Dit is de vierde in de reeks columns die deze zomer gepubliceerd worden op Heb je nog een Podcasttip? Deze editie is geschreven door de ongenaakbare Misha Melita. We begonnen allebei bij Radio Swammerdam, het wekelijkse wetenschapsprogramma van AmsterdamFM toen de Serial hype uitbrak eind 2014. Niet lang daarna werd ons programma ook een podcast. Die podcast werd een van de founding friends van het Podcastnetwerk, dat in 2017 voor het eerst een dag organiseerde voor podcastmakers. Dat werd het Podcastfestival, dat Misha vanaf het begin mede heeft georganiseerd. We hebben trouwens ook de Podcastclub opgericht in 2017, een titel die NRC ook koos voor hun nieuwsbrief over podcasts zodra Misha daar kwam werken. Ze is, kort gezegd, dus echt een eindbazin. Let maar op:
Trendalert!
Er is een explosie aan podcasts over Britney Spears. Toxic (Stitcher), Pieces of Britney (BBC) en Eat, Pray, Britney gaan over de rechtszaken die ze voert en over superberoemd zijn als vrouw en haar relatie met de media, en zijn net uitgekomen. Zelfs NRC Vandaag had op 16 julivorige week een aflevering over de superster. De makers van Toxic maakten eerder Britneys Gram, waarin ze wekelijks haar Instagram-posts bespraken. En zoals je in de nieuwe aflevering van The Cut kunt horen, is Britneys Gram een van de aanjagers geweest van #freeBritney.
Goed, die podcastexplosie zal te maken hebben met een bredere hervonden interesse voor Spears die is opgelaaid sinds de New York Times een documentaire maakte over haar leven, waarin Ivo Niehe nog een ongelukkige bijrol had. De aandacht richt zich vooral op de zaak die ze voert tegen haar curator, tevens haar vader, en wat het betekent om vrouw, jong en wereldberoemd te zijn.
Van dat laatste weet ik niet zoveel af, maar ik luister graag naar de analyses en podcasts die worden gemaakt over Spears (welke ik het beste vindt, lees je helemaal onderaan!). Hoewel ik je ook meteen wel een anti-tip kan geven, die podcast van de BBC vond ik saai. The Cut had een interessantere analyse. En een beetje confronterend. Want waarom geef ik nu opeens ook om Britney Spears, terwijl ik tot voor kort vooral aan haar dacht in de context van een kaalgeschoren hoofd en prima popmuziek?
Dat raakt aan een vraag waar ik in mijn dagelijks werk vaak mee bezig ben. Wat is een verhaal? Misschien wel de kern van journalistiek, de vraag voor ‘wie, wat, waar, waarom en hoe?’. Waarom is het ene verhaal wel een verhaal en het andere niet? Waarom is Britney Spears’ verhaal nú ineens een verhaal?
Als je had verwacht dat ik in deze nieuwsbrief a 1000 woorden het antwoord zou geven op die vraag, dan moet ik je teleurstellen. Het is een levenslange zoektocht, ben ik bang. Maar soms stuit ik toch op delen van het antwoord. Ze laten zich vaak vatten in prettige, kleine clichés waar ik in the heat of the moment op terug kan vallen. Zoals: Een goed verhaal is klein en persoonlijk, maar staat voor iets groters. Of: Een goed verhaal bevat een hoofdpersoon die een ontwikkeling doormaakt. Of zelfs: situatie - probleem - oplossing.
Gelukkig zijn er ook mensen die van die ene grote vraag hun beroep maakten. En laatst volgde ik een workshop bij een van hen: Karen Given (ze maakt ook een coole nieuwsbrief: Narrative Beat.) In haar workshop gaf ze de volgende definitie van een verhaal(structuur).
Narrative is…
A propulsive set of anecdotes
That describes change over time
Surprise!
And a satisfying resolution at the end.
Surprise!
Er is dus een explosie van podcasts over Britney Spears. Maar er kunnen er maar twee de beste zijn. Als je iets wilt luisteren over Britney moet je wat mij betreft bij Mystery Show of Even the Rich zijn.
