“Heb je nog een podcasttip?” Het is misschien wel de meest gestelde vraag aan mij - na “hoe is het?” dan. Ik krijg die vraag vaak gesteld omdat ik me al jaren met podcasts bezig houd. Eerst als luisteraar, daarna hobbymatig en sinds begin 2020 fulltime als zelfstandig professioneel maker. “Ik hoorde laatst in een podcast” is dan weer een van mijn meest gebezigde uitspraken, omdat ik echt heel veel podcasts luister.
Omdat ik het zonde vond dat ik steeds vergat wat er in welke podcast besproken werd en omdat ik weleens wilde weten hoeveel podcasts ik nu écht luisterde, ben ik een podcast log begonnen. Sinds 8 april 2020 heb ik alle podcastafleveringen geregistreerd die ik heb beluisterd, dat is dus gisteren op de dag af precies drie kwartalen. Nog niet zo indrukwekkend als deze persoon die in 2020 elk kwartier logde wat ze op dat moment deed, maar voor mij wel een basis om te beschrijven.
In de afgelopen negen maanden logde ik 835 podcast afleveringen die bij elkaar optellen tot 520 uur, 12 minuten en twee seconde. Dat is dus gemiddeld viertien uur per week of twee uur per dag, of bijna 100 afleveringen per maand. Het enige wat ik niet volledig heb gelogd zijn de afleveringen die ik op vakantie samen met mijn vriendin in de auto luisterde, omdat we meestal vanaf haar telefoon luisterden. Alleen de podcasts die ik op mijn eigen telefoon luister, heb ik geregistreerd.
Een van mijn doelen dit jaar is beter leren schrijven. Onder andere omdat ik zelf reportages wil maken voor mijn eigen Kaas podcast. Ik geloof dat je beter wordt in iets door het vaker te doen. Daarom ga ik proberen om hier iedere week een stukje schrijven over iets moois wat ik gehoord heb én iets actueels uit podcastland. Een soort column met podcasttips dus. Wat ik in ieder geval elke editie ga doen, is een podcastaflevering en een podcastserie tippen. Daar is ook een reden voor.
In mijn werk als zelfstandig podcaster praat ik veel, heel veel, over podcasts. Vaak vraag ik wat voor podcasts mensen of klanten leuk vinden, danwel als voorbeeld zien. Meestal komen er dan bekende titels bovendrijven, maar die titel veranderen met de tijd. Waar je eerst geen stuk over podcasts kon lezen zonder dat de naam Serial genoemd werd, kwam de 'doorbraak' (interview met mij in NRC, link openen in privé venster als je een betaal popup krijgt) in Nederland voor het grote publiek in 2018 met Bob van Audiocollectief Schik en De Brand in het Landhuis van Simon Heijmans. Over die podcasts hoor ik tegenwoordig bijna niemand meer. Het gaat nu vaak over Man Man Man en De Zelfspodcast. Om ervoor te zorgen dat tijdloze en prachtige podcasts niet in het zwarte gat van het verleden verdwijnen, of bedolven worden onder populaire podcasts van het nu, probeer ik ze hier een plek te geven.
Voor mijn eerste tips, heb ik gekozen om twee hoogtepunten te kiezen uit 2020. Beide kwamen vlak voordat ik begon met podcasts loggen uit, dus het zegt iets over hoe ze me zijn bijgebleven. Aan de andere kant: ze zijn wel beide uitgekomen bij de podcasts die bij mij eeuwig op een gedeelde eerste plek staan van (Engelstalige) lievelingspodcast. De aflevering is velen denk ik wel bekend, de serie heb ik helemaal niet voorbij zien komen in de eindejaarslijstjes. Zonde!
AFLEVERING TIP VAN DE WEEK
Podcast: Reply All
Taal: Engels
Aflevering titel: The Case of the Missing Hit
Duur: 50 minuten
Uitgeverij: Gimlet Media
Genre en keywords: Storytelling, Quest, Muziek
Als er één podcastaflevering uit 2020 is die niet gemist mag hebben is het deze. Hij is nog gepubliceerd voor de lockdowns in het westen begonnen, en staat dus niet in mijn log maar is me wel heel goed bijgebleven. Reply All is naast Radiolab dus mijn allerlievelingspodcast: iedere keer als ik zie dat er een nieuwe aflevering online staat ga ik hem direct luisteren. De keren dat ik dat niet heb gedaan heb ik namelijk betreurd, zo ook bij deze aflevering. Verschillende podcastminnende vrienden stuurden mij op 5 maart rond het middaguur de vraag of ik deze aflevering al geluisterd had. Dat was niet zo, wat ten koste ging van mijn credibility als podcastwizard. Toen ik de aflevering luisterde snapte ik direct waarom. Het gaat over iemand die een nummer uit de jaren ’90 herinnert, maar niet meer weet hoe het heet. Wat volgt is een soort true crime versie van Song Exploder (eerste extra gratis tip deze eerste editie), met een climax van heb ik jou daar!
