Doorzoek mijn podcastluistergeschiedenis van het afgelopen jaar
Heb je nog een Podcasttip? #14 8 april 2021
Hallo tippers,
Terwijl ik dit schrijf heb ik jullie in mijn hoofd, achter jullie computers of telefoons met opgetrokken wenkbrauwen. 'Vandaag al een nieuwsbrief, het is toch pas donderdag?' hoor ik jullie denken. Nu, dat heeft te maken met het volgende heugelijke feit: precies een jaar geleden, op 8 april 2020, begon ik met mijn podcastlog. En dat archief van een jaar podcasts luisteren is vanaf nu volledig doorzoekbaar.
In totaal heb ik afgelopen jaar minimaal 1.103 podcastafleveringen geluisterd. Dat komt neer op minimaal 729 uur, 59 minuten en 55 seconden. Ik schrijf minimaal, omdat ik alleen podcasts heb geregistreerd die ik via mijn podcastapp Overcast heb geluisterd en niet bijvoorbeeld de podcasts die iemand anders afspeelde in de auto. Maar zoveel zat ik nu ook weer niet in de auto, dus dat is verwaarloosbaar. Ook begon ik pas op 1 mei 2020 met het registreren van de speelduur van de afleveringen en ben ik te lui om de eerste 3 weken (70 afleveringen) terug te zoeken, dus die data ontbreekt ook. Omdat ik gebruikmaak van Toggl om al mijn werkzaamheden te registeren, kan ik jullie ook mededelen dat ik minimaal 51 uur heb besteed aan het registeren van al deze podcastentries — iedere week 1 uur dus…
Ik ben zeker van plan om wat meer datagebaseerde observaties met jullie te delen. Dat gaat alleen nog wel even duren, omdat ik geen data-analist ben. Tot die tijd kunnen jullie grasduinen door mijn podcastluistergeschiedenis van het afgelopen jaar en zo zelf een podcasttip vinden! Afgelopen weekend heb ik mijn Airtable-tabel gekoppeld aan een softr.iopagina (bedankt voor de tip, Erwin!) waardoor mijn podcastluistergeschiedenis voor iedereen doorzoekbaar wordt. Dat werkt voor nu als volgt:
Op deze website vind je mijn podcastluistergeschiedenis van het afgelopen jaar. Je zou onderaan steeds op see more kunnen klikken, om alle afleveringen chronologisch door te scrollen, maar dan ben je lang bezig. Daarom ga ik er in dit voorbeeld even vanuit dat je op zoek bent naar een podcast om te luisteren tijdens je blokje om en dat je een voorkeur hebt voor taal en mogelijk een onderwerp. Wat je kunt doen is links in de filters je taalvoorkeur aangeven en het aantal sterren die ik heb gegeven — van 1 t/m 10. Je kunt ook meerdere opties aanklikken. Vervolgens kan je zoeken in tags op een onderwerp (en maker/host/uitgeverij) in zowel Nederlands als Engels. De tags beslaan onderwerpen, gasten en het 'genre' en zoeken in het Engels levert meer op dan in het Nederlands. Als het goed is, krijg je dan een beperkter aantal zoekresultaten. Tenslotte hoef je alleen maar het aantal seconden die de aflevering duurt in je hoofd te delen door 60, om uit te komen op het aantal minuten en handmatig de aflevering op te zoeken in je podcastapp 😇
Goed, ik geef toe: dit is nog verre van ideaal. Beschouw het dus ook als de alpha-versie van een podcast recommendation engine, die niet werkt op basis van Artificial Intelligence maar Artificial Intellect: ik stop er iets in, jij stopt er iets in en daar komt dan misschien een tip uit. Ik ga er de komende tijd mee aan de slag om ook directe linkjes naar de afleveringen en plaatjes te laten verschijnen, en softr is bezig om meer bruikbare filters te introduceren en de secondes om te rekenen in door mensen direct begrijpelijke tijdseenheden. Laat me alsjeblieft weten waar je tegenaanloopt in deze alpha-versie, of wat voor features je als gebruiker graag zou zien.
En als er geen zoekresultaat verschijnt, kun je altijd nog terecht bij mijn handgeselecteerde tips in deze nieuwsbrief!