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK #31
Podcast: Mystery Show
Aflevering: Case #2 Britney
Taal: Engels
Duur: 46 minuten en 9 seconde
Uitgeverij: Gimlet
Genre en keywords: Mysterie, Britney Spears, telefooninterview
Wat mij betreft is Mystery Show de beste podcast ooit gemaakt — hierover ga ik niet in discussie. Starlee Kine is een magische verhalenverteller, een gids, bij wie je je meteen thuis voelt. Het concept van Mystery Show is eenvoudig: Starlee Kine is de detective die mysteries waar Google geen antwoord op heeft, voor je oplost. Een beetje als Heavyweight denk je nu misschien. Klopt! Maar dan eerder. Het was een hele rel in podcastland, als je het hebt gemist moet je vooral dit artikel lezen. En krijg je geen genoeg van Starlee Kine? Luister dan ook deze aflevering over break ups van This American Life. Met een speciale bijrol voor Phil Collins 😮
SERIE TIP VAN DE WEEK #31
Podcast: Even the Rich
Taal: Engels
Duur: seizoenen zijn doorgaans 5 afleveringen van ongeveer 45 min per stuk
Uitgeverij: Wondery
Genre en keywords: keukentafel, beroemdheden, rijk zijn, popcultuur
Het was lang geleden dat ik een podcastserie zo gebinged heb, misschien was de laatste keer wel Serial! Maar Even the Rich is heel bingeable en er komen ook steeds nieuwe afleveringen bij. Het is ook de enige show die mijn podcastapp automatisch downloadt en in mijn play-next-lijstje zet. Ik wil maar zeggen: I’m hooked.
Het zijn steeds korte seizoenen van drie of vier afleveringen waarin de hosts, Brooke Siffrinn and Aricia Skidmore-Williams, het leven van een bekend en vooral rijk figuur uit de doeken doen. Een van de twee heeft de leiding, de ander reageert, waardoor er veel dynamiek is. Om rechtenkwesties te voorkomen zingen ze nummers zelf, ook heel grappig. Er zijn seizoenen over de Murdoch-familie, Beyoncé en Jay-Z, Madonna en natuurlijk Britney Spears. Na de reguliere afleveringen maken ze vaak nog interviewafleveringen met experts, en als er een updates zijn komen ze vaak ook terug. Begin deze maand maakten ze bij het Britney-seizoen een update over de rechtszaak waarin Spears sinds lange tijd van zich liet horen. In die aflevering trekken ze de discussie over conservatorschap breder, want Spears is niet de enige Amerikaanse die onder justitiële dwang niet over haar eigen doen en laten mag beschikken.
Wensenlijstje
Tot slot nog twee podcasttips die nog geen aflevering maakten over Britney Spears, maar dat wel zouden moeten doen! Tot die tijd zijn hun andere afleveringen het beluisteren waard.
You’re Wrong About: journalisten Mike Hobbes en Sara Marshall bespreken (welhaast) wekelijks een onderwerp dat je vaag kent maar het fijne niet van weet. Met spraakmakende afleveringen over het idee dat Yoko Ono de Beatles uit elkaar dreef, maar ook bijvoorbeeld het fenomeen ‘copycat suicide’ en een miniserie over prinses Diana. Waar blijft Britney?
Soul Music: zo’n podcast die je moet luisteren als je zin hebt om te huilen. Iedere aflevering gaat over een nummer, verschillende mensen vertellen hartverscheurende verhalen over hun band met dat ene nummer. Ik hield het bijvoorbeeld niet droog bij de afleveringen over Feeling Good en I Will Survive. En voor een volgende emotionele bui heb ik de aflevering over het nummer Back to Black in mijn playlist gezet en als ik een plaatje mag aanvragen dan graag Piece of Me. Thank you.
KLIKLINKJES
Volg Misha Melita op Instagram of nog beter bekijk haar super coole site. Of luister naar Sheherazade, een driedelige podcastserie die ze maakte over vrouwenrechten in Iran. Of De val van Srebrenica, die ze een jaar geleden samen met Marjolein Koster maakte. Een van de krachtigste podcasts van 2020 wat mij (Lieven dus) betreft!
Het Podcastnetwerk heeft 100 vrienden! Wauw! En de site van het Podcastfestival van dit jaar (voor in je agenda: 24 t/m 26 september) ziet er ook ineens wel heel cool uit: www.podcastfestival.nl
Het overzicht met getipte podcasts in Heb je nog een podcasttip? vind je hier.
BONUS
Een gifje van de gastauteur!