Om met de positieve deur in huis te vallen: ik bent trots. Niet op mezelf, maar op de podcasters om mij heen. Het heeft even geduurd, maar inmiddels zijn er echt veel mensen die (bijna) fulltime podcaster kunnen zijn — juist nu. Zelf ben ik pas een jaar fulltime bezig met podcasting. Eerder durfde ik het niet, terwijl ik het achteraf gezien prima had kunnen doen.
En nu is de angst om weinig opdrachten te hebben omgeslagen in overvraagd worden. Ik hoef niets te doen om iedere week wel een nieuwe klus aangeboden te krijgen. Ongeveer de helft van de tijd zijn het opdrachten van anderen, omdat zij zelf geen tijd hebben. In de Slackomgeving waar alle vrienden van het Podcastnetwerk inzitten is zelfs afgelopen maand een #werk_aanbod kanaal geopend, waarin mensen die overvraagd worden opdrachten kunnen doorplaatsen.
In diezelfde Slack vroeg ik hoeveel mensen inmiddels kunnen leven van podcasten, daar reageerden direct zes mensen op, die dat sinds iets minder dan een jaar inderdaad deden. Tim de Gier, eindbaas bij Dag en Nacht Media, liet zelfs weten dat er bij hen inmiddels 12 mensen fulltime werken. En dat is raar, want de podcast heeft toch ‘geen echt verdienmodel?' Welkom bij weer een nieuwe aflevering van podcastclichés die niet (meer) kloppen!
Van mijn baas bij de kaaswinkel waar ik werkte in de tijd dat ik nog niet fulltime durfde te podcasten, leerde ik dat je nooit iets gratis moet weggeven. Tenzij het meer omzet oplevert: als je iemand een stukje kaas laat proeven, is de kans direct veel groter dat die kaas ook betaald over de toonbank gaat.
Podcasts daarentegen, gaan vrijwel altijd ‘gratis’ over de toonbank. Mensen die weleens iets in de iTunes store hebben gekocht: is het jullie wel eens opgevallen dat je voor alles (muziek, films, televisieshows, ebooks) kan betalen behalve voor podcasts? Extra opmerkelijk deze week: Apple verandert zeer waarschijnlijk de term ‘subscirbe’ in de podcastapp naar ‘follow’ omdat mensen bij dat eerste het idee hebben dat het om een betaald abonnement gaat. Wat dat betreft zijn ik en mijn collega’s heel dom bezig, door onze producten gratis weg te geven. Dat zou iedere winkelbaas zeggen.
In 2017 was ik aanwezig bij de tweede liveshow van Een Podcast Over Media van mediaondernemers Ernst Jan Pfauth en Alexander Klöpping. Ik vroeg toen aan Alexander waarom hij geen podcasts toevoegde aan de catalogus van Blendle. Daardoor zou het mogelijk worden te betalen voor afleveringen en/of een abonnement te nemen op een podcast. Op die suggestie zijn ze bij Blendle nooit ingegaan — in plaats daarvan gingen ze artikelen voorlezen voor Blendle Premium 🤦♀️ Gelukkig deden in 2019 Petje.af en in 2020 Vriend van de Show hun intrede, twee platforms waar luisteraars periodiek kunnen doneren aan podcastmakers.
Het is fijn dat deze platforms bestaan voor podcasters, omdat ze een alternatief bieden op de verdienmodellen van advertenties (alleen als je aanzienlijk bereik hebt), subsidies (vergeet niet dat alle podcasts van de omroepen door ons samen worden betaald), het doen van liveshows (kaartverkoop = verdienmodel) en het daarbij verkopen van merchandise. Op deze manier kunnen podcasts onafhankelijk van uitgeverijen en omroepen bestaan, betaald door luisteraars. Liveshows en merchandise zijn natuurlijk altijd al een belangrijke inkomstenbron voor muzikanten geweest. Opvallend is dat Spotify twee weken geleden aankondigde voor zowel muzikanten als podcasts een abonneeservice aan te bieden. Zo gezien bestaat er niet één verdienmodel voor de podcast, maar veel verschillende.
Uiteraard, het overgrote deel van mijn concullega’s kunnen niet rondkomen van de inkomsten van hun eigen podcast. Ze werken vaak, net als ik, in opdracht voor bedrijven en/of instellingen, uit subsidiepotjes of vragen zelf subsidie aan. In donatieland zie je dat de populaire shows meer inkomsten hebben van luisteraars: Sander Schimmelpenninck kan er bijna van rondkomen en Een Podcast over Media dekt met meer dan 400 maandelijks donerende vrienden een groot deel van de productiekosten.* Ikzelf doneer trouwens ongeveer 21 euro per maand aan 13 verschillende podcasts, simpelweg omdat ik die shows iets waard vind.
