartjes:

programma Podcastfestival 2021

Volgende week dus weer een zomercolumn — van niemand minder dan Iris Verhulsdonk! Deze nieuwsbrief is natuurlijk niet compleet zonder podcasttips, dus ik geef er twee die ook (zijlings) in het programma van het Podcastfestival zitten:

AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#34)

Podcast: Bodies

Aflevering: Sex Hurts

Uitgekomen op: 25 juni 2018

Taal: Engels

Duur: 34 minuten

Uitgekomen bij: Radiotopia

Ergens heb ik het idee dat het concept van deze podcast is afgekeken van Meat van Jonathan Zenti, maar dat maakt het niet minder goed. Het onderwerp valt misschien het best samen te vatten als 'het lichamelijke' en gaat over dingen waar vaak taboes omheen hangen. Deze aflevering gaat over dat seks soms fysiek pijn kan gaan doen, en wat je dan moet doen. Heel intens eigenlijk, en een heel persoonlijk verhaal vanuit het perspectief van een vrouw (de maker Allison Behringer). Stephanie Foo was eindredacteur bij deze podcast.

SERIE TIP VAN DE WEEK (#34)

Podcast: The Europeans

Taal: Engels

Duur: tussen de 30 en 45 minuten, iedere week (ze zijn nu met break)

Uitgeverij: ze horen bij de Are We Europe podcast family

Europa is niet echt een thema waar ik warm voor loop. Het meest voelde ik mij Europeaan toen ik (gesponsord door de EU) studeerde in Berlijn en toen ik in Algerije was en iedereen graag vrienden wilde worden omdat ze hoopten ooit een Schengen-visum te krijgen. Wat er binnen Europa allemaal gebeurd heb ik eigenlijk geen weet van en vond ik ook niet zo boeiend — tot ik the Europeans ging luisteren! Er wordt nog wel eens denigerend gedaan over 'kletspodcasts', maar deze podcast laat zien dat goede verhalen niet altijd persoonlijk zijn en ook niet op een klassieke manier verteld hoeven te worden. Als je niet weet waar je moet beginnen: ik vond de aflevering over Cheese Diplomacy (uiteraard) heel boeiend.

Jullie krijgen allemaal een likje van Teddy, die deze week eindredacteur speelde:

KLIKLINKJES

• Nogmaals de link naar het Podcastfestival want dat is het enige waar je op zou moeten klikken deze week.

• Vergeet ook niet dat je tot 13 september kan insturen voor de Pitchwedstrijd in de categorieen verhalend/journalistiek, fictie en talkshow. De winnaars worden gekoppeld aan Dag en Nacht Media, Topcast Media en Dipsaus!