SERIE TIP VAN DE WEEK
Podcast: The Other Latif
Taal: Engels
Duur: 6 afleveringen van gemiddeld 50 minuten
Uitgeverij: WNYC Studio’s / NPR
Genre en keywords: True crime (soort van), Quest, International affairs, Guantanamo, Marokko
Wat zou jij doen als je er achter komt dat er iemand is die precies dezelfde naam heeft als jij? Als je Moos Janssen heet misschien niet zo veel, ik met mijn naam zou zeker mijn wenkbrauwen ophalen. Maar wat zou je doen als je er achter kwam dat deze persoon al jaren onterecht gevangen zit in Guantanamo bay op Cuba? Het overkwam Latif Nasser, die al jaren bij Radiolab werkt.* Zijn naamgenoot werd opgepakt door de Verenigde Staten in Afghanistan omdat hij explosievenexpert bij Al Quaida zou zijn. Latif wil hem graag spreken, wat nogal een uitdaging blijkt. Terwijl hij deze missie probeert te volbrengen ontrafelt hij het verhaal van zijn naamgenoot, leer je hoe Guantanamo bay eigenlijk ontstaan is en hoe het functioneert én gaat Latif op bezoek in Marokko bij de familie van Latif Nasser. Leerzaam en ongemakkelijk tegelijkertijd, en echt heel anders dan die telefoongesprekken met gevangenen zoals je die hoort in Serial en andere Nederlandstalige podcasts. Het is dat uitgeverij WNYC Studio’s en NPR het zelf onder ‘true crime’ schaart, in mijn optiek streeft het dit genre voorbij. En terwijl de ene Latif Nasser nog vast zit op Guantanamo, is de maker van deze podcast in het najaar van 2020 gepromoveerd tot presentator van Radiolab.
Nog een extra bonus tip voor als je deze podcast geluisterd hebt: een interview met Latif in de Longform podcast, over zijn achtergrond en hoe hij er uberhaupt achter kwam dat hij een naamgenoot had. (55 minuten)
*De serie is dan ook verschenen in de feed van Radiolab, maar ook als losse feed. Om de verwarring tussen afleveringen gemakkelijker te maken (not).
Ik ben er nog niet over uit hoe ik mijn podcastbeoordelingsysteem ga inrichten, maar als ik een cijfer van een tot tien zou moeten geven zou ik beide tips tien sterren geven. Het zijn echt schoolvoorbeelden van goede verhalen die passen bij het medium podcast. Dat komt omdat ze je als luisteraar helemaal meenemen een verhaal in, met een geweldig plot. Bovendien gaan ze beiden voorbij aan de true-crime trope.
Volgende week ga ik meer in op hoé ik dan precies die podcasts bijhoud en wat daar voor leuke bevindingen uitkomen. Abonneer je dus om niets te missen! Is dit een goeie cliffhanger...? Ik hoop het! Je kan ook sterretjes achter laten zodat mensen deze podcasttips beter vinden - als je kan vinden waar dat moet tenminste ;-)
Tot volgende week!
Lieven
Nog meer linkjes:
In 2017 begon ik met Misha Melita de Podcastclub, een soort boekenclub maar dan voor podcasts. Daar spraken we uitgebreid met makers en hoor je fragmenten die niet in de podcasts zitten. Luister 14 afleveringen hier terug, of in de podcast app van jouw keuze. Dagelijks verschijnen er podcastnieuwsposts op de twitter en facebook van het Podcastnetwerk. Die zijn meer gericht op makers en wordt meestal ook door mij gecureerd. Marco Raaphorst heeft ook al tweehonderd nieuwsbrieven geschreven van zijn Podpraat nieuwsbrief, die zijn ook leuk om te lezen. Ik ga meer over mijzelf vertellen in de komde edities, maar als je nu al meer over mij wil weten kijk dan op mijn site of volg me op twitter.
Deze nieuwsbrief is geredigeerd door mijn schoonzus, Sharon van Oost 💗