Wat zou het mooi zijn als deze ontwikkeling van verdienmodellen doorzet en zo een heel nieuwe manier van geld verdienen ontstaat. Dat het overgrote deel van mijn collega's niet werkt van donaties, geeft voor mij aan dat iemand eens grondig onderzoek moet doen naar de omvang en het bereik van de podcasttak van de creatieve industrie. Want als deze trend niet doorzet... moet er een hele grote bubbel gaan barsten? Tot die tijd blijf ik dan wel gewoon trots, en doneren natuurlijk!
Graag doneer ik jullie weer twee podcasttips deze week:
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK (#10)
Podcast: The Podcaster’s Studio
Taal: Engels
Aflevering titel: 103: THE SM7B - Popularity, Noise, & First mics
Uitgekomen op: 15 november 2019
Duur: 1 uur en 13 minuten
Uitgeverij: indie, host: Ray Ortega
Genre en keywords: podcasting, SM7B, microphones, noise levels, Shure
Afgelopen week zat ik bij een aantal webinars over podcasting die werden georganiseerd door het Thessaloniki Documentary festival. Ik voelde me vereerd omdat ik was geselecteerd en de sprekers waren van goed niveau — eentje werkte zelfs als audio engineer bij Gimlet Media. Wat me opviel is dat ondanks de selectie van deelnemers en sprekers alsnog íedere workshop de vraag “welke microfoon moet ik kopen” werd gesteld. Nu moet ik zeggen dat ik bijna wekelijks zelf ook over deze vraag nadenk of er over praat met podcastmaten. Deze podcast is voor iedereen die denkt dat de SM7B van Shure de allerbeste podcastmicrofoon is echt een uitkomst. Meer dan een uur lang keihard generd en advies van een doorwinterde maker. Mijn conclusie: dit is niet de beste general purpose microfoon om te kopen — hij is sowieso best wel duur.
SERIE TIP VAN DE WEEK (#10)
Podcast: GEEL
Taal: Nederlands
Duur: er zijn nu twaalf en driekwart afleveringen, de lengtes variëren van twee minuten tot maar liefst 28 minuten. Beginnen bij het begin is leuk!
Uitgeverij: indie als de gele neten, gemaakt door Michiel van de Weerthof
Genre en keywords: storytelling, GEEL, nog een keer geel, true crime, activisme, absurdisme, smaak, geestig
Als ik de podcast GEEL zou moeten omschrijven in een kleur, zou ik zeggen: GOUD. Ik denk dat je op Nederlands taalgebied weinig uniekers en creatiefs gaat tegenkomen. Van synesthesie tot true crime, en van hesjes tot conspiracy: GEEL heeft het allemaal, altijd met schijt aan alle conventies. In 2018 sprak ik met Misha maker Michiel van de Weerthof in de Podastclub, toen we voor het eerst iets buiten de ring deden in zijn home town Veghel (grapje). Van de hoeveelheid tracks die hij liet zien op zijn montagetafel valt mijn mond nog steeds open. Michiel belichaamt het underdog zijn, makers zoals hij moeten we koesteren. Misschien zeg ik dit omdat ik hem ook zie als podcastmaat, maar als je GEEL nog niet geluisterd hebt, weet je niet wat je mist.
Hartelijk dank weer aan Sharon, die tot de17e haar geluk niet op kan omdat er elke dag een Haagse Zaken uit komt!
Fijn weekend allemaal, ik hoop dat jullie een verstandige keuze maken volgende week in het stemhokje…
Kliklinkjes
Voor het Podcastfestival 2021 zoeken we een inhoudelijk producent, dat wil zeggen: mijn directe collega. De deadline is al maandag dus schrijf je brief snel!
De New York Times gaat lekker deze week: move over podcasters, de audio creatives zijn hier!
Er zijn nieuwe cijfers over podcastconsumptie uit de VS gepubliceerd. Hier meer in slideshowvorm van Edison en Triton (en een livestream komende dinsdag), hier meer geduid in het Nederlands geduid door Diep Onderzoek over cijfers van de firma Nielsen.
Wil je in het kader van deze editie mij en mijn eindredactie steunen met een donatie? Dat kan hier tot 25 maart via tikkie en hier kan je doneren voor Kaas.
*Waarom je mensen die al binnen tot loaded zijn méér geld zou willen geven is mij een raadsel. Het is een soort omgekeerde Robin Hood — of is de omkering van Robin Hood’s omkering juist weer de status quo 🤔