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (14)
Podcast: Goede Gesprekken met Lex Bohlmeijer
Taal: Nederlands
Aflevering: Necropolitiek. Lex Bohlmeijer in gesprek met Willem Schinkel
Uitgekomen op: 13 maart 2021
Duur: 1 uur, 3 minuten en 33 seconde
Uitgeverij: De Correspondent
Genre en keywords: scripted interview, covid-19 pandemie, politiek, privilege, Pandemocratie
Een goed gesprek hoeft niet altijd een leuk gesprek te zijn: in dit geval is het gesprek confronterend. Natuurlijk zijn alle maatregelen rond covid-19 stom en hebben we geen zin meer om de hele tijd thuis te zitten, niet naar de bioscoop en restaurants te kunnen en maar 1 persoon op bezoek te hebben. Wat nog frustrerender is, is als je bedenkt op wat voor soort gedachtegoed dit beleid gestoeld is. Daar kunnen wetenschappers goed over nadenken, al helemaal socioloog (filosoof) Willem Schinkel, die werkt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik ben hem op het spoor gekomen tijdens mijn studie en sindsdien fan van zijn 'normatieve' wetenschap, zoals inval-eindredacteur Wouter dat dit paasweekend zo pakkend verwoordde. Dat betekent zoveel als dat er een mening zit achter zijn onderzoek, en die is stevig ook. In mei komt Schinkels nieuwe boek Pandemocratie uit, wat ik sowieso ga lezen. Gelukkig hoor je in het gesprek dat Lex Bohlmeijer ook fan van hem is — ze spraken elkaar 2 jaar geleden ook al in dezelfde podcast, toen een eerder boek van Schinkel en Rogier van Reekum Theorie van de kraal verscheen.
SERIE TIP VAN DE WEEK (14)
Podcast: Here be Monsters
Taal: Engels
Uitgekomen op: begonnen in 2012, onregelmatig uitgekomen — het maakt niet uit waar je begint
Duur: doorgaans niet langer dan 40 minuten
Uitgeverij: zat een tijdje bij KCRW, maar is nu weer 'indie'
Genre en keywords: storytelling, the unknown, weird, audio tech, transportative
Jaren geleden vroeg ik Prosper de Roos om een podcasttip. Hij kwam toen met deze parel op de proppen. Eigenlijk is het onderwerp van de serie moeilijk te beschrijven: de ondertitel is the podcast about the unknown. Dat klopt op zich en klinkt spannend, maar beschrijft het nog niet echt goed. Het gaat bijvoorbeeld niet over true crime. Vaak gaat het over herinneringen, dieren of niet goed verklaarbare fenomenen. Waar deze podcast een schoolvoorbeeld van is, is de vrijheid die je hebt op het podcastmedium en de vorm waarin je vertelt. Jeff Emptman, de host en maker doet dat al bijna 10 jaar. Eerst een tijdje bij een radiostation in de VS, sinds kort volledig onafhankelijk. De laatste 2 afleveringen zijn meteen 2 leuke om mee te beginnen. Keeping a Place gaat over herinnering en audio, Laughing Rats and Dawn Rituals gaat onder andere over de geluiden die dieren maken die wij niet kunnen horen — maar die je in deze aflevering wel hoort.
Veel luister- en zoekplezier!
Lieven
Dank deze week wederom aan Sharon voor de eindredactie. Zij zou er van opkijken als ik haar op mijn hoofd zou zetten, haar kat Gerrie daarentegen geeft geen ene zier:
KLIKLINKJES
De nominaties voor de belangrijke journalistieke prijs de Tegel zijn bekend gemaakt. Scroll door de afzichtelijke website om achter de nominaties "Audio/Podcast" te komen.
Trouw schrijft "Zo vind je de parels in het oerwoud aan podcasts en luisterboeken", maar hebben mij duidelijk niets gevraagd.
Er zijn vakbonden ontstaan in de professionele podcastwereld in de VS, en dat schijnt best bijzonder te zijn in deze startup/zzp tijden.
Het enige kliklinkje waar je deze week dus echt op zou moeten klikken is dus mijn doorzoekbare luistergeschiedenis.
Vond je deze nieuwsbrief leuk? Abonneer je dan en stuur hem door aan andere podcastfans